Olvasás nélkül kidobott forgatókönyv: írók, akik gyűlölték a könyvükből készült filmadaptációkat

"Nem rossz, de a könyv jobb volt" - szól az ominózus mondat, ami legalább egyvalaki szájából elhangzik, ha egy regény filmes adaptációjáról van szó. Nem meglepő, hogy a leghűségesebb rajongók számára egyik adaptáció sem tudja felülmúlni a könyv nyújtotta élményeket, az elégedetlenkedő írók esete azonban már teljesen más kérdés.

Egy könyv írójának általában nagy megtiszteltetés, ha filmvászonra kerül az általa megalkotott történet. Előfordult viszont olyan is, amikor annak ellenére, hogy a film kasszasiker lett, az író tetszését nem nyerte el a végeredmény. Sőt...

Stephen King: A ragyogás

Ki ne hallott volna a horror koronázatlan királyának egyik legnépszerűbb alkotásáról, A ragyogás-ról? Legtöbben a Stanley Kubrick által rendezett film miatt ismerték meg Stephen King regényét, annak ellenére, hogy az adaptáció mondanivalója igencsak távol áll az eredeti műtől.

A ragyogás
A ragyogásFotó / AFP

Az író elmondása szerint Kubrick egy rendkívül rideg és racionális rendező, aki egyszerűen képtelen volt felfogni és átérezni a Szépkilátás Hotelt fenyegető gonoszságot. King önszorgalomból még a forgatókönyvet is megírta, hogy így segítsen a rendezőnek, Kubrick viszont elolvasás nélkül dobta azt a kukába.

Stephen King
Stephen KingFotó / Getty Images

Winston Groom: Forrest Gump

Nem csoda, hogy az amerikai író gyűlöli a Forrest Gump filmadaptációját, hiszen elég rendesen kitoltak vele a filmkészítők. A szerződés aláírásakor mindössze 350 ezer dollárt fizettek az írónak, és abban állapodtak meg, hogy Groom 3 százalékot kap a film bevételéből, ebből azonban egy fillért sem látott.

Winston Groom
Winston GroomFotó / AFP

Ennek pedig az az oka, hogy a filmkészítők úgy könyvelték el a bevételeket, hogy az írónak ítélt összeg lefedje a marketingkiadásokat, aminek majdnem az lett a vége, hogy veszteségesre hozták ki a filmet.

Forrest Gump
Forrest GumpFotó / AFP

Richard Mateson: Legenda vagyok

Mateson regényéből legalább négy különböző adaptáció készült már, az író azonban egyikért sem rajong. Nemtetszésének fő okaként az állítása szerint gyenge kivitelezést nevezte meg, mivel Matesonnak olyan érzése van, mintha egyik film sem az ő könyvéből készült volna.

Richard Mateson
Richard MatesonFotó / AFP