Nem is gondolnád, de talán téged is érint ez a probléma - Nem ciki segítséget kérni!

okozta helyzet sem segít a mentális egészségükön. Fontos, hogy felismerjük, ha barátaink, családtagjaink lelki állapota romlik. Mire kell odafigyelnünk?

A fiatalok alapvetően sok új dologgal és nehézséggel szembesülnek, amikor átlépik a középiskola vagy egyetem kapuit, és sajnos nem mindenki van kellően felkészülve a hatalmas változásokra.

A pandémia viszont még inkább megnehezíti a fiatalok szocializációját, ami lényegesen fontos ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak maradjanak.

Ebben a helyzetben gyakrabban előfordul, hogy zárkózottabbak lesznek és nehezen küzdenek meg az eléjük gördülő problémákkal. Fontos, hogy időben észrevegyük a jeleket, és támogatást nyújtsunk nekik.

Fontos, hogy időben észrevegyük a jeleket, és támogatást nyújtsunk nekik.
Fontos, hogy időben észrevegyük a jeleket, és támogatást nyújtsunk nekik.Forrás / Unplash

Segítséget nyújthat, ha az egyhangú hétköznapokba rendszerességet viszünk. Az online oktatás mellett az órarendhez igazítva legyenek kijelölve a napok, amelyeken bizonyos határidős feladatokat kell ellátni.

A rendszeresség segít, hogy harmonikusabban menjen a tanulás, és csökkenti a szoros határidő miatti stresszt.

Emellett könnyebben átláthatóak lesznek a heti feladatok, ha a kijelölt napokon kell elvégezni az adott teendőket.

Nem szabad megfeledkezni a mozgás fontosságáról. Legyen az otthoni tornagyakorlat vagy egy hosszabb séta a szabadban, mindenképpen jó hatással lesz nemcsak a közérzetre, de az iskolai/munkahelyi teljesítményre is.

Nem szabad megfeledkezni a mozgás fontosságáról.
Nem szabad megfeledkezni a mozgás fontosságáról.Forrás / Unplash

Szükség van a folytonos kommunikációra. Az online kapcsolattartás a barátokkal nem elégíti ki társas szükségleteket. Ha nincs mód arra, hogy találkozhassunk kortársainkkal, akkor otthoni légkörben kell biztosítani a rendszeres kommunikációt.

Szinte elkerülhetetlen, hogy ne merüljünk bele a közösségi média világába, hiszen ez biztosít most számunkra összeköttetést a többiekkel. Viszont fontos, hogy ne szakadjunk el a valóságtól, érezzük, hogy mik a határai, és ne menekülés céljából fogyasszuk a tartalmakat.

Rengeteg szülő van, aki még mindig nem veszi elég komolyan a fiatalok problémáinak kezelését. Számos videó megtalálható ebben a témában TikTokon, ahol a tinédzserek megnyílnak a szülők felé, segítséget kérve, de csak elutasításban vagy megszégyenítésben részesülnek, ezért már nem is próbálkoznak újra, ami csak még több konfliktust szül.

Néhány példa erre:

Amikor elmesélik a problémát, és a válasz csak annyi, hogy nincs miért szomorúnak lenniük.

Amikor lekicsinylő választ kapnak, és drámainak titulálják őket.

Amikor saját problémájukat viszonyítják a fiatalokéhoz.

Vagy amikor nem a probléma megoldására törekednek, hanem kioktatják őket, ezzel pedig arra ösztönzik őket, hogy nem érdemes megnyílniuk újra.

Elkerülve ezeket a reakciókat, biztosítani kell egy olyan helyzetet, amiben előítéletek nélkül beszélhetünk a problémákról. Nem lehet elbagatellizálni egyetlen kijelentést sem, ami a mentális egészségünkre vonatkozik. Ha pedig a szülői és baráti segítség nem lenne elegendő, akkor szakemberhez kell fordulni, mielőtt túl késő lenne!

Halász Kata