Erről nem tudtál! II. Erzsébet meglepő kiváltságait egész egyszerűen nem fogod elhinni

II. Erzsébet 1952 óta, immár 69 éve ül az Egyesült Királyság trónján, az pedig valószínűleg téged sem lep meg, hogy királynőként sok olyan dolgot megtehet, amit egy átlagember nem. Kiváltságai közül viszont van néhány, ami egészen meglepő lehet a számodra, ezeket gyűjtöttük össze!

Királynőnek lenni valószínűleg borzasztóan nehéz feladat, hiszen a poszt hatalmas felelősséggel és rengeteg lemondással jár. A II. Erzsébetéhez hasonló előjogok azonban igencsak megkönnyíthetik egy ember életét.

Legális gyorshajtás

Azon kívül, hogy a királynő akár jogosítvány nélkül is vezethetne autót, ha úgy tartaná kedve, még a sebességkorlátozások sem vonatkoznak rá. Bár beszámolók alapján II. Erzsébet mindig szabálykövetően vezetett, annak sem lenne következménye, ha egész egyszerűen keresztülszáguldana Londonon az autójával - jogsi nélkül.

Ha úgy tartaná kedve, még a sebességkorlátozások sem vonatkoznak rá.Fotó / Getty Images

Nem kell adót fizetnie

Ha a száguldozás nem lenne elég nagy kiváltság, mondunk jobbat: az angol királynő mentes az adózás alól, de ennek ellenére ugyanúgy befizeti, mint mindenki más az Egyesült Királyságban.

Övé Anglia összes delfine

Köztudott, hogy a királynő imádja az állatokat, több kutyája is van kedvenc fajtájából, a corgiból. Az azonban már egy következő szint, hogy az Egyesült Királyság partjainál kifogott összes hal, a tokfélék, sőt a vízi emlősök, tehát a delfinek és bálnák is "királyi tulajdonnak" számítanak, és technikailag az ő állatai.

A királynő imádja az állatokat.Fotó / Foto Britannica

Két születésnapja van

Ez a különleges szokás egészen 1748-ig vezethető vissza, amikor is II. György brit király a fejébe vette, hogy szeretne egy hatalmas nyilvános ünnepséget a születésnapja alkalmából. A gond csak az volt, hogy György novemberben született, a késő őszi hónap pedig nem a legideálisabb idő egy parádéhoz.

Kevés embert ünnepelnek ennyien.Fotó / AFP

Így történhetett meg, hogy II. Erzsébet is kétszer ünnepli a születésnapját: először Április 21-én, amikor ténylegesen megszületett, másodszor pedig minden év júniusának második szombatján, egy hatalmas ünnepség keretein belül.

Ha további érdekességeket is olvasnál az angol királynőről, a Bors cikkében megteheted!