Ma ünnepeljük a Star Wars világnapját!

A Star Wars tagadhatatlanul korunk egyik legmeghatározóbb popkultúrális mérföldköve. A messzi-messzi galaxis generációkat invitált utazásra az Ezeréves Sólymon és X-Wingjein. Május 4-én ünnepeljük a legendás űr-operát, de hogy miért épp ekkor, az más kérdés...

May the Fourth be with you!

Mikor "Az erő legyen veled!" elhagyta Obi-Wan száját, még szó sem volt midikloriánokról, csak a galaxist minden élőlényét átjáró misztikumról. Az eredeti trilógia egysorosa legendás szállóigévé, majd - kissé kicsavart változatban - a Star Wars rajongótábor nemzetközi ünnepnapjává vált. Igen, a május 4-ei ünnep innen ered, nem trükkös marketinges fogásból, vagy valami konkrét esemény dátumából. Az Egyesült Királyságban 1979. május 4-én - az Egy új reményt egyébként 1977. május 25-én mutatták be - Margaret Thatcher személyében megválasztották az első női miniszterelnököt. Pártja a London Evening News-ban feladott hirdetésben gratulált neki. Az újságban az eredeti "May the force be with you!" helyett szójátékaként „May the Fourth be with you!" szerepelt. Kezdetben csak egy belsős poén volt a rajongók körében, aztán megjelent az internet, és egyre több meme és hashtag lepte el a világhálót. 2005-ben A sithek bosszúja német premierjének apropóján ismét rivaldafénybe került, az N24 hírcsatorna Lucas-szal készített interjújában félrefordította a rendezőt: „Am 4. Mai sind wir bei Ihnen!"" Mikor kedvenc egeres cégünk 2012-ben felvásárolta George Lucastól a franchise jogait, felfigyelt a "May the Fourth be with you!" mozgalomra is. A következő év május 4-ére már a naboo-i győzelmi parádét megszégyenítő Star Wars napot szerveztek. Inkább a pénz, mintsem az univerzum iránti szeretet hajtotta a Disneyt, de tény, hogy ezzel a húzással hivatalos ünneppé avatták ezt a jeles napot.

A május 4-ei ünnep nem trükkös marketinges fogásból, vagy valami konkrét esemény dátumából ered.
A május 4-ei ünnep nem trükkös marketinges fogásból, vagy valami konkrét esemény dátumából ered.Fotó / Disney

Milyen jövő vár a messzi-messzi galaxisra?

A Disney felültette egy hullámvasútra a franchise-t, ami eddig inkább volt lenn, mint fenn. Bár a vállalat pénzügyi sikerei tagadhatatlanok, döntéseivel számtalan fant haragított magára. A 66-os parancsot végrehajtva írmag nélkül kiírtotta a bővített univerzumot. A Star Wars világát korábban színesítő cselekmények, karakterek hivatalosan már nem részei a kánonnak. A Rey-trilógia görcsösen kapaszkodott Lucas örökségébe, de érdemi hozzáadott érték helyett inkább lerombolta a folytatásba vetett hitet. Több várva-várt, vagy éppen futó projektet lelőttek. Évek teltek el, mire a Disney elkezdte érezni, hogy egy újabb Halálcsillagnál többre lesz szükség. A semmiből Jon Favreau és Dave Filoni a Mandaloriannal bebizonyította, hogy nincs minden veszve, a Skywalker-sagával nem ért véget a galaxis. Ezzel egyidejűleg érezhető irányváltás történt, a filmes projekteket átgondolták, és sorozatok garmadáját jelentették be. Idén decemberben érkezik a The Book of Boba Fett, jövőre a Mandalorian harmadik évada. Emellett készül a Cassian Andor-féle Zsivány Egyes előzmény, valamint Ashoka is saját műsort kap. Bűn lenne megfeledkezni a talán minden idők legjobban várt Star Wars alkotásáról, az Ewan McGregor és Hayden Christensen nevével fémjelzett Obi-Wan sorozatról. Szerencsére nem kell éveket várni a friss élményekre. Ma debütál a Bad Batch a Disney+-on, ami a közönségkedvenc Clone Wars-ban megismert 99-es klónosztag történetét fűzi tovább.

Hogyan ünnepel egy igazi jedi?

Természetesen filmmaratonnal, de hogy milyennel, az már ízlés kérdése. Annyi generáció nőt fel az 1977-es indulás óta, hogy mindenkinek mást jelent az "eredeti trilógia". Kiknek az ewokok a cukiság netovábbjai, kiknek a porgok. Apák néznek értetlenül Jar-jart vagy Rey-t imádó gyerekükre. Nos igen, a fanok eléggé megosztottak, de a Star Wars univerzum szeretete összeköti őket. Ha másért nem, az ünnep kedvéért érdemes azoknak a részeknek is esélyt adni, amiknek már nem jutott hely szívünkben. A három trilógia mellett önálló filmek, sorozatok, könyvek, képregények, számítógépes játékok, társasok várják, hogy kiolvasszuk őket a karbonitból. Felesleges tovább fűzni a szót, hisz a hardcore rajongók ígyis a bőség zavarában szenvednek. Kívánjuk, hogy mindenki olyan programmal - és társaságban - töltse a mai napot, ami számára kedves. Esetleg ha szeretnéd meglepni magadat vagy barátodat, érdemes figyelemmel kísérned különböző - főleg "geek" - üzletek ajánlatait, ahol kihagyhatatlan akciókra csaphatsz le.