Így teszed tönkre a kapcsolataidat anélkül, hogy tudnál róla

Az emberi kapcsolatok törékeny dolgok, és egy-egy fájdalmas szakítás után olykor hajlamosak vagyunk kizárólag a másikat okolni a kudarcért. Noha vannak olyan esetek, amikor valóban rendkívül mérgezően hatott ránk a párunk, és mi tulajdonképpen áldozattá váltunk, jócskán akadnak olyan magatartásformák is, amelyeket észre sem veszünk magunkon, pedig közelebb visznek a kapcsolataink végéhez.

(Fiatal) felnőttként isfelelősek vagyunk a viselkedésünkért és a tetteinkért, ezért ne féljünk önvizsgálatot tartani, és bevallani, ha hibáztunk! Ha felismerjük a rossz szokásainkat és berögződéseinket, már nagyot léptünk előre, és csak az van hátra, hogy változtatni is tudjunk rajtuk. Te mit követtél már el ezek közül?

Nem kommunikáltál

Nem lehet elégszer elismételni, hogy bármilyen emberi kapcsolatban a legfontosabb tényező a kommunikáció. Ha nem osztod meg a másik féllel, mi zavar, mi bánt, akkor milyen alapon várod el, hogy változtasson?

Szomorú, de senki nem születik a gondolatolvasás képességével. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy biztonságos és stabil kapcsolatotok legyen, ahol nem kell félned attól, hogy nem veszik komolyan a véleményed és az érzéseid.

Bármilyen emberi kapcsolatban a legfontosabb tényező a kommunikáció
Bármilyen emberi kapcsolatban a legfontosabb tényező a kommunikációFotó / 123RF

Túlságosan rátapadtál

Ez nyilván nagyon emberfüggő dolog, vannak, akik párként mindent szeretnek együtt csinálni, míg egyesek kifejezetten sok időt töltenek külön. A probléma akkor jelenik meg, ha két igen különböző habitusú ember találkozik.

Itt a legfontosabb a kompromisszumkészség: hogyan alkothattok egy olyan rendszert magatoknak, amelyben az ő privát szférájának határai is tiszteletben vannak tartva, de te sem érzed elhanyagolva magad.

Stalkoltad és kutakodtál utána

A bizalom legalább olyan fontos alap, mint a kommunikáció, és megingása igen gyakran fakad a kommunikáció hiányából. A féltékenység természetes, de ahelyett, hogy a telefonjában keresgélsz vagy a Messenger-üzeneteit olvasgatod, inkább tudatosítsd magadban, mit érzel, és beszélj vele róla!

A bizalom legalább olyan fontos alap, mint a kommunikáció
A bizalom legalább olyan fontos alap, mint a kommunikációFotó / 123RF

Nem értékelted eléggé

Sokszor természetesnek vesszük azokat az embereket az életünkben, akik szeretnek minket, és nem értékeljük eléggé a mindennapi erőfeszítéseiket értünk. Hajlamosak vagyunk elvárni azt is, hogy mindig minden szituációban ugyanolyan hévvel álljanak mellettünk.

Fontos észben tartani, hogy ők is emberek rossz napokkal, problémákkal, hibákkal. Éppen ezért jelenthet sokat, ha olykor szóban is tudtukra adod, mennyire hálás vagy azért, hogy az életed részei lehetnek.