Kínos helyesírási hibák mindenhol!

Általában az emberek két csoportra oszthatók: egy részük teljes kiborulással veszi tudomásul, ha helyesírási hibával találkozik, a másik részük folyton bizonytalankodik egy-egy kifejezés láttán. Az internetes kommunikáció nehezíti a problémát, hiszen a mobiltelefonok és a számítógépek automatikusan javítanak, azonban nem mindig helyesen!

A dolgozatok esetén, legyen szó beadandókról, vagy magáról a szakdolgozatról, esetleg tudományos publikációról, mindig hangsúlyt kap a helyesírás. Sokat töprenghetünk azon, vajon amit leírtunk az úgy, abban a formájában helyes-e. Az interneten számos helyesírási platformot találsz, de biztosan hiteles segítséget itt találsz a kérdéses kifejezések esetén! Azonban a sorozatos hibák miatt a dolgozat akár elutasításra is kerülhet, ennek okán most érdemes néhány gyakran fejtörést okozó hibát áttekinteni.

1. Igekötő problémaA telefonok egyik legidegesítőbb szokása, hogy az igekötőt és az igét külön szavakként kezelik, ennek megfelelően pedig külön írják őket egymástól. Ezt a legtöbben sajnos nem javítjuk ki, sőt, sok esetben annyira hozzászokik az ember szeme, hogy az agy berögzíti, mint helyes opció. Ez azonban egy hatalmas tévedés. Az igekötőt és az igét ugyanis egészen addig egybeírjuk, amíg nem ékelődik be közéjük egy harmadik szó. A meg+írni szavak helyesen megírni, nem pedig meg írni! Abban az esetben, ha a meg+kell+írni szavakat szeretnénk használni, úgy a helyes, ha mind a három szót külön írjuk!

2. Az örök klasszikus: j vagy lyA magyar nyelv egyik sajátossága ez az etimológiailag bár kihalásra ítélt, ám még mindig létező j és ly használat. Mivel konkrét szabályszerűség nem megfogalmazható a probléma orvoslására, így az internetet tudjuk javasolni, amennyiben bizonytalan lennél. A wikipédia összeszedte a leggyakrabban elhibázott szavakat, ahol gyorsan rá tudsz keresni a kérdéses kifejezésre. Egy biztos, szó elején csak akkor kell ly-t keresni, ha a lyuk kifejezés bármely formáját használod!

3. Rövid vagy hosszúHányszor kaptál olyan üzenetet, ahol a mindig szó mindíg-ként szerepelt? Tuti olvastál már olyan cikket, ahol a hizlaló ételeket hízlalóként írták le? Feltűnt, hogy nem megfelelő a külalakja? Vannak olyan szavak, amely esetén a kiejtés végett rosszul rögződik be az írásmód, ezért a hirdet, dicsér, szerviz és ehhez hasonló szavak esetén könnyen elrontható az írásmód.

A jó helyesírás életed minden területén fontos készség.
A jó helyesírás életed minden területén fontos készség.Fotó / Shutterstock

4. Tőlem vagy nálam?Tájnyelvi sajátosságként, de pusztán rossz szokásként is megjelenik az összehasonlításkor használt kifejezések helytelensége. Sokan nem tudják, de a nálam kifejezés a -nál, -nél ragból következően használatos ebben a formájában. A szebb nálam kifejezés ezért helytálló, míg a szebb tőlem ennek okán nem. Te sem használnád a szebbtől szebb formulát ugye?

5. VesszőhibákVakarod a fejed, ha a vesszők pontos helyét szeretnéd meghatározni? A magyar nyelvben a felsorolások esetén, tagmondatok elválasztásakor, hátravetett mondatrészek előtt, értelmezés előtt és mögött, valamint közbevetéskor szükséges használni. Azonban nem használjuk a vesszőt abban az esetben, ha mellérendelő tagmondatról beszélünk (az és használatakor például) vagy a párhuzamos szerkezetek esetén (jelen mondatban ezért nincsen a vagy szó előtt sem).

+1. Hogyan javítsuk a rossz berögződéseket?A legbiztosabb módja, hogy kiiktassuk a rossz szokásainkat a jobb agyfélteke bevonása. Mivel eddig vélhetően csak a bal agyféltekéd vetetted be – hiszen ez az oldal felelős az olvasási és írási készségekért – kihagytad a kreativitást, mint a leghatékonyabb tanulási módszert. A legjobb, ha beveted a képzelőerőd! Minden, számodra nehezen megjegyezhető szó esetén hunyd le a szemed és képzelj el köré egy olyan történetet, mely berögzíti a helyes írásmódot. Például, a muszáj szó a legtöbbünk számára nem egyértelmű. Azonban, ha elképzeled, hogy egy száj is található a „mu" mellett, biztos, hogy nem fogod többé elrontani!

Teszteld Te is az Unilife segítségével, vajon hadilábon állsz-e a helyesírással!