Mindent a pünkösdről - tudod mit ünneplünk?

Megint egy hosszú hétvége: csak azért örülünk, mert végre kipihenhetjük az elmúlt hetek fáradalmait, vagy jelent is valamit ez az ünnep? Tudjuk egyáltalán, hogy a pünkösdnek miért van jelentősége? Rövid összefoglaló arról az Isten-élményről, amelyet talán maguk a keresztények is a nehezen tudnak definiálni.

A Pünkösd egy keresztény mozgó ünnep, mindig a Húsvét utáni 50. napon, vagyis a hetedik vasárnapon és hétfőn tartják, ezzel zárul a húsvéti ünnepkör. Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét ünnepli a kereszténység, amely a Karácsony és a Húsvét mellett a harmadik legnagyobb egyházi ünnep az évben. A Szentlélek kiáradása tulajdonképpen az Atya és a Fiú kölcsönös pontja, így alkotják meg egy egységben a Szentháromságot. Bár a dolog első hangzásra egyszerűnek tűnik, mégis a kereszténység legnehezebben megfogható és értelmezhető témaköre.

Akkor hogyan értelmezzük mégis?Míg a teremtő Atya és a testet öltött Fiú könnyen elképzelhető fogalom, addig a Szentlélek már közel sem egyértelmű: elgondolás alapján valamilyen természetfeletti erő, amelyet kategória alapján sehová nem lehet besorolni és sok esetben még a mélyen hívő katolikusoknak is komoly fejtörést okoz, hogyan is jellemezzék a hozzá kapcsolódó érzéseiket. Egy biztos: kell hozzá egy életkor és egyfajta lelki érettség, hogy megértsük; mindemellett akár életünk végéig is eltarthat, mire igazán befogadhatóvá válik. A Szentlélek ugyanis maga a kapocs, akin keresztül igazán elérhetővé válik Isten.

A Pünkösd a Szentlélek eljövetelének ünnepe, egyben az új törvény (Újszövetség) és a keresztény egyház születésnapja.
A Pünkösd a Szentlélek eljövetelének ünnepe, egyben az új törvény (Újszövetség) és a keresztény egyház születésnapja.Fotó / 123RF

 De honnan ered?

Annak idején Húsvét után, a feltámadást követően 40 nappal történt Jézus mennybemenetele. Jeruzsálemben az olajfák hegyén van egy kápolna, amely őrzi azt a sziklát - Jézus lábnyomával együtt -, ahonnan a mennybe szállt. Hogy ez emlékhely vagy valódi, azt mindenki döntse el maga. A Szentlelket Jézus ígérte meg az Apostoloknak és amikor ő maga Keresztelő Jánosnál megkeresztelkedett a Jordán folyóban, rögtön utána "a Szentlélek galamb formájában ereszkedett alá, és rászállt, az égből pedig szózat hallatszott: Ez az én szeretett fiam" - olvasható a Bibliában. Azóta a galamb jelképezi a Szentlelket festményeken, templomokban. Pünkösdkor azonban nem Jézus megkeresztelkedésére emlékezünk, hanem arra, hogy az Apostolokat megszállta a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni. A pünkösdi ünnep tárgya a húsvéti misztérium beteljesedése: a Szentlélek eljövetele az új törvény (Újszövetség) és a keresztény egyház születésnapja. Ez a Húsvét utáni ötvenedik nap, vagyis 7x7 nap másnapja (a 7 ugyanúgy bibliai szám, mint a 3 és a 40).

Mit kezdjünk vele?Nehéz eset, mert míg Istenhez és Jézushoz még a nem vallásosak is társítani tudnak konkrét elképzelést, addig a Szentlélek ismeretlen és kevésszer kapcsolódik az emberhez. Egész pontosan sokszor jelen van, csak nem tudunk róla. Láthatatlan burokként védelmez minket, noha az ilyen jellegű emócióinkat általában az első két isteni személyhez társítjuk. Az Apostolok a Szentlélektől kapták azt az ajándékot, hogy vágyat érezzenek hitük továbbadására. Így ha esetleg hasonló érzéseink támadnának, biztosak lehetünk benne, hogy a Szentháromság enigmatikus tagja segít bennünket.