Itt a tavasz! De mi a különbség az allergia és a koronavírus között?

Most, hogy elérkezett az allergiaszezon, fontos, hogy tisztázzuk, mi a különbség az allergia és a koronavírus között. Ideje újra elővenni a Nemzeti Népegészségügyi Központ tavaly közzétett ábráját, hogy egyszerűbb legyen beazonosítani a tüneteket.

A járványhelyzet kezdete óta lehet, te is többet figyeled egészségügyi állapotod, szinte a hipochondria szintjéig eljutva. Nem kell aggódni, hisz az NNK illusztrációja könnyen segíthet abban, hogy félretedd az aggodalmaid.

Az NNK illusztrációja könnyen segíthet abban, hogy félretedd az aggodalmaid.Fotó / NNK

Az ábrán láthatod, hogy bizonyos tünetek inkább a koronavírusra jellemzőek, mint például a láz, száraz köhögés vagy a légszomj, míg az allergiás tünetek közé inkább az orrfújás, tüsszentés és az asztmás nehézlégzés tartozik.

Koronavírusra jellemző tünetek esetén egyértelmű, hogy otthon kell maradni, és hívni a háziorvost, azonban ha tudod, hogy az allergiaszezon miatt szenvedsz, érdemes ezeket tenned, hogy enyhítsd a tüneteket:

Edzés

Bár elég nehéz úgy sportolni, hogy alig kapsz levegőt, mégis ez a legtermészetesebb módja annak, hogy megkönnyítsd az életed. Utána kevesebbet fogsz tüsszögni, és az orrdugulás is enyhülhet, hisz az edzésnek gyulladáscsökkentő hatása lehet.

Takaríts többet

Minden alkalommal, amikor hazaérsz, mindenfélét behordasz a lakásba odakintről. Ilyenkor érdemes zuhanyozni, a szennyes kosárba tenni a ruháid, a cipődet pedig mindenképp vedd le a bejáratnál.

Igyál többet!

Ha be van dugulva az orrod, igyál több vizet! Az extra folyadék segíthet, hogy kicsit könnyebben lélegezz, emellett ha meleg italokat fogyasztasz, a gőz szintén használhat.

Gőzölj!

Egyszerű trükk, hogy kitisztítsd a légutakat. A hagyományos edény fölé hajolós módszerrel vagy akár egy forró vizes fürdővel is csodákat művelhetsz.