Lisszabon, a pompás sütemény és a villamosok városa

Világörökség részét képező, történelmi látnivalók egy folyó mellé, dombokra épült városban, ahol a kopott villamosok muzeális értéknek és turistalátványosságnak is számítanak: irány Európa egyik leglazább helye, Lisszabon!

Noha vannak elképesztő, ám tiltott helyek a világon, ahová biztosan nem tehetjük be a lábunkat, akad azonban rengeteg olyan is, ahova egy koronavírus-mentes világban nyugodtan elutazhatunk. Viszont mert talán az emberiség lassan úrrá lesz a járványon, lassan már nem szentségtörés világjárásról beszélni, és megemlíteni egy elképesztő ÉS elérhető célpontot: Lisszabont.
Egy erasmusos diák, Dóri éppen itt töltött el egy – koronavírus-járvánnyal megspékelt – tavaszi félévet, s ahogyan mondta, elvarázsolta a lakhelye, nagyon tetszett neki Portugália.
Meg tudjuk érteni.

A délies lazaság és életigenlés a hatalmas Tejo folyóval és a hegyvidéki panorámával elbűvöli a látogatót.
A délies lazaság és életigenlés a hatalmas Tejo folyóval és a hegyvidéki panorámával elbűvöli a látogatót.Fotó / Shutterstock

 

A délies lazaság és életigenlés a hatalmas Tejo folyóval (Tajónak és Tagusnak is mondják) és a hegyvidéki panorámával elbűvöli a látogatót. A szubjektív listánkban ezért kiemeltünk három olyan tényezőt, látnivalót vagy hangulati elemet, amelyért mindenképpen érdemes ellátogatni a dombtetőkre épült portugál fővárosba.
VillamosokE sorok írója olyan hangulatos kis térre néző helyen bérelt, abszolút nem horror áron Airbnb-lakást, amelynek ablakából nap mint nap láthatott közlekedni kis villamost. Rendben, csalunk, sikló volt, de minden villamosnak hasonló a fizimiskája.
Mivel nem hajnalonta indult, cseppet sem bántuk a közelségét, mert egyébként tény, ha kicsit álomszuszékabbak vagyunk, a meredek utcácskán hangosan „szuszogva" felfele kaptató elaggott jármű kiverte volna az álmot a szemünkből. Így viszont csak élveztük a látványt, és nem csak felszálltunk rá, hanem később szuper közösségioldal-kompatibilis fotók készültek.

A Belém-torony nem véletlenül vált Lisszabon egyik „azonosítójává” a 16. században.
A Belém-torony nem véletlenül vált Lisszabon egyik „azonosítójává” a 16. században.Fotó / Sutterstock


Lisszabon egyébként is a villamosok városa, és nincs olyan keskeny vagy szűk útszakasz, amelyen ne tudna áthaladni, az ablakon kinyúlva szinte megérinthetjük a falakat. Vigyázzunk, merre lépünk, mert járda viszont nincs.
Emblematikus járat a 28-as, amely ódon járműveivel végigvisz a látnivalókon. Sok helyen leszállhatunk róla, ám egyszer mindenképpen érdemes végigzötyögni a hosszú útvonalat – helyünk viszont csak akkor lesz biztosan, ha valamelyik végállomáson szállunk fel.
Belém-torony (Torre de Belém)Ahogyan a lemenő nap sugaraiban áll vízparton a gazdagon díszített, ám mégis rusztikus hatást keltő Belém-torony... Nem véletlenül vált Lisszabon egyik „azonosítójává" a 16. században, eredetileg a Tejo folyó közepére épült, majd a folyómeder változása miatt a part mellé kerülő erőd. A homlokzat díszesen faragott, ám nemcsak kívülről, belülről is szép. A hozzá nagyon közel fekvő, légiesen árkádos, a felfedező Vasco da Gama sírhelyét is magában foglaló Szent Jeromos-kolostorral együtt okkal szerepel az UNESCO Világörökségi listáján.

A Pastel de Belém a világ egyik leghíresebb süteménye.
A Pastel de Belém a világ egyik leghíresebb süteménye.Fotó / Shutterstock


Pastel de BelémS ha már Belém: addig haza se jöjjünk Lisszabonból, amíg meg nem kóstoltuk meg a világ egyik leghíresebb süteményét, a Pastel de Belémet. A sütemény története éppen az említett Szent Jeromos-kolostorból indult, hiszen az annak szomszédságában lévő üzemben kezdték el sütni a kolostorból elűzött szerzetesek.
Lisszabon tele van friss, roppant vékony tésztából készült, ízesen krémes Pastel de Belémmel, pedig igazából csak a kolostor melletti cukrászdában, a Pastéis de Belémben használhatják ezt a márkanevet (a többit pastel de natának kell hívni), amelyet szigorúan levédettek. Csodás kék csempékkel díszített a hely, ahol a járvány előtt egymás nyakában lógva vártak az emberek a sütire, míg a szerencsések asztalhoz is jutottak.

Lisszabon a villamosok városa.
Lisszabon a villamosok városa.Fotó / Shutterstock


...meg egy csomó másE három részlet azonban csak egy-egy szelet Lisszabon elképesztően változatos élménysorából. Érdemes elkalandozni a várba (Castelo de São Jorge), az Óceanáriumba (Oceanário de Lisboa), kipróbálni a Santa Just Liftet, megnézni a Krisztus-szobrot (Cristo Rei), felsétálni a Felfedezések emlékművébe (Padrão dos Descobrimentos), bejárni az óriási Kereskedők terét (Praca de Comercio), vagy készíteni egy fotót az Április 25. híddal (Ponte 25 de Abril) a háttérben, amelyet a hasonlóság miatt később úgy is „eladhatsz", mintha San Franciscóban, a világhírű Golden Gate tövében lőtted volna.
Ha tetszett a kedvcsináló, virtuálisan utazz velünk még, hiszen korábban kalandoztunk már a spanyolországi Castelldefelsben és a Prágában is.