A legtutibb randihelyszín: a Planetárium!

Lehoznád neki a csillagokat is? Unod már a Duna parti sétákat, a kávézók zsúfolt teraszát? Olyan egyedi helyet keresel, ami biztosan elvarázsolja őt úgy, ahogy ő varázsolt el téged? Különleges élményre vágysz, amit biztosan nem felejt el? Menjetek el a Csillagvizsgálóba!

A legnagyobb és leghíresebb Planetárium Budapesten a Népligetben található csillagvizsgáló volt, azonban a helyszín már évek óta nem látogatható műszaki felújítások és egyéb átalakítások miatt. A tervezett 2019-es nyitás elhúzódott és egyelőre nem tudni mikor léphetünk be ismét a kapuin. A jó hírünk azonban az, hogy nem maradunk az égbolt élménye nélkül! Budapesten, valamint Magyarországon belül több olyan élményközpont is épült, amely megfelelő szakértelemmel rendelkező csillagászokat alkalmaz, így kémlelés közben megtudhatunk sok mindent arról, amit az univerzum elénk tár.

Piszkéstetői Obszervatórium
Piszkéstetői ObszervatóriumFotó / Facebook

Piszkéstetői Obszervatórium

Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont alá tartozó csillagvizsgáló Magyarország legnagyobb és legfelszereltebb megfigyelésre alkalmas helyszíne. A látogatókat három grandiózus méretű távcső kupola várja, melyből az egyik kis hazánk legnagyobb csillagászati távcsöve. Ezen a helyen fedeztek fel közel kétezer új kisbolygót és öt új üstököst az ötven szupernóva mellett, így van arra esély, hogy olyannak is szemtanúi lehettek, amiről nem is álmodtál! A romantikát fokozza a tény, hogy az obszervatórium egy varázslatos erdőben található, valamint olyan űrkutatók válaszolnak az érdeklődő kérdésekre, akik naprakész tudással rendelkeznek. A csillagvizsgáló minden érdeklődő számára nyitva található, a nappali időpontokban csoportos tárlatvezetésre is van lehetőség, ahol bemutatják a megfigyelőállomásokat, valamint megismertetnek a csillagászati kutatómunka rejtelmeivel. Csoportos látogatásra a honlapon meghatározott időben és módon van lehetőség egy előzetes regisztrációt követően.

Svábhegyi Csillagvizsgáló
Svábhegyi CsillagvizsgálóFotó / Facbook

 

Svábhegyi Csillagvizsgáló

Aki Budapesten belül keresné a kikapcsolódást, annak a Svábhegyen található Planetárium a legmegfelelőbb választás. Az ország legnagyobb bemutató távcsöve található itt – amelybe az érdeklődők betekinthetnek –, a kupolájába egyszerre ötven fő érdeklődő is befér. Továbbá ez a helyszín ad otthont az ország egyetlen hidrogén-alfa naptávcsövének is, amellyel a napkitöréseket és az egyéb csodálatos felszíni jelenségeket vizsgálhatjuk meg a hatalmas izzó gázgömbön. A csillagvizsgáló munkatársai a csillagászati intézet kutatói, akik a NASA-val és az Európai Űrügynökséggel együtt igyekeznek megfejteni a különös égi tüneményeket. Külön programokon is részt vehetnek az érdeklődők, például május 14-én a Merkúr és a Holdsarló megfigyelésére van lehetőség az alkonypírban.

Polaris Csillagvizsgáló, Óbuda
Polaris Csillagvizsgáló, ÓbudaFotó / Facebook

Polaris Csillagvizsgáló - Óbuda

A kifejezetten bemutatók tartására szánt építményben lehetőség van távcsőhasználati oktatáson való részvételre is a csillagászat előadássorozatok mellett. Különböző időpontokban tekinthetjük meg az égboltot, a jeleségekre pedig szakemberek adnak magyarázatot. Aki pedig csak szeretne bekukkantani egy ilyen előadásra az otthona kényelméből, a Facebookon hallgathatja Kiss László csillagászt minden héten szerdán este nyolc és kilenc óra között.

Pannon Csillagda, Bakonybél
Pannon Csillagda, BakonybélFotó / Facebook

Pannon Csillagda- Bakonybél

Május másodikától ismét megnyitotta kapuit az érdeklődők számára a bakonybéli élménycentrum, mely Magyarországon egyedülálló, komplex csillagászati ismeretterjesztő élményekkel gazdagítja a látogatókat. A modern távcsőpark mellett 3D planetáriumi műsorral és interaktív űrkutatási és csillagászati kiállítással is kedveskednek a nagyközönségnek. A park földtani és kerékpártúrákat, valamint éjszakai programokat is szervez, amiről a honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.