Így telt a 2021-es Star Wars nap!

A múlt héten a messzi-messzi galaxis nem is állt olyan messze tőlünk. Május 4-én világszerte milliók ünnepelték a Star Wars napot, mutatjuk hogyan!

Csuvi, hozd a pénztárcát!
A Star Wars nap eredetét firtató cikkünkben említettük, hogy május 4-e hivatalosan a Disney felvásárlása után vált ünnepnappá, elsőnek 2013-ban. Erős a gyanú, hogy a döntés nem a Star Wars szeretetéből vagy tiszteletéből ered, pusztán egeres cégünk igyekszik a legtöbb bőrt lehúzni a rajongókról és a franchise-ról. Bevétel szempontjából pedig nem a filmek, sorozatok az igazi aranybányák, hanem a merchandise. Emlékezzünk csak vissza a Mandalorian első évadának startjára, konkrétan ellepték az üzleteket a Baby Yodás plüssök, bögrék, füzetek, sőt igazából nincs olyan dolog a világon, amire ne lehetne rávágni egy Star Wars emblémát.

A hollywoodi Disney stúdió Star Wars lázban égett, a koronavírus ellenére özönlöttek a látogatók.Fotó / Disney

Az EntertainmentStrategyGuy felmérése alapján a merchandise a 2013-2019-es periódusban évente átlagosan 3 milliárd amerikai dollár bevételt termelt a Disney-nek, és ebbe még nem számoltak bele olyanokat, mint például a Hasbro bónusz juttatásai. Szó mi szó, megéri azokat a játékokat és egyéb kütyüket gyártani. Nem lepett meg senkit, hogy a világnap alkalmából új Star Wars termékek és akciók tömkelegét jelentették be. Legérdekesebb talán a Skywalker Legacy Lightsaber Set. Potom 375 dollárért a miénk lehetett Luke és Leila fénykardja, ami természetesen limitált, 3 000 darabszámban készült, és már a bejelentést követő órában elfogyott.
A sorozatoké a jövő?Ezen a napon debütált a Bad Batch animációs sorozat, ami a 66-os parancsot megtagadó 99-es klónosztag sorsát követi nyomon a Birodalom hajnalán. Bár a kánon átírása miatt kisebb visszhangot keltett – mondván, hogy Dave Filoninak mindent szabad –, mégis elnyerte a rajongók tetszését, akik tűkön ülve várják a péntekente megjelenő folytatásokat. A sorozatok öregatyja, a Simpon család is beszállt a Star Wars napi buliba. A mindössze 3 perces, The Force Awakens From Its Nap szösszenet hossza ellenére tengernyi megmosolyogtató utalással kedveskedik a fanoknak.

Nem is rossz kikapcsolódás, főleg így karantén után.Fotó / Disney

A Lucasfilm ezeken felül még két apróságot tartogatott tarsolyában. Az egyik a Star Wars Vehicle Flythroughs-ra keresztelt CGI túra, ahol az Ezeréves Sólyom és egy Csillagromboló fedélzetén barangolhatunk végig. A másik egy szintén hasonló elképzelésre épülő űrséta, aminek keretében virtuális vakációt tehetünk a galaxis legkedveltebb bolygóin. Nem is rossz kikapcsolódás, főleg így karantén után. Ha esetleg még nem hallottatok róla, itt érdemes megemlíteni, hogy a Pécsi Tudományegyetem nemrég szintén a Star Wars világát használta arra, hogy oktatási segédanyagukkal élvezetesebbé tegyék a földrajztanulást.


Minden volt, csak zavar nem az ErőbenTermészetesen nem feledkeztek meg erről a jeles napról azok a személyek sem, akiknek köszönhetően az űropera megvalósulhatott. Mark Hamill nem csak a messzi-messzi galaxis sorsát viseli szívén, de a Földét is. Idén az ünnep alkalmából egy adománygyűjtő streamet szervezett főiskolás hallgatók megsegítésére. John Williams zeneszerző tiszteletére a London Szimfonikus Zenekar online showt rendezett, melyben sokak örömére újra felcsendültek a legendás dallamok.

A május 4-ei Star Wars nap hivatalosan a Disney felvásárlása után vált ünnepnappá, elsőnek 2013-ban.Fotó / Disney


A hollywoodi Disney stúdió Star Wars lázban égett, a koronavírus ellenére – szigorú előírások mellett – özönlöttek a látogatók. A világ másik felén Indiában a Kongresszus Yoda egyik elhíresült idézetével támadta be a politikai ellenzékét: "Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering." A vita egyébként a migránsok vasúti költségei miatt robbant ki. A National Today egy gyors felmérést készített a rajongók körében, amiből az is kiderül, vajon szexinek számít-e Kylo Ren?

Reméljük Nektek is jól telt az idei Star Wars nap, az Erő legyen veletek!