E-sport rajongók figyelem, elhoztuk életetek lehetőségét!

A pandémia kis hazánkban is virágzásnak indította az e-sportot, hisz valamivel el kellett foglalni magunkat a karantén és a távoktatás alatt. A videojátékokkal töltött órák ezennel meg is hozzák gyümölcsüket. Négy szervezet egyesíti erőit annak érdekében, hogy egy felejthetetlen élménnyel gazdagítsák a gamereket!

Májusban debütál az első hivatalos Országos Egyetemi E-sport Kupa

Ha már egy ideje követtek minket, biztos tudjátok, hogy szívünkön viseljük az e-sportot. Nem is olyan rég az ágazat nyújtotta hazai lehetőségeit jártuk körbe, ennek fényében most szeretnénk megosztani veletek egy kihagyhatatlan eseményt! A Magyar Egyetemi-Főiskolai Szövetség (MEFS), a győri Széchenyi István Egyetem Sportegyesülete (SZESE), a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) idén tavasszal esélyt ad minden egyetemista gamernek, hogy szervezett kereteken belül hódolhassanak hobbijuknak. Az Országos Egyetemi E-sport Kupán FIFA21-ben - Xbox-on és Ps4-en egyaránt - és League of Legends-ben várják a bizonyítani vágyó jelentkezőket.

A HUNESZ és a HÖOK kifejezetten örül a sportág felsőoktatás felé történő nyitásának, hiszen eddig is nagy volt az igény hasonló rendezvényekre.

Biró Balázs György, a HUNESZ elnöke szerint: „Az e-sport-közösségben különösen aktív résztvevők a 18 és 25 év közötti fiatalok, ezért a Magyar E-sport Szövetség kiemelt területként tekint a felsőoktatásban zajló e-sport-életre. Örömteli számunkra, hogy példaértékű összefogással a MEFS-sel, a HÖOK-kal és a SZESE-vel ezen a téren találkoztak törekvéseink. Úgy véljük, az Országos Egyetemi E-sport Kupa új fejezetet nyithat a hazai e-sport történetében, és egyben újabb közösségképző erővé válhat az egyetemi és főiskolai sport életben."

Budai Marcell, HÖOK sajtófőnök minderre csak ráerősít:

"Az egyetemisták körében az utóbbi években az e-sport népszerűsége hatalmas mértékben nő.

A HÖOK részéről fontosnak tartjuk, hogy az egyetemi környezet a különböző közösségek kialakulását támogassa, így 2019. óta igyekszünk facilitálni az egyetemi e-sport kultúra kialakulását is, rengeteg beszélgetésen vagyunk túl a különböző szereplőkkel. Az első országos Egyetemi E-sport Kupa létrejötte egy nagy mérföldkő. Bízunk benne, hogy sokan fognak jelentkezni, és hogy ez a rendezvény nem a fejlődés végpontja, hanem egy állomása, amelyet követően komoly hagyományai lesznek az ehhez hasonló egyetemi versenyeknek, és még több lehetősége az e-sport iránt érdeklődő hallgatóknak."

Egy hely, ahol a gamerek egymásra találhatnak

A szervezők célja kettős: Egyrészt növelni kívánják az e-sport hazai hírnevét és a játékosok verseny hajlandóságát azáltal, hogy támogatják az egyetemi e-sport csapatok megalakulását. Másrészt nagyban remélik, hogy képesek lesznek összehozni a videojátékok szerelmeseit, és ezzel lefektetni egy olyan esport kultúra alapjait, mely felszabadult légkört teremt tagjai számára.

Ha kicsit is vonz az esport világa, mindenképpen jelentkezz és tegyél egy próbát!Forrás / Unplash

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a MEFS elnöke elmondta, az Egyetemi E-sport Kupa egy átfogó stratégia része: „Az e-sport szerepének növelése, a MEFS által a 2020-2025-ös időszakra kidolgozott Hajós Alfréd Tervnek is fontos eleme, így nagyon örülök annak, hogy e négy szervezet összefogásával közösen tudjuk megvalósítani az első Országos Egyetemi E-sport Kupát. Azon dolgozunk, hogy az e-sport dinamikus fejlődésével a fiatalok fizikai aktivitása is növekedjen"

Mire vársz? Most kell belevágni!

Az induláshoz mindenképpen hallgatói jogviszonyra lesz szükséged. Ha ez megvan, május 7-éig csekkold az SZESE oldalát, és regisztrálj, akár mindkét játékra! A bajnokság egy regionális selejtezővel indul, a három régió: kelet, nyugat és Budapest. A FIFA esetében platformonként az egyes régiók két-két legjobb játékosa, LoL-nál pedig a régió legjobb csapata jut tovább az országos döntőbe. A legjobbak megérdemlik a rivaldafényt, éppen ezért az esemény hivatalos médiapartnere, az Esport1 élőben közvetíti a regionális döntőket és az országos fordulót!

Dr. Gyömörei Tamás, a SZESE elnöke bizakodva tekint a jövőbe: „Külön öröm számunkra, hogy a Széchenyi István Egyetem és a HUNESZ kezdeményezése révén a Magyar Egyetemi Főiskolai Sportszövetség felvette versenysport rendszerébe az e-sportot. A jelenben ugyan még csak az online térben tudnak hallgatóink versengeni, de bízom abban, hogy a következő rendezvényeken már a győri Egyetemi Sportcsarnokot is megtöltjük."

Ha kicsit is vonz az esport világa, mindenképpen jelentkezz és tegyél egy próbát! Ne feledd, nem muszáj versenyezni, nézőként is követheted a mérkőzéseket!