A bolygó, amely folyamatosan újrateremti önmagát: ezeket biztosan nem tudtad a Földről!

A Föld a Naprendszer egyedüli bolygója, amelyen fejlett és sokszínű élővilággal találkozhatunk. Ez már önmagában lenyűgöző teljesítmény, azonban nem ez az egyetlen dolog, ami érdekes, talán meglepő tényként a Föld számlájára írható.

Te tudod, hol a legalacsonyabb az éves átlaghőmérséklet vagy mi a globális hidegrekord? Ha nem, olvass tovább!

Újrahasznosítja magát

Kevesen tudják, de a Föld gyakorlatilag újrahasznosítja kőzeteit. Azt mindnyájan megtanuljuk, hogy a bolygó közepén izzó kőzetolvadék található, mely a tektonikus mozgások következtében olykor-olykor a felszínre jut, és ott megszilárdul. Azonban többek közt az erózió következtében előfordulhat, hogy ezek a kőzetek előbb-utóbb (emberi ésszel nagyjából felfoghatatlan idő alatt) újra "lejutnak" a mélybe, és ismét olvadék keletkezik belőlük.

Kevesen tudják, de a Föld gyakorlatilag újrahasznosítja kőzeteit.
Kevesen tudják, de a Föld gyakorlatilag újrahasznosítja kőzeteit.Fotó / NASA

Évszázadok eső nélkül

Ironikus módon a Föld legszárazabb pontjaként számontartott Atacama-sivatag a bolygó legnagyobb összefüggő vízfelületének, a Csendes-óceánnak a szomszédságában helyezkedik el.

Az éves csapadékmennyiség 0,8 mm, és állítólag az egyik itt található városban egy 1972-es záporig négy évszázadon át nem láttak semmiféle csapadékot.  

A területen növények egyáltalán nem találhatóak, sőt még fotoszintetizáló mikroorganizmusokkal sem találkozhatunk.

A területen növények egyáltalán nem találhatóak, sőt még fotoszintetizáló mikroorganizmusokkal sem találkozhatunk.
A területen növények egyáltalán nem találhatóak, sőt még fotoszintetizáló mikroorganizmusokkal sem találkozhatunk.Fotó / NASA

Felrobbanó tavak

A kiterjedtebb vízfelületekről, tavakról legtöbbször a mérhetetlen nyugalom jut eszünkbe. Nos, néhány afrikai tó eléggé rácáfol erre az asszociációra. Ruanda és a Kongói Köztársaság határán, valamint Kamerunban három halálos tó is található. Ezek vulkáni kráterekben alakultak ki, s tetejükön egy szén-dioxidban dús réteg alakul ki, mely néha robbanások formájában tör a felszínre.

Ruanda és a Kongói Köztársaság határán, valamint Kamerunban három halálos tó is található.
Ruanda és a Kongói Köztársaság határán, valamint Kamerunban három halálos tó is található.Fotó / NASA

Elképzelhetetlen hideg

Az talán senkit nem lep meg, hogy az Antarktisz bolygónk leghidegebb tája. Magyar szemmel azonban elképzelhetetlen, mennyire alacsony itt a hőmérséklet: az éves átlaghőmérséklet -47 Celsius-fok (mi meg már szívjuk a fogunk, ha ritkán két számjegyet látunk a hőmérőn negatív előjellel).

A valaha mért legnagyobb hideg azonban még durvább volt, 1983-ban -89,2 Celsius-fokot mértek az Antarktiszon. Ez a hihetetlen eredmény annak köszönhető az Origo cikke szerint, hogy derült időben a mozdulatlan légtömeg rettenetesen képes lehűlni, mivel a jégréteg száz százalékban visszaveri a napsugarakat, amelyeknek így esélyük sincs felmelegíteni a környéket.

A jégréteg száz százalékban visszaveri a napsugarakat, amelyeknek így esélyük sincs felmelegíteni a környéket
A jégréteg száz százalékban visszaveri a napsugarakat, amelyeknek így esélyük sincs felmelegíteni a környéketFotó / NASA