Minden korosztálynak menő a nordic walking

A finn eredetű nordic walkingot sokan az idősebb korosztály sportjaként azonosítják, pedig a sok-sok pozitív élettani hatása miatt bárkinek, így a fiataloknak is szuper mozgásforma lehet.

„Minek bohóckodjak a botokkal? Az időseknek való" – valószínűleg sok fiatal söpri lesz az asztalról ezzel az indokkal a felvetést, hogy ki kellene próbálni a nordic walkingot.
Pedig a finn eredetű, magyarul talán síjárásnak vagy skandináv gyakorlásnak nevezhető sportág nem csak a 60 pluszos korosztályban népszerű, hogy mást ne mondjunk, a profi sífutók már az 50-es években beiktatták a nyári edzéseik közé.
Arról már regéltünk egy sort, hogy a séta miért remek mozgásforma, ám a nordic walking még ennél is továbbmegy, hiszen egyes források szerint 20, mások szerint 46 százalékkal több kalóriát éget el, és az egész testet megmozgatja. A mozgásra könnyű ráérezni és egyszerűen elsajátíthatjuk, mert szerencsére többféle videóból is tájékozódhatunk.

Előnyei:

1. Olcsó sportágKevés pénzért beszerezhetsz egy pár botot, igaz, hasznos nem összekeverni a túrabotokkal, mert bármennyire is hasonlóak, fontos részletekben térnek el egymástól.
2. Szabadtéri mozgásA koronavírus-járvány sem akadályozhatja meg, hogy nordic walkingolj egyet a szabadban, ráadásul így a friss levegőn, akár természetben leszel, ami már önmagában főnyeremény.

A sétánál akár másfélszer több kalóriát égethet el az, aki botokkal gyalogol.
A sétánál akár másfélszer több kalóriát égethet el az, aki botokkal gyalogol.Fotó / 123Rf


3. A mozgás örömeA fizikai aktivitás endorfint termel, amely boldogságérzetet ad, s ez nemcsak a vizsgaidőszakban, hanem mindig jól jön.
4. Segít egészségesnek maradniA nordic walkingnak rengeteg élettani előnye ismert: javítja az állóképességet, segít fogyni, ám ha nem is veszítesz kilókat, már önmagában segít megelőzni egy csomó betegséget. Erősíti a szívet, fejleszti az egyensúlyérzéket, javítja a koordinációt, hiszen összehangolt ritmusban mozognak együtt a lábak és a felsőtest.
5. Javítja a testtartástEzt külön is kiemeljük, mert a 21. század egyik népbetegsége az ülő életmód és az abból fakadó sok probléma.