Te tudod, milyen napot ünneplünk május 10-én?

Lassan minden napra jut egy esemény, amelyen megemlékezünk valamilyen fontos történésről. Így van ez május 10-én is, amikor a madaraké és a fáké a főszerep.

Ugyanis ezen a napon ünnepeljük a Madarak és Fák Napját.

Mi a története és mióta tartjuk számon?

119 éve, 1902-ben, Párizsban az európai országok egyezséget kötöttek a hasznos szárnyasok védelmének érdekében.
A világon először Chernel István ornitológus szervezte meg, 1902-ben hazánkban, Kőszegen, az egyezmény alapján.

Az ünnep 1906-ban vált hivatalossá Herman Ottó javaslatára, amikor gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a Madarak és Fák Napja megszervezését minden iskola számára.

Az 1906. évi I. törvénycikk szerint minden év májusában egy napot az iskolákban arra kell szentelni, hogy megismertessék a diákokat a hasznos madarakkal. A természetvédelmi törvény 64. § szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia."

Te is segíthetsz a madaraknak. Tegyél ki egy tál vizet, amelyben megfürödhetnek és ihatnak belőle.
Te is segíthetsz a madaraknak. Tegyél ki egy tál vizet, amelyben megfürödhetnek és ihatnak belőle.Forrás: Shutterstock

Több város is megemlékezik erről a napról azáltal, hogy kedveskednek a környezetnek és a madaraknak.

Tiszafüreden

Tiszafüreden a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumnál a csökkenő állományú molnárfecskék és füsti fecskék megtelepedését segítő fecskehotelt adtak át.
Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a fecskehotel átadása mellett május 31-ig hatszáz műfészket - ötszáz molnárfecskéknek és száz füsti fecskéknek készült fészket - helyeznek ki a Tiszafüred és Poroszló között épült kerékpárút mentén, valamint a Tisza-tavat keresztező kerékpáros hídon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

Debrecenben

A helyi villamosokon Debrecen környékén élő madarakat láthatnak és hallhatnak majd az utasok, a cél az, hogy a madarak és fák napján minél több madarat megismerhessenek az emberek. A hangszóróból hallható madárhangok mellett az állatok képei és nevei is megjelennek a monitorokon.

Debrecen folyamatosan zöldül: idén a LIFE programnak köszönhetően 635 kisfából álló véderdőt ültettek a Vértessy-kúriánál, és 90 kisfából, valamint 20 ezer erdészeti csemetéből álló zöldfolyosót alakítottak ki a Tócó-patak mentén. A városrészi faültetések során pedig kétezer kisfát ültettek. A fásítás, a zöld felületek növelése mellett Debrecenben folyamatosan kiemelt figyelmet kap a környezetbarát tömegközlekedés. A Zöld Busz program keretében 12 új elektromos autóbusz beszerzését indították el az önkormányzattal, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen.