Mutatjuk mit érdemes tudni a színházak újranyitásáról

Már kívülről tudod az összes Shakespeare-monológot? Mindegyik online előadást láttad minimum háromszor? Akkor számodra van egy jó hírünk! Május elejétől ismét lehet színházat látogatni.

Április 26-án jelent meg az a rendelet a Magyar Közlöny 2021. évi 68. számában, amely lehetővé teszi, hogy ismét rendszeresen látogassunk színházi előadásokat. Ahhoz, azonban, hogy a nyitás újabb hulláma zavartalanul tudjon elindulni, be kell tartanunk néhány fontos szabályt szórakozás előtt és közben!
A feltételekMivel maga a nyitás is a beoltottak számához volt igazítva, így fontos kitérni arra, hogy csak olyanok vehetnek részt a szabadidős intézmények által nyújtott programokon, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Tehát fontos, hogy mindenképpen vidd magaddal az igazolványodat, valamint a személyidet is, ugyanis a kettő csak együtt érvényes! Továbbá külön szabály vonatkozik a 18 éven aluliakra is, akik kizárólag olyan felnőttel mehetnek az előadásokra, akik már be vannak oltva vagy már átestek a víruson, és ezt igazolni is tudják. A maszkviselés csak azoknak lesz kötelező, akik még nem szereztek védettséget, de ettől függetlenül érdemes előre tájékozódni a színházak honlapjain, ugyanis saját hatáskörben dönthetnek másképp az igazgatók.

Védettségi igazolvány minden esetben szükséges.
Védettségi igazolvány minden esetben szükséges.Fotó / 123RF

Körkép

Mivel lassan a színházi évad végéhez közeledünk, így számos színház döntött úgy, hogy továbbra is online formában fogják megtartani az előadásokat, mint például az Örkény is. Mások azonban, ha csúsztatva is, de elkezdték a készülődést az újranyitásra, így júniustól már készen állnak a nézők fogadására, megint mások már május elején megkezdték a játszást.
Összegyűjtöttünk számotokra egy rövid listát, a teljesség igénye nélkül, mind a fővárosi, mind a nagyobb vidéki színházakról, hogy mikortól térhettek vissza a csodákat adó falak közé.
Főváros:

  • Thália Színház: május 15;
  • Katona József Színház: május 29;
  • Madách Színház: a tetőteraszon játszanak folyamatosan;
  • Nemzeti Színház: június 11;
  • Budapesti Operettszínház: június 25.

 

Vidék:

  • Csiky Gergely Színház (Kaposvár): május 6;
  • Szegedi Nemzeti Színház: május 21;
  • Miskolci Nemzeti Színház: május 29;
  • Veszprémi Petőfi Színház: az épület előtti téren folyamatosan játszanak;
  • Csokonai Színház (Debrecen): külső helyszínen folyamatosan játszanak.

Mint említettük is a lista még nem teljes. Számos olyan intézmény van, amely még nem döntött az újranyitásról, illetve a jegyárusítással csak elkezdték felmérni az igényt a nézők részéről. Ezért érdemes szétnézni a kínálatban!
Ha a kedvenc kőszínházad nem is nyit ki, akkor se búsulj! Gondolj arra, hogy hamarosan indul a szabadtéri szezon, és mind Szeged, mind a Margit-sziget, mind a Városmajor széles kínálattal várja a látogatókat.