Sorozatajánló: Daybreak - az üdítő világvége

Mit tegyünk, ha az apokalipszis kellős közepén elveszett szerelmünk, ráadásul középsulink klikkei anarchiába döntötték a világot? Semmi pánik, keressünk pár elvetemült őrültet, és sodródjunk az árral.

Ki mondta, hogy az armageddon rossz dolog?Vajon mi történne, ha hirtelen kitörne az atomháború, de ránk, fiatalokra totál hatástalan lenne az egész? Szüleinket egyik pillanatról a másikra elveszítjük, de muszáj feldolgoznunk a gyászt, mert nyakunkba szakad a világ működtetése. A Daybreakben a világvége inkább megváltás, mintsem átok. Glendale városában nincsenek felnőttek, nincsenek szabályok, mindenki azt teszi, amihez éppen kedve van. Az apokalipszis esélyt ad, hogy senkiből valaki legyél. Valamiféle rendszer mégis kell az életbe, itt jön képbe a klikkesedés. Biztos a te iskoládban is megvolt mindenkinek a maga bandája: a jó tanulók, a plázacicák, a sportolók, a kockák, a partyarcok és még sorolhatnánk. Miután felszállt a gombafelhő, a túlélő kölykök fenntartották baráti körüket, és komplett birodalmakat építettek ki saját maguk istenítésére. A tipikus sztereotípiák közti konfliktusok és régi sérelmek megmaradtak, csupán a játszótér bővült ki. Van itt minden: vadállatias rögbisek, pompomlányokból lett amazonok, sznob golfklubbosok, gamer bérgyilkosok. Aki nem tartozott sehová, az jól megszívta. A kívülállókra keményen rájár a rúd, nemcsak a bandák vadásznak rájuk, de az utcát ellepő felnőttek is. Mivel manapság nincs világvége zombik nélkül, a rendezők a biológiai csapás után, a felnőtteket agyatlan húsevőkké változtatták. Ebben a zűrzavarban keresi elveszett szerelmét Josh.

Glendale városában nincsenek felnőttek, nincsenek szabályok, mindenki azt teszi, amihez éppen kedve van.
Glendale városában nincsenek felnőttek, nincsenek szabályok, mindenki azt teszi, amihez éppen kedve van.Fotó / Netflix

Az apokalipszis szövetségeAdott a különc, magányos farkasunk, Josh, akihez hozzá csapódik egy rakat dilis alak: Wesley a pacifista, afro amerikai szamuráj; Angelica a 10 éves, piromániás, őrült zseni; Eli a hataloméhes plázatulajdonos; Miss Crumble a biosztanárból lett félig-értelmes zombi-boszorkány. Az antagonisták táborát az izomagyú Turbó vezette sportolók és a gyerekevő Triumph Báró erősíti. Sam pedig sehol. A szokásos sablon szerint szedett-vetett társaságunk csapattá, majd családdá válik, és közös erővel szállnak szembe a rosszfiúkkal. Nagyvonalakban tényleg ez történik, de a rendezők mégis életet lehelnek ebbe a kihalt világba. A sztori ide-oda ugrál múlt és jelen között, de a jelenetek olyan patentul építkeznek egymásra, hogy minden csavar akkor üt, amikor legjobban van rá szükség. A karakterek üde színfoltok a sivár városkában. Bár a főhős Josh, de az egyes részeket különböző szereplők narrálják, így mindenki háttértörténetébe betekintést nyerhetünk. Látjuk, milyen fontos egy kislánynak a család, vagy mennyire árnyékolják be a múlt bűnei kardforgatónkat. Az utolsó részekre mindenkiért egyaránt fogunk izgulni, és bőven lesz is rá okunk. A sorozat a fekete humor mellett rendkívül komoly, érzelmes témákat dolgoz fel, ezek közül a legfontosabb magunk és társaink elfogadása. Vannak pillanatok, amikor teljesen elfelejtjük, hogy egy vígjátékot nézünk.

Az apokalipszis esélyt ad, hogy senkiből valaki legyél.
Az apokalipszis esélyt ad, hogy senkiből valaki legyél.Fotó / Netflix

A Daybreak nem váltja meg a világot, de kellemes kikapcsolódást nyújt azoknak, akiknek a koronavírustól nem ment el a kedvük a végítéletre hajazó állapotoktól. Legnagyobb hibája, hogy az első évad cliffhangerrel zárul, viszont a folytatást elkaszálta a Netflix. Ki tudja, hátha egyszer valaki befejezi a történetet...

Sorozat címe: Daybreak
VoD szolgáltató: Netflix
Műfaj: posztapokaliptikus, fekete humor, tini dráma
Nyelv: angol, magyar felirat és szinkron
Évadok: 1
Részek: 10
Hossz: 38-50 perc
Korhatár: 18
Megjelenés: 2019. október 24