Csillagok között - Hogyan válassz távcsövet?

Májusban a meteorzáporok, valamint az egyre jobban látható Tejút mellett a kora hajnali órákban alkonyi holdsarlóban és alkonyi Vénuszban is gyönyörködhetnek az eget kémlelők. Ehhez azonban sok esetben kevés a saját szemünk, ezért érdemes az élményre rásegíteni egy kezdő távcsővel.

A májusi ég csodáival kezdődik meg igazán a csillagászati szezon a laikusok számára, hiszen ilyenkor már melegszik az idő és nincs annál érdekesebb és romantikusabb program, mint védettségi igazolvány nélkül kémlelni az eget. Ehhez azonban érdemes jó áron, egy olyan kezdő távcsövet választani, mellyel közelebb hozhatod a Vénuszt, a Jupitert, vagy egyszerűen csak a Hold és a Nap felszínét. Egy távcső örök barátod marad, hiszen nem csak egy eszközt, de rengeteg élményt is vásárolsz magadnak, a beszerzésekor azonban fontos bizonyos szempontokra figyelnünk.

Mit kell tudni a távcső felépítéséről?

A legfontosabb tudnivalók egyike, hogy a távcsövek egy okulárból és egy objektívből állnak, melyek egy tubusba vannak szerelve és feladatuk, hogy összegyűjtsék a fényt. Ezt két módon tudja megtenni az eszköz; lencsével, vagy tükörrel. A kezdő távcsövek általában lencsével működnek, mert használatuk könnyebb, áruk kedvezőbb. Az okuláron keresztül szemléljük a felnagyított képet, ám fontos tudnunk, hogy a távcső nem egy egyszerű nagyító.

Az égbolt kémleléséhez sok esetben kevés a saját szemünk, ezért érdemes az élményre rásegíteni egy kezdő távcsővel!
Az égbolt kémleléséhez sok esetben kevés a saját szemünk, ezért érdemes az élményre rásegíteni egy kezdő távcsővel!Fotó / Shutterstock

A távcsőben található objektív határozza meg azt, hogy milyen teljesítményű lesz az eszközünk. Minél nagyobb, annál több fényt tud összegyűjteni és annál részleteseb képet kapunk a vizsgálódás során. Mivel a bolygók önmagukban fényt nem képesek kibocsátani, a fénygyűjtő kapacitás a megvilágítás végett nagy szerephez jut. A nagy átmérő segítségedre lehet abban is, hogy a bolygókon kívül csillaghalmazokat, ködöt esetleg üstökösöket is vizsgálj.

Az ideális távcső tulajdonságai

A sok szempont figyelembevétele mellett érdemes univerzális távcsövet választani. A szakértők a 70 mm körüli objektív nagyságot javasolják, melyek könnyen beállíthatók és használhatók, elegendő fényt gyűjtenek össze, nem érzékenyek a hőváltozásra és kis színhibával rendelkeznek. Mindenképpen vásároljunk hozzá állványt is, hiszen ezen fog rögzülni a távcsövünk. Amennyiben fotót is szeretnénk készíteni érdemes a távcsövekhez tartozó telefontartót is beszerezni, hogy gyönyörű képeket posztolhassunk a közösségi oldalainkra!

Távcső vásárlásakor érdemes kikérni egy hozzáértő egyén véleményét is.
Távcső vásárlásakor érdemes kikérni egy hozzáértő egyén véleményét is.Fotó / Shutterstock

Milyen áron elérhetőek a távcsövek?

A kis átmérőjű, főként gyermekeknek megfelelő SkyWatcher márkájú eszközök 20 000 forinttól elérhetőek a nagyközönség számára, ám minél nagyobb az átmérő, annál magasabb az ár is. Kezdő felnőtteknek a SkyWatcher 60, 70 és 76-os objektívvel rendelkező távcsöveket ajánlják a szakemberek melyek ára 40 000 forint körüli összegre tehető. A nagyobb 80, 100, 114-es méretűek átlagosan 70 000 forintba kerülnek, ezekkel már jól láthatók a Mars hósipkái, valamint a Jupiter és a Szaturnusz gyűrűjei is.