Állatok, amikkel a legrosszabb rémálmodban sem akarsz találkozni

Ausztrália az a hely, ahova a legtöbben szívesen ellátogatnánk, azonban amint meglátjuk a – sokszor félelmetes – képviselőit az ottani állatvilágnak, inkább kiugranánk a repülőből, minthogy szemtől szembe találjuk magunkat velük.

Ausztrália csodálatos állatvilággal rendelkezik, gondoljunk csak a kengurukra, koalákra, emukra, kacsacsőrű emlősökre. Ezek mellett az élőlények mellett azonban élnek olyanok is, akiket jobb elkerülni.

Kockamedúza

Kockamedúza
KockamedúzaForrás / AFP

Általában nem ő okozza a legtöbb halálesetet, ám a veszélyességi szintje eléri a 10/10-et. A kockamedúzát tartják az egyik legerősebb mérgű állatnak, hisz toxinjait a szív, az idegrendszer és a bőr támadására használja. Sokszor partszakaszokat zárnak le amiatt, hogy megvédjék a gyanútlan úszókat, szörfösöket.

Tajpán

Tajpán
TajpánForrás / Getty Images

A legmérgesebb kígyónak is az ausztrál sivatag nyújt otthont. Szerencsére inkább elbújik az ember elől, mint hogy megtámadja. Csak kevés támadást jegyeztek fel eddig, de azok borzalmasak: fejfájás, hányinger/hányás, izomrángás, bénulás, belső vérzés, az izomszövet szétesése és vesekárosodást is okozhat a mérge. A marás helyétől és a méreg mennyiségétől függően átlagosan 2,5 órán belül (de akár fél órán belül is) beállhat a halál. A kezeletlen tajpánmarás után a halálozás közel 100%. Ellenszérum 1956 óta létezik.

Bordás krokodil

Bordás krokodil
Bordás krokodilForrás / AFP

A bordás krokodil sós és édes vízben is otthonosan mozog, eredetileg Dél-Ázsiából származik, ahol szinte teljesen kihalt már. Ausztráliában azonban nem ez a helyzet, rengeteggel találkozhatsz arrafelé, sőt, táblák jelzik, hogy hol kell elővigyázatosabban közlekedned.

Kékgyűrűs polipok

Kékgyűrűs polipok
Kékgyűrűs polipokForrás / AFP

Gyönyörű állatok, ám inkább ne érj hozzájuk! Harapnak, ráadásul erősen mérgező anyagokat juttatnak az őket támadó állat vagy ember szervezetébe. Támadása akár halálos kimenetelű is lehet, a testet megbénítja, a légzés lehetetlenné válik az áldozat számára. Egyelőre nem ismert a mérge ellenanyaga, de ha gyorsan érkezik a segítség, túlélhető a támadás, ha mesterségesen segítik a légzést.

Synanceia-Kőhal

Synanceia-Kőhal
Synanceia-KőhalForrás / 123RF

Mérge halálos az emberre nézve is. Nehezen észrevehető hal, tökéletesen be tud olvadni a környezetébe, legtöbb esetben akkor támad, amikor egy arra járó véletlen rálép.

Ezek közül azonban egyik sem az az állat, ami miatt a legtöbb ember kórházba kerül. Érdekelne, melyik élőlényt érdemes a legjobban elkerülni Ausztráliában? Akkor kattints az Origo cikkére!