Hátvakarók, hányózacskók és gumikacsák: ezek a világ legfurcsább gyűjteményei

Bélyeg, képeslap, söröskupak, érmék. Ezek a szokványosabb gyűjtemények, amikkel gyakrabban találkozunk vagy amivel mi is megpróbálkoztunk valamikor. Vannak azonban olyan gyűjtemények is, amik nekünk bizarrnak tűnhetnek, ám tulajdonosuknak a legnagyobb kincset jelentik.

Azt, hogy milyen valamit megszállottan gyűjteni, csak azok érthetik, akik maguk is gyűjtők. Legyen szó bármilyen tárgyról, akinek illik a darab a gyűjteményébe, szinte bármit megadna érte, akár fáradságot, akár anyagiakat. Lehet, hogy mi nem értjük a dolgot, de ámulhatunk az elszántságon és a furcsa ötleten.

Gumikacsák

Az amerikai Charlotte Lee gyűjteménye tekintélyes, 5631 gumikacsát számlál. Annyira egyedülálló, hogy a Guiness Rekordok Könyvében is helyet kapott. Ki gondolta volna, hogy nemcsak kisgyerekek fürdőjátéka és kutyák sípoló kedvence, hanem komoly gyűjtői érdeklődés is övezi? Charlotte-nak egyébként saját gumikacsa szobája is van, ahol mind a négy falat kacsák borítják.

Az amerikai Charlotte Lee gyűjteménye tekintélyes, 5631 gumikacsát számlálFotó / Twitter

Kitömött állatok

Sosem tudtál megbarátkozni a kitömött állatok látványával? Megszokhatatlannak gondolod, hogy halott állatok bámuljanak rád üvegszemeikkel? Ezzel nem vagy egyedül! Azonban Amanda Seyfried, a Mamma Mia sztárja, valószínűleg nem ért egyet, mivel 2011-óta gyűjti őket: van rókája, csirkéje, borza, lova, még egy zebrája is. A színésznő olyannyira lelkesedik kitömött állataiért, hogy mindegyiknek nevet is adott.

A színésznő olyannyira lelkesedik kitömött állataiért, hogy mindegyiknek nevet is adottFotó / Pinterest

Hátvakarók

Egy észak-karolinai bőrgyógyász, Manfred S. Rothstein több mint 1000 hátvakarót birtokol 51 különböző országból. Őt aztán tényleg érdekes lenne megkérdezni, honnan ered az érdeklődése. Szerencsére az interneten erre is van válasz. Rothstein elmondása szerint először egy viszketés elleni gyógyszer gyártójától kapott promóciós ajándékként egy hátvakarót, és a rajongása azonnal kialakult.

Manfred S. Rothstein több mint 1000 hátvakarót birtokol 51 különböző országbólFotó / Thepilot.com.

Hányózacskók repülőkről

A hollandiai Niek Vermeulené a legnagyobb hányózacskó-kollekció – ha nem az egyetlen. Gyűjteménye 3700 darabot számlál 800 légitársaságtól, és van még további 10 ezer darab pluszban. 1986 óta tartja a világrekordot ezzel a kétségtelenül szokatlan gyűjteménnyel, amit akkor kezdett el, amikor egy barátjával fogadtak, ki tud több darabot összegyűjteni bármilyen tárgyból, és ezzel világrekordot felállítani.

A hollandiai Niek Vermeulené a legnagyobb hányózacskó-kollekcióFotó / Pinterest

Apró székek

Megint csak egyet szeretnénk tudni: honnan jött az ötlet? Ha pontosan érdekel, akár Pinteresten vagy LinkedInen felkeresheted Barbara Hartsfieldet, aki a világ legnagyobb aprószék-gyűjteményének büszke tulajdonosa. Annyit elárulhatunk, hogy a kollekcióban 3000 darab található és Barbara mára már teljes brandet épített ki hobbijából.

Barbara Hartsfieldet a világ legnagyobb aprószék-gyűjteményének büszke tulajdonosaFotó / Pinterest

Ha szeretnél még meghökkentő gyűjteményekről olvasni, itt megteheted.