Sorozatajánló: The Alienist - Daniel Brühl nyomoz

A The Falcon and The Winter Soldier-ben nyújtott Zemo alakításával Daniel Brühl meghódította a világhálót. Tudtátok, hogy mielőtt magára öltötte a lila maszkot, az 1890-es évek New Yorkjában vadászott egy brutális sorozatgyilkosra?

Figyelem, az ajánlót erősebb lelkületű olvasóinknak ajánljuk!

Egy beutalót kérek az elmeorvoshoz!
Nem kell a Netflix mélyére ásnunk, hogy kínalata közt megtaláljuk a bűnügyi témájú alkotásokat. Mostani alanyunk ezt a már amúgy is népes kategóriát erősíti. A The Alienist Caleb Carr 1994-ben indult regénysorozatának adaptációja. Gyorsan tisztázzuk, hogy a hangzás ellenére semmi köze sincs a földönkívüliekhez. Az "alienist" kifejezés a mai pszichológus archaikus formája. Nyelvészeti diskurzus helyett elég annyit tudnunk, hogy ugyebár az "alien" idegent jelent. A 19. században a mentális betegségekkel küzdőkről azt vallották, hogy "elidegenedtek igaz természetüktől". Az őket vizsgáló szakértőkre aggadták az "alienist" nevet. Eme megtisztelő szerepet nem másnak szánták az alkotók, mint Daniel Brühl-nek. A német színész Polgárháborús alakításával nem aratott babérokat, de szerencsére a stúdiók nem mondtak le róla. A The Falcon and The Winter Soldier-ben elorozta a rivaldafényt a többi szereplőtől, a nézők oda-vissza vannak alakításáért. Elég pár másodpercig táncolni látniuk, máris akkora rajongás övezi, hogy a Marvelnek egy bővített, egy órás verziót kellett közzétennie az ominózus jelenetről. Nincs ez másképp Dr. Laszlo Kreizler szerepében sem, aki túlzás nélkül a sorozat fénypontja. Ha mindez nem lenne elég, olyan színészgárdát vonultatnak fel mellette, mint Luke Evans és Dakota Fanning. Bár az adaptációra éveket kellett várni, a jogokat már a kezdetek kezdetén megszerezte a Paramount Pictures. A kész sorozatot aztán több szolgáltatónak értékesítették, így nem csak a Netflixen, de az Amazon Primeon is megtaláljátok.

A gyerekek kizsákmányolását oly leplezetlenül tárja elénk, hogy a gyengébb idegzetűek jobb, ha elkerülik.
A gyerekek kizsákmányolását oly leplezetlenül tárja elénk, hogy a gyengébb idegzetűek jobb, ha elkerülik.Fotó / Netflix

 

Tószt a gyümölcsöző partnerségre!
Már az első jelenet elveti a sorozat atmoszférájának magjait. A 19. század végén járunk Manhattanben, John Moore grafikust egy Williamsburg-hídon fekvő, megcsonkított 13 éves fiú holttestéhez hívják. John az esetről azonnal értesíti régi barátját, Dr. Laszlo Kreizlert. Párosukhoz hamarosan csatlakozik Sara Howard rendőrségi titkárnő, valamint az Isaacson testvérek. Pártfogójuk a frissen kinevezett rendőrbiztos, Theodore Roosevelt - az A Roosevelt - igyekszik megadni a csapatnak a kellő támogatást. Nyomozásuk során elmerülnek a város mocskában, és olyan hatalmi játszmákat zavarnak meg, amiket el sem tudtak képzelni. A bandák mellett a volt rendőrfőnökkel, Thomas F. Byrnessel is meggyűlik bajuk, aki szüntelenül igyekszik kimenteni a gazdagokat tetteik következményei alól. Mindeközben a gyilkos sorra szedi áldozatait. Karaktereink bár különbözőek, ez teszi lehetővé a rejtély megoldását. Moore kicsapongó, de merész jellemét kiegyensúlyozza a megfontolt, bizonyítani vágyó Miss Howard. Marcus és Lucius Isaacson származásukon túl még innovatív ötletekkel is kitűnnek a rendőrségen belül. Byrnes kétségbeesetten kapaszkodik hírnevébe és kapcsolataiba, hogy gátat vessen hőseinknek. A múlttal küzdő Laszlonak rá kell jönnie, hogy az elme mozgatórugói helyett magukra az emberekre kellene koncentrálnia.

A sorozatban a valóság és a fikció előszeretettel keveredik.
A sorozatban a valóság és a fikció előszeretettel keveredik.Fotó / Netflix

Sosem voltak ilyen sötétek Budapest utcái
Egy vérbeli pszichothrillerrel van dolgunk. A gyerekek kizsákmányolását oly leplezetlenül tárja elénk, hogy a gyengébb idegzetűek jobb, ha elkerülik. Láthatjuk a kilátástalan nyomort, amiben nem akarnak mást, csak túlélni. Egyetlen esélyük a prostitúció. A sorozat még akkor sem finomkodik, mikor szereplőink rátalálnak az élettelen kis testekre. Mindezek ellenére az erőszakos témára és képi világra egyáltalán nem mondhatjuk, hogy önkényes. A rendezők nem esnek túlzásokba, csak annyit mutatnak, ami New York életre keltéséhez szükséges. A sztori lassan építkezik, de hálából belecsöppenünk Manhattan utcáiba, amit egyébként Budapest ihletett. A cselekményleírásból is kitűnik, hogy a valóság és a fikció előszeretettel keveredik. Történelmi személyek - mint Roosevelt, vagy Byrnes - állnak össze Laszloval és barátaival, hogy egy soha nem látott esetet oldjanak meg. Caleb Carr egy kifogástalan autentikus világot teremtett. A tekervényes pszichológiai okfejtések nem haladják meg a kor gondolkodását. Az Isaacsonok ujjlenyomatos elméletei csak előre vetítik - s nem megelőzik -, mire lesz képes a kriminológia évtizedek múlva.

Ha kicsit is érdekel a kriminálpszichológia korai stádiuma, és szívesen utazást tennél az emberi elme legmélyebb bugyraiba, két évaddal vár a The Alienist.