Multitasking: ellenség vagy barát? Mától új módszerrel fogsz dolgozni

Sokszor hallhatjuk a figyelmeztetést, hogy ha egyszerre több dolgot csinálunk, abból nem sok jó sülhet ki. Valóban igaz ez, vagy a "feladatzsonglőrködés" még akár jót is tehet?

Te is azok közé tartozol, akik tanulás és munka előtt szeretnek minden apró feladattól megszabadulni, hogy semmi se zavarhassa meg őket a nagyobb projekt elvégzésében? Ha arra gondolsz, jó, ha a fontos feladatokat teljes fókusszal végezzük, nem tévedsz. Viszont egy új kutatás szerint jó hatása lehet a munkánkra annak, ha több dolgot csinálunk egyszerre.

Mi a magyarázat?

A „túlcsordulás effektus" miatt, a sok feladat szimultán végzése közben kialakuló izgalmat könnyen lehet, hogy tudat alatt tovább viszed egy másik feladatba, ezáltal kreatívabb és eredetibb ötletekkel állhatsz elő.

A kutatás azt is kiderítette, hogy ez a hasznos hatás megjelenhet tanulóknál, üzletembereknél, séfeknél, ami azt jelentheti, hogy mindenki hasznot húzhat belőle.

Igaz, hogy ha két feladatot egyszerre próbálsz elvégezni, annak általában mindkettő kárát látja. Már sokszor megfigyelték, hogy a hibás fókusz a feladat elvégzése közben hibákat eredményez. A „túlcsordulás effektus" azonban arra vonatkozik, hogy mi történik azután, hogy a két párhuzamos feladatot befejezted, a kreativitás ugyanis ekkor bújik elő.

Ha két feladatot egyszerre próbálsz elvégezni, annak általában mindkettő kárát látja
Ha két feladatot egyszerre próbálsz elvégezni, annak általában mindkettő kárát látjaFotó / Shutterstock

Zsonglőrködéssel a kreativitásért

A kutatók tanulókat vizsgáltak, akik közül az egyik csoportnak egyszerre kellett e-mailt írnia és telefonálnia, a másik csoport a két feladatot "zsonglőrködés" nélkül, egymás után csinálta meg. Ezután mindkét csoport alanyainak az volt a feladata, hogy egy hétköznapi tárggyal kapcsolatban új, kreatív használati módokat találjanak ki.

Ha például a tárgy tégla volt, valaki papírnehezéket, valaki pedig fegyvert mondott. Az ötletek eredetiségét független bírók értékelték, azok a tanulók pedig, akiknek az első feladatban egyszerre kellett e-mailezniük és telefonálniuk, rendszerint jobb pontokat kaptak a kreativitásra.

Mit árul el mindez?

A kutatás vezetője nem tanácsolja, hogy direkt egyszerre végezzünk feladatokat, de azt állítja, ha egy kaotikusabb feladatot egy kreativitást igénylő tennivaló elé időzítünk, annak lehetnek jó hatásai.