4+1 budapesti kirándulási tipp védettségi igazolvány nélkül

4 millió beoltott után az újranyitás újabb lépése valósult meg, többek között kinyithattak a szállodák, állatkertek, mozik és színházak, amelyek védettségi igazolvánnyal látogathatóak. Viszont sok fiatal már hónapokkal ezelőtt regisztrált és még mindig az oltásra vár. Hogyan használhatjátok ki a tavaszi napokat védettségi igazolvány nélkül?

Ha még te is az oltásra vársz, mutatunk 4+1 tuti kiránduló tippet Budapesten, amit a járványügyi szabályok betartása mellett biztonságosan megvalósíthatsz. A tavaszi jó időt kihasználva ezek a legjobb helyek, hogy a hétvégét a szabadban töltsd.

Margit-szigetAz örök klasszikus, amit sosem lehet megunni. Tudtad, hogy a sziget története egészen a XIII. századig nyúlik vissza? Egy 1225-ből fennmaradt oklevél említi először. A 96,5 hektárnyi terület nagyjából 2800 méter hosszú és a legszélesebb pontja 500 m széles, aminek köszönhetően még a sok látogató ellenére sem érzed zsúfoltnak és nyugodtan élvezheted a sétát. Fogj egy térképet és fedezd fel a legendás helyeket! Látogass el a domonkos rendi apácakolostor romjaihoz és a Szent Mihály kápolnához, ahol Árpád-házi Szent Margit élt. A Víztoronytól a Grand Hotelig a magyar kultúra kiemelkedő alakjainak bronz- és kőszobrai közül találkozhatsz Csokonaival, Balassi Bálinttal, Liszt Ferenccel, Arany Jánossal, Bartókkal és Kodállyal, vagy épp József Attilával. A sziget északi részén lévő Szikla- és Japánkertet semmiképp ne szalaszd el a tavaszi virágzás alatt. Magyarország legnagyobb méretű zenélő szökőkútja pedig május 1. és október 31. között élvezheted.

Margitsziget
MargitszigetMediaworks

NormafaHa már unod a városi sétát, a 477 méteren fekvő Normafa tökéletes opció egy könnyed tavaszi túrára. A Svábhegy–János-hegy-vonulat déli csúcsa, melynek nagy részét tölgy, gyertyán és bükk borítja. Egyik legkedveltebb találkozási pont a buszmegálló közelében a Székely-kapu pihenőhely. Több turistaút is innen indul, a Csacsi-réten keresztül Makkosmáriára, vagy a kék körutat követve kényelmes sétával fedezhetjük fel a Normafa területét. Az egyik legnépszerűbb célállomás az 1910-ben átadott Erzsébet-kilátó, ami az 528 m magas János-hegyen épült és gyönyörű kilátást nyújt a városra. Szintén kedvelt kirándulóhely az Anna-rét, ami közel 2 hektáron várja a látogatókat, játszótérrel, tűzrakóhellyel és egy kápolna is megtalálható. A mellette lévő Szaniszló-réttel a teljes mérete közel 3,5 hektár így a zsúfoltságtól itt sem kell tartani.

Fotó / Pinterest

Városliget

Tudtad, hogy a mai Városliget is hosszú történelmi múltra tekint vissza és már a tatárjárás idején is fontos helyszínnek számított az akkor még mocsaras terület? A 18. században legelős, homokos terület volt, benne egy mocsaras résszel, amely a mai Városligeti tó őse. A mai formája Mária Terézia 1769/70-es erdőtörvényének köszönhető. Magyarország második legnagyobb közparkja, ami az egyik legkedveltebb pihenőhely és kulturális centrum, tökéletes a délután sétákra, sportra, kutyasétáltatásra, vagy egy kávéra. Hátránya, hogy bizonyos területei le vannak zárva a Liget Budapest Projekt fejlesztései miatt, hogy 2023-ra egy zöldebb és korszerűbb park várja a lakókat. A park területén található épületek színesítik a látványt, mint a Vajdahunyad vára, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, vagy a Fővárosi Állat- és Növénykert. A mellette található Hősök terét pedig most turisták zsúfoltsága nélkül használhatjuk ki képek készítésére is.

Népliget
NépligetFotó / Mediaworks

Gellért hegy

A Gellért-hegy rendkívül komplex kiránduló pont, ami bármely évszakban csodálatos látványt nyújt. Kötelező programelem a Citadella, a városra lenéző Szabadság-szobor, a sziklatemplom, Szent István szobor és a Nagy vízesés is. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 235 méter magas terület 1987-től az UNESCO világörökség része. A természetismeretben jártasak számára érdekes lehet, hogy hazánkban már csak itt lelhető fel a sárgás színű habszegfű. Minden látogatói igénynek eleget téve több, könnyen járható sétányon is fel lehet jutni a Szabadság-szoborhoz. Hozd el magaddal a kistesódat is, hiszen a hegyoldalon lévő csúszdás játszótér garantáltan a kedvence lesz.

Gellért-hegy
Gellért-hegyFotó / Mediaworks

4+1 FüvészkertBiztosan te is emlékszel, az általános iskola egyik kedvenc kötelezőjére, Molnár Ferenc regényére, a Pál utcai fiúkra. Ha akkor még csak a képzeletedben jelent meg milyen is a Füvészkert, akkor kötelező legalább egyszer ellátogatnod ide. A Füvészkert története az 1700-as évekig nyúlik vissza, fénykorában több mint 12 000 fajt tartottak itt. 2017 tavasza óta FűFa Tankert néven még tanoda is működik. Az áprilisban virágzó japán cseresznyefákról még most sem maradtál le, de a kert többi növénye is legszebb formájában fog várni. Itt találhatóak a város leghatalmasabb tavirózsái is, amik akár egy felnőtt nő súlyát is elbírják. Az üvegházakban egész évben gyönyörű és különleges növényeket fedezhetünk fel, azonban belülről csupán védettségi igazolvánnyal tekinthető meg.

Füvészkert
FüvészkertFotó / Mediaworks

Az oltás viszont nem csak a turisztikai szolgáltatások látogatásának lehetőségét adja vissza, hanem sokkal fontosabb a vele járó védelem és biztonság. Ha még nem regisztráltál, akkor tedd meg minél hamarabb, ha pedig még az oltásra vársz, akkor foglalj időpontot online.