E-sport rajongók figyelem, elhoztuk életetek lehetőségét!

A pandémia kis hazánkban is virágzásnak indította az e-sportot, hisz valamivel el kellett foglalni magunkat a karantén és a távoktatás alatt. A videojátékokkal töltött órák ezennel meg is hozzák gyümölcsüket. Négy szervezet egyesíti erőit annak érdekében, hogy egy felejthetetlen élménnyel gazdagítsák a gamereket!

Májusban debütál az első hivatalos Országos Egyetemi E-sport Kupa

Ha már egy ideje követtek minket, biztos tudjátok, hogy szívünkön viseljük az e-sportot. Nem is olyan rég az ágazat nyújtotta hazai lehetőségeit jártuk körbe, ennek fényében most szeretnénk megosztani veletek egy kihagyhatatlan eseményt! A Magyar Egyetemi-Főiskolai Szövetség (MEFS), a győri Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE), a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) idén tavasszal esélyt ad minden egyetemista gamernek, hogy szervezett kereteken belül hódolhassanak hobbijuknak. Az Országos Egyetemi E-sport Kupán FIFA21-ben - Xbox-on és Ps4-en egyaránt - és League of Legends-ben várják a bizonyítani vágyó jelentkezőket.

A HUNESZ és a HÖOK kifejezetten örül a sportág felsőoktatás felé történő nyitásának, hiszen eddig is nagy volt az igény hasonló rendezvényekre.

Biró Balázs György, a HUNESZ elnöke szerint: „Az e-sport-közösségben különösen aktív résztvevők a 18 és 25 év közötti fiatalok, ezért a Magyar E-sport Szövetség kiemelt területként tekint a felsőoktatásban zajló e-sport-életre. Örömteli számunkra, hogy példaértékű összefogással a MEFS-sel, a HÖOK-kal és a SZESE-vel ezen a téren találkoztak törekvéseink. Úgy véljük, az Országos Egyetemi E-sport Kupa új fejezetet nyithat a hazai e-sport történetében, és egyben újabb közösségképző erővé válhat az egyetemi és főiskolai sport életben."

Budai Marcell, HÖOK sajtófőnök minderre csak ráerősít:

"Az egyetemisták körében az utóbbi években az e-sport népszerűsége hatalmas mértékben nő.

A HÖOK részéről fontosnak tartjuk, hogy az egyetemi környezet a különböző közösségek kialakulását támogassa, így 2019. óta igyekszünk facilitálni az egyetemi e-sport kultúra kialakulását is, rengeteg beszélgetésen vagyunk túl a különböző szereplőkkel. Az első országos Egyetemi E-sport Kupa létrejötte egy nagy mérföldkő. Bízunk benne, hogy sokan fognak jelentkezni, és hogy ez a rendezvény nem a fejlődés végpontja, hanem egy állomása, amelyet követően komoly hagyományai lesznek az ehhez hasonló egyetemi versenyeknek, és még több lehetősége az e-sport iránt érdeklődő hallgatóknak."

Egy hely, ahol a gamerek egymásra találhatnak

A szervezők célja kettős: Egyrészt növelni kívánják az e-sport hazai hírnevét és a játékosok verseny hajlandóságát azáltal, hogy támogatják az egyetemi e-sport csapatok megalakulását. Másrészt nagyban remélik, hogy képesek lesznek összehozni a videojátékok szerelmeseit, és ezzel lefektetni egy olyan esport kultúra alapjait, mely felszabadult légkört teremt tagjai számára.

Ha kicsit is vonz az esport világa, mindenképpen jelentkezz és tegyél egy próbát!
Ha kicsit is vonz az esport világa, mindenképpen jelentkezz és tegyél egy próbát!Forrás / Unplash

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a MEFS elnöke elmondta, az Egyetemi E-sport Kupa egy átfogó stratégia része: „Az e-sport szerepének növelése, a MEFS által a 2020-2025-ös időszakra kidolgozott Hajós Alfréd Tervnek is fontos eleme, így nagyon örülök annak, hogy e négy szervezet összefogásával közösen tudjuk megvalósítani az első Országos Egyetemi E-sport Kupát. Azon dolgozunk, hogy az e-sport dinamikus fejlődésével a fiatalok fizikai aktivitása is növekedjen"

Mire vársz? Most kell belevágni!

Az induláshoz mindenképpen hallgatói jogviszonyra lesz szükséged. Ha ez megvan, május 7-éig csekkold az SZESE oldalát, és regisztrálj, akár mindkét játékra! A bajnokság egy regionális selejtezővel indul, a három régió: kelet, nyugat és Budapest. A FIFA esetében platformonként az egyes régiók két-két legjobb játékosa, LoL-nál pedig a régió legjobb csapata jut tovább az országos döntőbe. A legjobbak megérdemlik a rivaldafényt, éppen ezért az esemény hivatalos médiapartnere, az Esport1 élőben közvetíti a regionális döntőket és az országos fordulót!

Dr. Gyömörei Tamás, a SZESE elnöke bizakodva tekint a jövőbe: „Külön öröm számunkra, hogy a Széchenyi István Egyetem és a HUNESZ kezdeményezése révén a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség felvette versenysport rendszerébe az e-sportot. A jelenben ugyan még csak az online térben tudnak hallgatóink versengeni, de bízom abban, hogy a következő rendezvényeken már a győri Egyetemi Sportcsarnokot is megtöltjük."

Ha kicsit is vonz az esport világa, mindenképpen jelentkezz és tegyél egy próbát! Ne feledd, nem muszáj versenyezni, nézőként is követheted a mérkőzéseket!