A halál nem válogat: a történelem két legpusztítóbb járványa

A koronavírus-járvány már több mint egy éve mindennapjaink szerves részét képezi, azonban nem ez az első olyan fertőző megbetegedés a történelem során, ami milliók haláláért felelős. Cikkünkben két olyan járványt mutatunk be, amik a világ számos országán végigsöpörtek, számos emberéletet követelve.

Bár 2020 kétségkívül nehéz év volt mindannyiunk számára, el sem tudjuk képzelni azt a hatalmas mértékű pusztítást, amit a fekete halál vagy a spanyolnátha végzett. Ebben a cikkben a történelem két legpusztítóbb járványáról olvashatsz bővebben.

A fekete halál

A cím alapján valószínűleg számítottál rá, hogy szó esik majd a fekete halálról, amit sokan csak nagy európai pestisjárványként emlegetnek. A fertőzés 1347 és 1352 között volt jelen a kontinensen, terjesztésében pedig a legnagyobb szerepet a kereskedőhajókon Ázsiából Európába kerülő rágcsálók által hordozott bolha játszotta.

Több pestisjárvány is pusztított a történelem során
Több pestisjárvány is pusztított a történelem soránForrás / Angelo Caroselli

Bár több pestisjárvány is pusztított a történelem során, a fekete halál volt mind közül a legsúlyosabb: becslések szerint körülbelül 75-200 millió áldozatot követelt, ami azt jelenti, hogy Európa 30-60 százaléka odaveszett a fertőzés következtében.

Spanyolnátha

A spanyolnátha az első világháború idején pusztító fertőzés volt, amit az A-típusú influenza okozott. Az előbb említett fekete halál után a valaha volt második leghalálosabb járványként tartják számon, 1918 és 1920 között körülbelül 21, más becslések szerint 27-50 millió ember halálát okozta.

A spanyolnáthát a valaha volt második leghalálosabb járványként tartják számon.
A spanyolnáthát a valaha volt második leghalálosabb járványként tartják számon.Forrás / AFP

Neve megtévesztő lehet, hiszen a járvány nem Spanyolországból indult, semleges országként csupán ők voltak az elsők, akik a sajtóban beszámoltak a fertőzésről, ezzel azt az illúziót keltve, hogy ott ütötte fel a fejét először a betegség.

A spanyolnátha az első világháború idején pusztító fertőzés volt.
A spanyolnátha az első világháború idején pusztító fertőzés volt.Forrás / AFP

Ma már szerencsére létezik influenza elleni védőoltás, valamint antibiotikumos kezeléssel a pestis is gyógyítható, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy ez a két betegség a jövőben ismét hasonló mértékű pusztítást fog végezni.

Ha szívesen olvasnál még olyan fertőzésekről, amiktől ma már nem kell tartanunk, itt megteheted.

Somogyi Petra