Sorozatajánló: A nagy pénzrablás - a piros Robin Hoodok

Csak reménykedünk, hogy idén már lesznek halloweeni bulik, de abban biztosak vagyunk, hogy a szórakozóhelyek tele lesznek piros pulcsis Dalíkkal. De mire fel ez a szett? Annyit elárulhatunk, nem azért viselik, mert elfogyott a Guy Fawkes maszk.

Mindenki kicsiben kezdi
A spanyol sorozat szülőhazájában nem aratott nagy sikert. Félreértés ne essék, a nézők szerették, de közel sem hozott annyi bevételt, hogy megérje folytatni. A változás szelét a Netflix felvásárlása hozta. A VoD - Video on Demand - szolgáltató talán még azt sem tudta, mit vesz fel a katalógusába, számára csak egy újabb sorozat volt a böngészőben. A nulla elvárás nulla marketinggel járt. Képzelhetjük, hogy ezek után mekkorát koppant a fejesek álla, mikor meglátták a számokat. A folytatás nem képezte vita tárgyát. 2018-ra a Netflix legnézettebb idegennyelvű sorozatává vált.

Az első két évad a Spanyol Királyi Pénzverde elfoglalásának történetét meséli el.
Az első két évad a Spanyol Királyi Pénzverde elfoglalásának történetét meséli el.Fotó / Netflix

 Ocean's Thirteen spanyol köntösben

Egy nagyravágyó, pénzre éhező csapat úgy dönt, kirabol egy bankot. Megszervezik az akciót, ami végül egyáltalán nem a terv szerint alakul. Ezt a sztorit már sokszor láttuk, a spanyolok mégis képesek voltak megfűszerezni valami újjal. Narrátorunk és főszereplőnk a piros pulcsis, Salvador Dalí maszkos rablóbanda tagja, Tokió. Igen, Tokió. A 8 rabló a teljes anonimitás érdekében ugyanis városokról kapott kódneveket használ az akció során. Az egész művelet mögött az agytröszt Professzor áll, aki külső helyszínről mozgatja a szálakat. Az első két évad a Spanyol Királyi Pénzverde elfoglalásának történetét meséli el. Nem tipikus pénzrablásról van szó, szereplőink pusztán nyomtatni szeretnének. Összesen 2,4 milliárd eurót. Maradjunk annyiban, hogy a rendőrség ezt erősen nehezményezi. A banda története nem a Pénzverdében ér véget, de hogy mi lesz az egyes tagok sorsa, az már más kérdés. Így vagy úgy, de a következő évadokra újra összeállnak, mostmár egy valódi bankrablásra. Hogy miként végződik a Spanyol Központi Bank elleni támadás, azt homály fedi. A negyedik évad cliffhangerrel zárult.

A vörös kezeslábasok a vért, a szenvedést és a lázadást ábrázolják.
A vörös kezeslábasok a vért, a szenvedést és a lázadást ábrázolják.Fotó / Netflix

Bella CiaoA hangsúly a zsánerre megszokott high-tech kütyük, tudományos kidolgozottság, "menő" jelenetek helyett az érzelmekre kerül. A szereplők közti kapcsolatok, a testvériség, a szerelem a történetmesélés szerves részét képezik. Mindenki motivációját ismerjük, tudjuk miért teszik, amit tesznek. Lehet, hogy morálisan nem értünk egyet döntéseikkel, mégsem állíthatjuk, hogy megalapozatlanok lennének. A sorozat intenzív érzelmi hullámvasútra ülteti a nézőt, ennek ellenére racionalitásából sem veszít. A Professzor terve olyan szinten kidolgozott, hogy csak remélni tudjuk, az alkotók nem adják hasonlóra fejüket a való életben. Minden lépés a legapróbb részletig átgondolt, tiszták az ok-okozati kapcsolatok, kevés dologra tudnánk azt mondani "Hát de ez így lehetetlen!" A spanyol szentimentalizmus mesterien ötvöződik az amerikai akciófilmek adrenalin túlfűtöttségével. A látványos fegyveres ütközetek a képernyő elé szegezik a nézőket.

Egyszerűen nem tudunk csak úgy felállni egy rész után, mindig történik valami, ami az azonnali folytatásra késztet. Legyen az akár a veszélybe került a terv, vagy egyik szereplő. Mégis, a szimbólumrendszer adja A nagy pénzrablás identitásának magját. A rablók nem megátalkodott gazfickók, hanem forradalmárok. A vörös kezeslábasok a vért, szenvedést, lázadást ábrázolják. A Dalí maszk sem légből kapott választás, a festő több művében anti-kapitalista jegyeket ábrázol.

Ugyanilyen sztorit sokszor láttunk már, a spanyolok mégis képesek voltak megfűszerezni valami újjal.
Ugyanilyen sztorit sokszor láttunk már, a spanyolok mégis képesek voltak megfűszerezni valami újjal.Fotó / Netflix

A többször felcsendülő, fülbemászó Bella ciao híres, olasz fasizmus ellenes dal. Bátran reflektál a politikai-társadalmi környezetre, árad belőle a rendszerellenesség, a politikai hatalommal szembeni ellenállás. A rendező így fogalmaz: "A rendszerrel szemben felállni vakmerő és idealista". Olyan érzés ez, mellyel a világ minden pontján képesek azonosulni az emberek. A korrupció univerzális, korunk releváns társadalmi problémája.

Ha időben esélyt adtok A nagy pénzrablásnak, simán fel tudtok zárkózni a befejezéshez. A sorozat záró évada a tervek szerint 2021-ben érkezik, nagy valószínűséggel szeptember után.

A nagy pénzrablás - La Casa De Papel

VoD szolgáltató: Netflix
Műfaj: bűnügyi, akció, thriller
Nyelv: angol, magyar felirat és szinkron
Évadok: 5 (Netflix szerint)
Részek: 31 (évadonként 10, kivéve az utolsó kettőt)
Hossz: 40-60 perc
Korhatár: 18
Megjelenés: 2017. május 2.