Bridgerton család - könyv versus sorozat

Úgy érzed, hogy a világ összes romantikus regényét elolvastad már? Te vagy egyszerre Elizabeth, Jane és Anna is? Akkor mutatunk neked egy egész családot, akikbe garantáltan beleszeretsz.

Tavaly karácsonykor debütált a Netflix kínálatában a Bridgerton család című sorozat, és nyilván mondanunk sem kell, azonnal óriási népszerűségre tett szert. Ám azt már kevesebben tudják, hogy eredetileg egy kilenc részes regényfolyam. Julia Quinn könyvei a régensi Angliába kalauzolnak el bennünket, pontosan abba a korszakba, amelyben a műfaj koronázatlan királynője Jane Austen is írt és alkotott. Ezért is lehetnek sokak számára ismerősek a helyek, az események, sőt a karakterek is.

Featherington család tagjai
Featherington család tagjaiFotó / Bridgerton család

A történetek nyolc testvért mutatnak be, akik semmi mást nem várnak az életüktől, minthogy a házasság szentségében megtalálják a boldogságukat. Azonban mint ahogyan ez lenni szokott, semmi sem megy olyan egyszerűen. Az egyikük egy megbukott terv eredményeként kényszerül bele a házasságba, a másikuk egy nyomozás során esik szerelembe, de van olyan is, aki több évig sem találkozik a bálon látott igaz kedvesével. A nyolc kötet során tehát egy-egy gyermek történetét ismerhetjük meg, a születési sorrendjüknek megfelelően, míg a kilencedik regény egyfajta elvarrása azoknak a szálaknak, amelyre az események gyors sodrása miatt már nem jutott idő.

Quinn elbeszélései tele vannal fordulatokkal, csábítással, elutasítással és néha még árulással is. Austennal ellentétben a történelmi környezet itt csak egy díszlet, nyugodtan játszódhatnának az események a 20. vagy a 21. században is. A korszak mint egy álomvilág vonja körül a szereplőket, amelynek szabályait vagy betartják vagy nem, de az olvasó általában azt figyelheti meg, hogy csak eszközként tekintenek az elvárásokra, a mindennapokban kevéssé veszik azokat figyelembe.

Bridgerton család
Bridgerton családFotó / Reka Balogh

A regényeknek egyetlen célja van ebben az esetben, mégpedig kiragadni az olvasót a hétköznapokból, amelyre valljuk be őszintén az elmúlt időszakban nagyon is szükségünk volt. Julia Quinn karakterei ugyanúgy el fognak mindenkit bűvölni, mint a romantika nagy alkotói, és a végén már csak azt veszi majd észre a kedves olvasó, hogy egyetlen Bridgerton gyermeket sem szeretne kihagyni a sorból.