Összetört szívek tára – különleges látnivaló Zágrábban

Az Adria felé félúton érdemes egy-két napot rászánni a horvát fővárosra, Zágrábra, mert kedves összképpel, hatalmas parkkal és egy egészen egyedi múzeummal szórakoztat.

Ha Horvátország, akkor mindenkinek a tengerpart jut eszébe, végtére is koronavírus-mentes időkben kis túlzással fél Magyarország vonult le nyaranta az Adriára. Az egyre több beadott oltásnak köszönhetően van némi remény, hogy az idén ismét szabadabban telik a nyár, a legfrissebb hírek szerint Horvátország elfogadja a magyar védettségi igazolványt.
Ha te is dél felé vennéd az irányt, érdemes lehet megállni „félúton", hiszen a történelmi főváros, Zágráb is rejteget néhány látnivalót.
Diákszemmel nézve már csak azért is jó – például Prágához hasonlóan – Zágrábban kalandozni, mert nem kell elköltenünk a teljes nyári diákmunka-keresetünket, hiszen nagyjából hazánkéhoz hasonló az árképzés, legyen szó étkezésről vagy szállásról. Az olcsó utazás része, hogy az útiköltség sem fog földhöz vágni, a járvány előtt néhány ezer forintért néhány óra alatt elvitt a busz vagy a vonat, míg autóval bő három és fél óra alatt el lehet robogni.
Ha a tenger felé útba ejtenéd Zágrábot, íme, néhány tipp, mit ne hagyj ki a programból!

Az összetört kapcsolatok múzeumát tíz éve a kontinens leginnovatívabb múzeumának választották.
Az összetört kapcsolatok múzeumát tíz éve a kontinens leginnovatívabb múzeumának választották.Fotó / 123RF

Összetört kapcsolatok múzeuma

Sok diáknak amolyan kötelező nemszeretem-program egy múzeumlátogatás, ám a zágrábi Museum of Broken Relationships, azaz az Összetört kapcsolatok Múzeuma nem átlagos kiállítás, ezt az is mutatja, hogy tíz éve a kontinens leginnovatívabb múzeumának választották.
Tény, nem minden elemében vidám múzeum, hiszen onnan indult a története, hogy egy pár, Olinka Vištica és Dražen Grubišić párkapcsolata véget ért, és elkezdték egymás között elosztani az emlékeket. Rengeteget utaztak, eredetileg turistamúzeumot akartak létrehozni, végül ehelyett „szakítós múzeumot" valósítottak meg, a saját emlékdarabkáikon túl a világ minden tájáról érkező történetekkel és tárgyakkal. Megszakadt szerelmek, az egyikük halála miatt megszakadó szülői és gyermeki kapcsolatok előbb olykor sikamlós, utóbb szívbemarkoló darabjai köszönnek vissza a kiállításban a mellimplantátumtól, a megszürkült menyasszonyi ruháig.

Museum of Broken Relationships
Museum of Broken RelationshipsFotó / 123RF

 

Maksimir-park

Még meg sem érkeztél a városba, máris magad mögött hagyhatod a nyüzsgését, ha ellátogatsz a zöld paradicsomként ismert Maksimir-parkba. A kertrengeteg természetesen a város legnagyobb parkja, de tényleg olyan nagy, hogy akár egy napot is elcsellenghetnél benne. Van itt minden, amire egy romantikus sétához szükség van: különleges és óriási árnyas fák, emlékmű, kilátó, bájos ösvények, meg tó, amelyen fehér pelyhekként úszkálnak a hattyúk.

Zágrábban nagyjából hazánkéhoz hasonló árak vannak.
Zágrábban nagyjából hazánkéhoz hasonló árak vannak.Fotó / reuters.com

Tkalciceva utca + Jelacic tér + Dolec piac

A dallamos nevűnek nem éppen mondható Tkalciceva utca a változatos forgatagával, a különböző országok éttermeinek köszönhetően igazi mediterrán hangulatot áraszt.Az egyedi utcát néhány perc sétával érhetjük el a város főteréről, a Jelacic bán térről, míg gyakorlatilag a kettő között találjuk a Dolac piacot, amely önmagában is igazi gasztrotúra horvát és egyéb finomságokkal.
...meg egy csomó más
Lisszabon bemutatásához hasonlóan feldobunk még néhány érdekes látnivalót: például a Városi múzeumot, a Szent Márk-templomot, a Katedrálist, az Alsó várost és a Felsővárost, amelyet siklóval is el lehet érni. Ha nincs sok időd, akár egy nap alatt is körbenézhetsz a városban.