Hallottál már az ütős sportágak mesteri ötvözetéről, a padelről?

Bármelyik korosztálynak élvezetes játék lehet a padel, amely hazánkban még gyerekcipőben jár, Spanyolországban viszont roppant népszerű, és egyre elterjedtebb sport.

Ha Spanyolországban autókázunk, a legtöbb városban, és még kisebb településeken is láthatunk mini teniszpályákat, amelyeken azonban egészen más ütőt ragadnak, mint az egyébként szintén népszerű sportágban.

Ezek a „sportplaccok" ugyanis padelpályák. Ez a műfaj elsősorban a tenisz és a fallabda ötvözete. Az ütő nyele rövidebb, mint a teniszben, és a terület is sokkal kisebb, a padelt ugyanis 10x20 méteres pályán játsszák. Bár a szabályok a teniszhez hasonlóak, különlegesség, hogy a pályát a két rövidebb oldalán üvegfal, a hosszabbakon üveg és kerítés öleli körül, és az ezekről visszapattanó labdát is meg lehet játszani – hello, fallabda!

Az sem ritka, hogy a rács és üvegfal ellenére kikerül a labda a pályáról, ám simán belefér, hogy a sportoló kifut a pályáról, és a pálya ajtaján vagy a rács felett visszaütve játékban tartja (a szabályokról bővebben itt esik szó.)

Pádel pálya kialakítása
Pádel pálya kialakításaFotó / 123RF

Csak páros játék létezik, tehát négyen pádelezhetnek egyszerre. A számolás a teniszhez hasonló, a játék pedig intenzív. Ugyanakkor pont azért népszerű, mert korosztálytól függetlenül mindenki élvezheti. Szerválni például alulról kell, így nem szükséges az adogatás megtanulásával vesződni. Kevesebbet kell futni, ám jóval taktikusabban játszani. A padel nagyjából 15 éve kezdett egyre nagyobb üzletté válni Spanyolországban, ezért látunk mindenütt ilyen pályákat.

A sportágat 1969-ben Enrique Corcuera alakította ki Mexikóban, innen terjedt el. Népszerű Mexikóban, Spanyolországban, Olaszországban és a miniállam Andorrában, ám a spanyolok vannak igazán a topon, ők sajátítják ki a világranglista elejét.

Azonban másutt is egyre kedveltebb, a világ egyik leggyorsabban fejlődő sportága, 50 országban nagyjából 15 millióan játsszák. Például Andrea Pirlo, a Juventus vezetőedzője is kipróbálta már. A hazai szövetséget 2017-ben alapították meg, és még van hova fejlődnie, ám az elöljárók remélik, hogy az idei év végére akár már 20 pálya is használható lesz. Érdekesség, hogy a hazai szervezet elnöke, Kerekes Péter decemberben bekerült a 22 európai országot tömörítő Európa Padelszövetség elnökségébe.

És akkor lássunk egy videót, miként játsszák a legjobbak!