Bevállalnád? Önként töltöttek 40 napot egy barlangban telefon és óra nélkül

Több mint egy hónapot töltött tizenöt ember egy francia barlangban telefonok, órák és természetes fény nélkül egy kutatás keretében, ami az extrém izolációt vizsgálta.

A kutatás keretében nyolc férfi és hét nő töltött – korban 27 és 50 közöttiek – hat hetet egy barlangban, ahol 12 Celsuis-fok volt a hőmérséklet és 95%-os volt a páratartalom. Mivel időérzéküket elvesztették, sok résztvevő azt gondolta, hogy még legalább egy hét van a próbából, amikor a kutatást vezető tudósok betoppantak, és elárulták, hogy már április 24-e van, és vége a száműzetésnek.

A kutatás keretében nyolc férfi és hét nő töltött hat hetet egy barlangban.
A kutatás keretében nyolc férfi és hét nő töltött hat hetet egy barlangban.Forrás / Unilad

A csoportnak a külvilággal sem volt semmilyen kapcsolata, és a világ eseményeiről sem kaptak semmilyen híradást. Szobabiciklivel maguknak kellett áramot fejleszteniük és vizet pumpálniuk 45 méter mélyről, a föld alól. Az extrém körülmények ellenére többen arról számoltak be az alanyok közül, hogy még szívesen maradtak volna a barlangban, hogy befejezzék a projekteket, amikbe belevágtak ottlétük alatt. A csoport feladata az volt, hogy tevékenységeiket és napi rutinjukat a biológiai óráik alapján szervezzék meg.

A csoportnak a külvilággal sem volt semmilyen kapcsolata, és a világ eseményeiről sem kaptak semmilyen híradást.
A csoportnak a külvilággal sem volt semmilyen kapcsolata, és a világ eseményeiről sem kaptak semmilyen híradást.Forrás CBC

Az egyik résztvevő beszámolója szerint az idő a barlangban lassabban telt, más azt mondta, olyan érzés volt, mint megnyomni a stop gombot. A kutatók célja az volt, hogy jobban megértsék, hogyan reagálnak az emberek életkörülményeikben és környezetükben bekövetkező drasztikus változásokra, ennek érdekében kognitív tevékenységre és agyi aktivitásra vonatkozó adatokat fognak elemezni, melyeket az alanyoktól gyűjtöttek be.

Az egyik résztvevő beszámolója szerint az idő a barlangban lassabban telt, más azt mondta, olyan érzés volt, mint megnyomni a stop gombot.
Az egyik résztvevő beszámolója szerint az idő a barlangban lassabban telt, más azt mondta, olyan érzés volt, mint megnyomni a stop gombot.Forrás / CBC