Történelmi musical, musical történelem

Megénekelt történelem, történelmi ének. Bárhonnan is nézzük a Hamilton megérdemli a maga helyét a színház ezeréves történelmében.

A vásznon, és annak kisképernyős változatában, a televízióban is, gyakoriak az olyan filmek és sorozatok, amelyek a világ és hazánk történelmének egy darabját dolgozzák fel. Gondoljunk csak a 300-ra, A kedvencre vagy A korona című műre, hogy csak néhányat említsünk a sok százból. Ha pedig a színház és a múlt kapcsolatára pillantunk, akkor valószínűleg legtöbbünknek Shakespeare neve és a királydrámák jutnak egyből eszünkbe. Egyetlen zenés darab sem. Nagy kár, mert sok szépséget szalaszthatunk így el.
A musical, sokak számára, egy olyan műfaj, amely nem gyakran lép túl a szerelmi civódások bohókás bemutatásán. Ez bizonyos szempontból helytálló megállapítás, azonban az olyan alkalmakkor, amikor ezt megteszi, a figyelmes nézők olyan gyöngyszemekkel találkozhatnak, mint a leadben már emlegetett Hamilton.

A mű egyik érdekessége a sok közül, hogy egyáltalán nem használ prózát.
A mű egyik érdekessége a sok közül, hogy egyáltalán nem használ prózát.Fotó / Matthew Murphy


Hamilton: An American Musical
A történet Alexander Hamilton alapító atya életéről szól, aki egyaránt fontos szereplője volt a függetlenségi háború eseményeinek és az új nemzet megszületésének. Az élete lényegében maga a megtestesült álom: a törvénytelen gyermek egészen az Egyesült Államok pénzügyminiszteri pozíciójáig jut. A hihetetlen történelmi figura életét Lin-Manuel Miranda álmodta meg a színpadra, Ron Chernow történész Alexander Hamilton című 2004-es életrajzi könyve alapján. A mű egyik érdekessége a sok közül, hogy egyáltalán nem használ prózát, a színészek mindent énekelnek vagy rappelnek, ezáltal olyan stílusokat ötvözve, mint a hiphop, R&B, pop, soul vagy a hagyományos musicalzene.
A másik különlegessége a musicalnek, hogy az első változatát már 2009-ben bemutatta a szerző a Fehér Ház egyik slam poetry estjén, azonban akkor még senki sem gondolta komolyan, hogy valóban sikerre viheti Miranda. A mindent elsöprő diadal végül csak 2015-ben következett be, amikor végül színpadra állították New Yorkban a Broadway-en. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy egyrészt addig nem látott gyorsasággal fogytak el a jegyek a nyitó estre, továbbá a következő évben rekord jelölést, szám szerint 16-ot, kapott.

A frissessége nemcsak a történetvezetésben rejlik, hanem a dalokban is.
A frissessége nemcsak a történetvezetésben rejlik, hanem a dalokban is.Fotó / Matthew Murphy


Vajon miben rejlik a titok?
Először is olyan mint maga az a történet, amelyet feldolgoz. Fiatalos, akaratos és éhes. Ahogyan a My Shot című betétdalban is hangzik. Amint már említettem Alexander Hamilton a semmiből küzdötte fel magát, miközben folyamatosan az események középpontjában állt. Ő volt George Washington jobb keze a teljes háború alatt, majd elnöksége idején is. Bátor, okos és nagyszájú személyiségként magasra jutott, ahonnan gyorsan le is zuhant egy szerelmi kalandnak köszönhetően. Ezt az utat követi végig a musical, miközben bemutatja az Államok megszületését, azokat az eszméket, amelyekért ma is amerikaiak százai mennek a csatatérre. Mindaközben, hogy nagyon is mélyen gyökereznek benne a patrióta értékek, egy univerzális történetet tár az érdeklődők elé. Erre jó példa Aaron Burr személye, akik kvázi mesélőként van jelen a színpadon, miközben a néző pontosan tudja, hogy féltékenységből és butaságból ő lesz az, aki egy párbaj során lelövi Hamiltont. Ennek ellenére mégsem Burr az antagonista. Valójában nincs is gonosza a darabnak. Mindenki a maga sorsának a kovácsa és áldozata.

A mindent elsöprő diadal csak 2015-ben következett be, amikor végül színpadra állították New Yorkban a Broadway-en.
A mindent elsöprő diadal csak 2015-ben következett be, amikor végül színpadra állították New Yorkban a Broadway-en.Fotó / Matthew Murphy


A frissessége nemcsak a történetvezetésben rejlik, hanem a dalokban is. A hiphop és az R&B ritmusa végig ott lüktet a visszatérő témákban. Nincs szükség valódi szavakra, mert a szövegek mindent elmondanak, amit tudnunk és éreznünk kell. Miranda rendkívül összetett könyvet alkotott abból a szempontból, hogy számos olyan nyelvi utalás van, amit mi kívülállók nem is érthetünk. Ezek a "belsős" poénok teszik olyan meghitté a hangulatot, ismerőssé a közönség számára. Egyik legszórakoztatóbb jelenet, amikor Madison kiszól a közönségnek, hogy ő fogalmazta a Bill of Rights (Egyesül Államok Alkotmánya) szövegét.
A következtetés
A Hamilton, tehát egy ízig vérig amerikai musical: a történet, a zene, a szereplők. A népszerűsége mindmáig töretlen, ugyanis 2015 óta több turné is útnak indult, melyek egy-egy főszereplőről vannak elnevezve, továbbá bemutatták Londonban, Sidney-ben és létezik csak külön iskolásoknak tartott előadás is. Ha pedig itthon is kedvet kapnánk hozzá, akkor a Disney streaming oldalán elérhető az eredeti színészekkel a darab. Ha az eddigi érveink nem lettek volna meggyőzőek, akkor már csak azért is érdemes rávetni egy pillantást, mert a szövegek sokat tudnak segíteni akár nyelvvizsgára, akár érettségire készül az ember.