No vakcina, no party! Hol bulizhatunk és hova utazhatunk nyáron?

A tavaly márciusban kirobbant koronavírus-járvány erősen keresztbe húzta az emberek terveit a 2020-as nyári időszakban, habár akkor a védelmi intézkedések betartásával egyes fesztiválok, koncertek és külföldi országok látogathatóak voltak. De mi a helyzet az idei, 2021-es nyárral? Mit lehet, mit nem lehet?

Összeszedtük a legfontosabb infókat a nyárról a mostani helyzet alapján. Bár biztosat még senki sem mer mondani, a gyors ütemben haladó oltakozás bizakodásra ad okot.

Fesztiválok: lesznek vagy nem lesznek? - Ez itt a kérdés!

A rendezvény-, koncert- és fesztiválszervező szakma nagyon óvatos a tervezéssel kapcsolatban. Gulyás Gergely szerint az ötmillió beoltott után a kormány engedélyezheti a nyári fesztiválok látogatását.

A nagyobb hazai fesztiválok, mint a Sziget Fesztivál, a Balaton Sound, a Volt Fesztivál és a Fezen Fesztivál már biztosan elmaradnak ezen a nyáron.

Szomorkodni viszont nem kell, nem maradnak buli nélkül a fiatalok! Amennyiben a nyári járványhelyzet engedi, megnyitja kapuit a bulizni vágyók előtt többek között az EFOTT Fesztivál, a Művészetek Völgye, a VeszprémFest, a Bánkitó Fesztivál és a Kolorádó Fesztivál is.

Miért fontos a védettségi igazolvány?

A jelenlegi helyzet alapján augusztusig biztosan érvényben marad a rendelkezés, miszerint a szolgáltatók csak védettségi igazolvánnyal fogadhatnak vendégeket. A szabály alapján nyáron csak azok mehetnek fürdőkbe, strandokra, hotelekbe, kempingekbe, mozikba és színházakba is, akik érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

Fontos megjegyezni, hogy bár az első dózis vakcina után már kiállítják az igazolványt, a teljes védettség azonban csak a második dózis beadása után két héttel alakul ki a szervezetben.

Mi a helyzet a külföldi utazásokkal?

Egyre több országba utazhatunk szabadon védettségi igazolvánnyal, azonban sok helyen ez nem lesz elég a határátlépéshez. Mivel a járvány napról-napra változik, ezért érdemes utazásunk előtt a Konzuli Szolgálat oldalán tájékozódni.

Egy példa: Horvátország

A jelenlegi álláspont szerint például Horvátország és Montenegró esetén nem elég a védettséget igazoló kártya, az oltáskor kapott fehér papírt is be kell mutatni a hatóságoknak az utazás során. Horvátországban az utazónak bizonyítania kell, hogy mindkét oltását megkapta már, és legalább 14 nap eltelt a második dózis beadása óta - erre szolgál a fehér lap.

Lehetősége van belépni az ország területére azoknak is, akik nem kaptak oltást. Az oltási igazolvány hiányában történő horvátországi beutazásról itt tájékozódhatsz bővebben.

Reméljük, hogy nemsokára véget ér a járvány, és visszatérhetünk a megszokott kerékvágásba. Ha nyáron is odafigyelünk a megfelelő higiéniára, és az alapvető szabályok betartására, ezen a nyáron talán végre kitombolhatjuk magunkat.