Ha megtudod, mi az, tuti kipróbálod: via ferrata

Magyarországon is egyre népszerűbb az Európa több országában kimondottan kedvelt via ferrata, amelyet a sziklamászás egy egyszerűbb, biztonságosabb módjának tekinthetünk.

Néztél már epekedve egy-egy nagyobb sziklára, hogy milyen klassz is lenne megmászni? Vagyunk ezzel így néhányan, kit ne vonzana a vagány és merész hobbi, ám a legtöbbször a tekintetünkön kívül nem közelítjük meg a hegyfalat, mert túl félelmetesnek találjuk.
Létezik azonban egy olyan műfaj, amelyben kiélheted a kalandos kikapcsolódás iránti vágyadat, miközben biztonságban leszel: a via ferrata.
Vasalt utakA via ferrata kifejezés olasz eredetű, vas út a jelentése, magyarul többnyire vasalt útként emlegetik. Jó kérdés, hogy már a középkorban is létezett-e, és tényleg megépítették a Mont Aiguille oldalában (Franciaország), vagy az első világháború idején (1914–1918), a Dolomitokban kapott lendületet a műfaj. Ugyanis a drótkötéllel biztosított hegyi ösvényeken tudták szállítani az ellátmányt a csapatoknak, és a katonák is közlekedtek rajtuk.

Manapság a via ferrata a sziklamászás egy biztonságosabb módjának számít. A biztosítást a sziklába több ponton rögzített fém kábel adja, hidak és létrák segítik a kalandvágyókat.

Mindig csak óvatosan, szépen, lassan mozogj!
Mindig csak óvatosan, szépen, lassan mozogj!Fotó / Getty Images

Mi szükséges hozzá?A felszerelést, azaz a beülőt, a kantárt, a kesztyűt és a sisakot a via ferrátáknál is kölcsözönhetünk, nekünk a kényelmes öltözéken túl elég „magunkat" vinnünk. Különböző nehézségű via ferráták léteznek, A-tól F-ig rangsorolják őket, az „A" a legkönnyebb, az „F" a legnehezebb. Egyfajta fizikai állóképességre szükség van, és a sziklamászáshoz hasonlóan a via ferrata sem való a tériszonyosoknak, hiszen a drótkötelek olykor a magasban vezetnek.

Igazi adrenalin bomba lehet.
Igazi adrenalin bomba lehet.Fotó / Getty Images

Hol próbálhatod ki?Svájcban, Olaszországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, illetve a közeli Ausztriában és Szlovéniában is találunk útvonalakat, ám annak ellenére sem kell elhagyni hazánkat egy jó kis via ferratazásért, hogy idehaza nincsenek az említett országokéhoz hasonló hegyek.

Magyarországon 2013-ban épült meg az első via ferrata, Cseszneknél, a Kőmosó-szurdoknál. Itt öt via ferrata útvonal működik, 60-tól 180 méterig terjed a hosszuk. Ezeket ne egyszerű sétaként képzeljük el, a leghosszabbon, a Várpanoráma úton akár csaknem egy órát is eltölthetünk.

Tatabányán négy útvonal működik, a leghosszabb 300 m, míg a leghosszabb távon hazánkban a Cuha-völgyben mászhatunk, 350 m-en, ez a két útvonal egyike. Tavaly óta már Sárospataknál, a különleges szépségű Megyer-hegyi Tengerszemnél is via ferratázhatunk.

A műfajhoz nem kell nagykorúnak lennünk, ám több helyen 12 év felett, tapasztalt felnőtt kíséretével ajánlják a kipróbálását.

Az útvonalakról és a lehetőségekről például ezen a honlapon tájékozódhattok.