Itt a tavasz! De mi a különbség az allergia és a koronavírus között?

Most, hogy elérkezett az allergiaszezon, fontos, hogy tisztázzuk, mi a különbség az allergia és a koronavírus között. Ideje újra elővenni a Nemzeti Népegészségügyi Központ tavaly közzétett ábráját, hogy egyszerűbb legyen beazonosítani a tüneteket.

A járványhelyzet kezdete óta lehet, te is többet figyeled egészségügyi állapotod, szinte a hipochondria szintjéig eljutva. Nem kell aggódni, hisz az NNK illusztrációja könnyen segíthet abban, hogy félretedd az aggodalmaid.

Az NNK illusztrációja könnyen segíthet abban, hogy félretedd az aggodalmaid.
Az NNK illusztrációja könnyen segíthet abban, hogy félretedd az aggodalmaid.Fotó / NNK

Az ábrán láthatod, hogy bizonyos tünetek inkább a koronavírusra jellemzőek, mint például a láz, száraz köhögés vagy a légszomj, míg az allergiás tünetek közé inkább az orrfújás, tüsszentés és az asztmás nehézlégzés tartozik.

Koronavírusra jellemző tünetek esetén egyértelmű, hogy otthon kell maradni, és hívni a háziorvost, azonban ha tudod, hogy az allergiaszezon miatt szenvedsz, érdemes ezeket tenned, hogy enyhítsd a tüneteket:

Edzés

Bár elég nehéz úgy sportolni, hogy alig kapsz levegőt, mégis ez a legtermészetesebb módja annak, hogy megkönnyítsd az életed. Utána kevesebbet fogsz tüsszögni, és az orrdugulás is enyhülhet, hisz az edzésnek gyulladáscsökkentő hatása lehet.

Takaríts többet

Minden alkalommal, amikor hazaérsz, mindenfélét behordasz a lakásba odakintről. Ilyenkor érdemes zuhanyozni, a szennyes kosárba tenni a ruháid, a cipődet pedig mindenképp vedd le a bejáratnál.

Igyál többet!

Ha be van dugulva az orrod, igyál több vizet! Az extra folyadék segíthet, hogy kicsit könnyebben lélegezz, emellett ha meleg italokat fogyasztasz, a gőz szintén használhat.

Gőzölj!

Egyszerű trükk, hogy kitisztítsd a légutakat. A hagyományos edény fölé hajolós módszerrel vagy akár egy forró vizes fürdővel is csodákat művelhetsz.