Szoktál kávézni? Erről mindenképp tudnod kell

Ha úgy érzed már túlzásba viszed, és szeretnél leállni a kávézással, koffeinfogyasztással, valószínűleg nem vagy egyedül. Amennyire jó érzés reggel ezzel indítani a napot, annyira addiktív is.

Azt, hogy mekkora függőséget okozhat a koffein, semmi sem mutatja jobban, mint az, hogy milyen hatása van a szervezetre, ha abbahagyod. A kezdeti időszakban például elvonási tünetek jelentkezhetnek, és sajnos nem csak annyi, hogy kissé álmosabb vagy a szokottnál.

Gyakori például, hogy a koffeint elhagyóknál erős, lüktető fejfájás jelentkezik, ami akár másfél hétig is kitarthat.

Sajnos egy darabig a hangulatod sem lesz a régi, a koffein elvonási tünetei közé ugyanis a hangulatingadozás is beletartozik. Nem csoda, hiszen, ha eddig a szokásos reggeli eszpresszó és a délutáni kóla volt, ami átvitt a napodon, az bizony hiányozni fog.

Csak az eleje nehéz

Ha ezeket olvasva el is ment a kedved, van egy jó hírünk. Bár az első pár nap tényleg kemény lesz, utána jön majd a szárnyalás, amikor az energiaszinted megugrik. Ez azzal magyarázható, hogy a szervezeted a koffeintől megkímélve sokkal jobban ki tudja majd magát pihenni alvás közben.

A több energia mellett nyugodtabb is leszel, a koffein elhagyásával csökkented a stressz szintedet is, ami adrenalint termel. Ettől még ugyanúgy érhet majd stressz a napod során, de a szervezetet felpörgető koffein kihagyásával nem teszel rá egy lapáttal arra, ami elkerülhetetlen.

Ha ezek után is úgy gondolod, hogy búcsút akarsz mondani a koffeinnek, itt bővebben is olvashatsz arról, hogy mire kell figyelned.

Oké, de helyette mit?!

Ha kihagysz valamit az étrendedből, érdemes lehet valamivel pótolni. Választhatsz olyasmit, ami enyhén élénkít és a koffeinnél finomabban pezsdít fel a napod során, vagy olyasmit is, ami megadja a kávézás élményét.

Cikória kávé

Vagy ahogy sokan hívják: maci kávé. A cikória egy gyökér, amiből a kávéhoz nagyon hasonló ízű, de koffeinmentes ital készíthető, így jó alternatíva lehet azoknak, akik az ízét szeretik a kávénak.

Matcha tea
Matcha teaForrás / 123RF

Matcha tea

A matcha egyfajta zöldtea, amit finom porrá őröltek. Ha vizet és tejet adsz hozzá, a lehetőségek végtelenek, a végére egy antioxidánsokban gazdag és finoman élénkítő italt kapsz.

Citromos víz

Jó ötlet lehet azoknak, akik nem boldogulnak a délutáni kóla nélkül. Segíthet pótolni a szokást, hogy iszol valamit, ugyanakkor felfrissít és hidratál, amire mindig szükség van.

Citromos víz
Citromos vízForrás / 123RF

Chai tea

A chai tejes fekete tea, amiben fontos szerepet játszanak a különböző fűszerek. Van benne egy kis koffein és a meleg fűszeres ital jól betölti a kávé helyét a reggeli rutinban.