Az édesség, melyet Hitlernek és Napóleonnak köszönhetünk - ezentúl máshogy fogsz nézni a Nutellára

Barna, lágy, krémes és édes, és egész biztosan függőséget okoz: ez nem lehet más, mint a Nutella. Az olasz csokis mogyorókrém hihetetlen népszerűségnek örvend, és noha alig több ötvenévesnél, izgalmas történelmet tudhat a háta mögött.

Tudtad, hogy annyira sokat vásárolnak belőle az emberek évente, hogy az üres üvegekből huszonhatszor (26!!!) körbe lehetne keríteni a Dunát? El sem tudjuk képzelni ezt a mennyiséget...

Napóleon és Hitler nélkül ma nem ehetnénk ilyet  

A Nutella – bármilyen népszerű is ma – nem létezne, ha nem lettek volna háborúk. Először ugyanis Napóleon csatározásait követően jelent meg Olaszországban egy (akkor még) cipó formájú, szeletelhető csokoládéhelyettesítő.

A háborús helyzet miatt a kakaószállítás akadozott, ezért a cukrászoknak ki kellett valamit találniuk a csokoládétöltelék helyett. Hogy kevesebb kakaót kelljen felhasználniuk, mogyoróval dúsították a keveréket: így született meg a Nutella nagypapája, a giandujo. Ugyanez játszódott le a II. világháború után is, amely egyenesen vezetett a Nutella 1964-es feltalálásához.

A háborús helyzet miatt a kakaószállítás akadozott, ezért a cukrászoknak ki kellett valamit találniuk a csokoládétöltelék helyett
A háborús helyzet miatt a kakaószállítás akadozott, ezért a cukrászoknak ki kellett valamit találniuk a csokoládétöltelék helyettFotó / Shutterstock

Irtózatos számokat produkál  

Fentebb már említettük, milyen hosszan lehetne egymás mellé rakosgatni az üres nutellásüvegeket, de azért van még néhány megdöbbentő adat a tarsolyunkban. A világ 160 országában elérhető ez a finomság, és az éves szinten elfogyasztott mennyiséggel több mint 1000 futballpályát lehetne végigkenni.

A Nutella gyártásához használják fel a Föld teljes mogyorótermésének egynegyedét. Elképesztő, ugye? Ehhez képest csekélységnek tűnik, hogy 400 gramm Nutellában 52 mogyorószem van.

Bizarr rajongói klub  

Aki kóstolta már, tudja, mennyire addiktív is, azonban még ez sem magyarázza a Nutella egyes rajongóinak szinte vallásos buzgalmát. 2013-ban Németországban hihetetlenül ügyes tolvajok mintegy öt tonnányi mogyorókrémet tulajdonítottak el 20 ezer dollár értékben. A Nutellának világnapja is van február 5-én, amelynek alkalmából a rajongók fotókat, recepteket és történeteket oszthatnak meg kedvenc édességükhöz kötődően.

A Nutellának világnapja is van
A Nutellának világnapja is vanFotó / Pinterest

Sajnos nem túl egészséges        

Azon túl, hogy tele van pálmaolajjal, a cukor is az első összetevők között szerepel, ami nem teszi túl egészségessé ezt a finomságot. Ennek ellenére valakinek sikerült Nutella-diétával fogynia. Igaz, csak azért, mert az egyhetes "kúra" második napjától fogva iszonyatos emésztőrendszeri panaszokkal küzdött, de azért végigcsinálta.