Ma lenne 99 éves a legenda

1922. május 27-én látta meg a napvilágot Sir Christopher Lee. Hírszerző, vámpír, mágus, énekes, író, és igazi úriember. Közel egy évszázad alatt olyan életutat járt be, amiről csak álmodni tudunk. Ma rá emlékezünk.

A sors jelölte ki az utatTeljes nevén Christopher Frank Carandini Lee egy nem mindennapi családba született. Apja, Geoffrey Trollope Lee alezredes a Britt Hadsereg sorait erősítette a búr háborúkban és az I. világháborúban. Édesanyja, Estelle Marie grófnő igazi szépségnek számított, több festő és szobrász is megörökítette ragyogását. Dédanyja, Marie Carandini sikeres operaénekesként borítékolta a legenda színészi tehetségét. Lee ereiben igazi nemesi vér csörgedezett, családfája egészen Nagy Károly frank uralkodóig vezethető vissza. Szülei 6 éves korában elváltak, anyjával és nővérével Svájcba költözött. Itt, a havas Alpok csúcsai között lépett először színpadra, a német tündérmesék kimondhatatlan nevű Rumpelstiltskin-jének bőrébe bújva.

Az igazi James BondKevesen múlott, hogy Sir Christopher Lee a fényes karrier helyett ne a harcmezőn elesett, névtelen hősük táborát gyarapítsa. Színészi pályafutása előtt a II. világháborúban teljesített szolgálatot. Először Finnországban állomásozott, majd az angol nemzetőrséghez került. Apja halála után eszmélt rá, hogy az ő helye nem a seregben van, hanem a Királyi Légierőnél. Jelentkezett is kiképzésre, aminek teljesítése után repülőtisztkén utazott Afrikába. Ott aztán a hírszerzéshez került, egészen 1943-ig, mikoris Olaszországba vezényelték. A háború végeztével sem tétlenkedett, a CROWCASS tagjaként náci háborús bűnösökre vadászott. Mindez még csak a jéghegy csúcsa. Lee időről-időre kapcsolatba került a Britt Hadsered speciális egységével, az SAS-el. Mikor itt töltött idejéről kérdezték, sejtelmesen csak annyit mondott, nem bocsátkozhat részletekbe: „Mondjuk úgy, hogy a különleges erőknél voltam, és ezt hagyjuk is ennyiben." Hogy mit értett ez alatt, az egyéni képzelőerőnkre van bízva. A titkosszolgálatnál töltött idejéről mindent elmond az az ominózus jelenet, amikor Peter Jacksonnal a Gyűrűk Ura forgatásán Szarumán halálát vették fel. A rendező éppen hosszú instrukciókkal látta el a színészt, arról, milyen hangot kéne kiadnia, mikor hátbaszúrják. Lee illedelmesen leállította és csak annyit kérdezett vissza tőle: "Van bármi fogalmad arról, milyen hang születik, mikor hátba szúrnak egy embert? Mert nekem van."

Christopher Lee James Bondként.
Christopher Lee James Bondként.Fotó / Getty Images

Horrora akadva

Nehéz elképzelni, de a színészóriás kezdetben nem tudott mit kezdeni magával. A háború után Londonban tengette napjait, mígnem unokatestvére egy ebéd közben nekiszegezte a kérdést: „Christopher, miért nem leszel színész?" Lee-nek tetszett az ötlet, ámbár az általa felkeresett rendezőknek nem: túl magasnak találták bármilyen szerephez. Csak azért sem adta fel, meg akarta mutatni, mire képes. 10 éven át játszott háttérszereplőket, aztán a Hammer Film Productions-szel kötött szerződésének köszönhetően megindult a lavina. Frankenstein szörnyeként belecsöppent a horror világába, majd Dracula szerepében a mesterévé vált. Egy jó ideig nem hagyta el a műfajt, több főszerepet kapott, és – bár közel sem rajongott érte – nem egyszer öltötte magára a bőregér gúnyáját. Kőbe véste az elegáns vérszívó alakját a popkultúrában. Ezidőtájt ismerkedett meg színésztársával és későbbi jóbarátjával, Peter Cushinggal, akit legtöbben a Star Wars Tarkinjaként ismerhettek. Nem volt megállás Lee számára, sorra jöttek a felkérések. A három testőr filmekben Rochefort grófot alakította, de volt ő James Bond ellenfele is Az aranypisztolyos férfiban. Lee öt filmet emelt ki életművéből: A Tale of Two Cities, The Curse of Frankenstein és a Dracula tették azzá, aki. Kedvenc szerepe a Muhammad Ali Jinnah, Pakisztán alapítója volt, filmje pedig a The Wicker Man.

Eleinte túl magasnak találták bármilyen szerephez.
Eleinte túl magasnak találták bármilyen szerephez.Fotó / Getty Images

Mágusok és sithekChristopher Lee hatalmas Gyűrűk Ura rajongó volt, megszokásként minden évben minimum egyszer elolvasta a könyveket. Olyan esély adatott meg neki, ami a Gyűrűk Ura trilógia egyik stábtagjának sem: élőben találkozhatott J.R.R. Tolkiennel. Középfölde atyja azt mondta neki, ha valaha film készül műveiből, Lee játszhatná Gandalf szerepét. El is jött ez az idő, de sajnos már későn. Lee - aki szerette mindig maga csinálni a kaszkadőrjeleneteket - kezdetben ugyan Gandalf szerepére pályázott, azonban korára való tekintettel kiesett a jelöltek közül. Helyette Szarumán botját ragadta magához, ami ugyan bár kevesebb akciót igényelt, a sztori szempontjából közel sem elhanyagolható karakterről van szó. Bár egészsége romlott, mégis visszatért Szarumánként a Hobbit trilógiában. Hatalmas lelkesedéssel töltötte el, hogy megformálhatta a karakter tiszta, nemesebb verzióját. Jackson után Lucas is felkérte az antagonista szerepére, a Star Wars előzménytrilógiában Dooku gróf személyében már fénykardot forgatott. A két széria újra löketet adott karrierjének, aminek hatására kapcsolatba került a hollywoodi különccel, Tim Burtonnel. Játszott Az Álmosvölgy legendájában, a Charlie és a csokigyárban, és hangját adta A halott menyasszonyhoz. Utolsó színészi alakítását az Angels of Notting Hill független filmben láthatjuk. 2009-ben a Brit királyi család "For services to Drama and to Charity" címszó alatt lovaggá ütötte. A ceremónia során megkímélték a térdeléstől, állva fogadta Charles herceg kardját.

Christopher Lee Dooku grófként.
Christopher Lee Dooku grófként.Fotó / AFP

A metal lelkeNeve hallatán szinte felcsendül fejünkben semmihez sem fogható, mély orgánuma. Amellett, hogy több filmben dalra fakadt, aszíve a rockzenéjé volt, konkrétan a heavy metalé. Lee ha tehette, gyakran összeállt más énekesekkel és bandákkal, de solo albuma sem utolsó. Első lemeze Charlemagne: By the Sword and the Cross címmel 2010-ben jelent meg. Középfölde iránti szeretete úgy látszik minden művészeti ágban elkísérte, vendégelőadóként szerepelt a The Tolkien Ensemble dán zenekar At Dawn in Rivendell lemezén. Ez a mindig illedelmes, elegáns öregúr meghódította a zeneipart. Nevezzetek meg rajta kívül mást, akinek heavy metál karácsonyi albuma van. A műfajért tett fáradozása elismeréseként 2010-ben átadták neki a Spirit of Hammer díjat.

Christopher Lee egy igazi példakép.
Christopher Lee egy igazi példakép.Fotó / Getty Images

Mindenki számára követendő példaképSir Christopher Lee talán a lovagiasság utolsó védőbástyája volt. Egy szinte mindenhez értő, összesen 9 nyelvet beszélő, végtelenül szerény és kedves úr, aki elképesztő dolgokat tett le az asztalra. Színésztársai rendkívül nagyra becsülték, de maga Lee sem fukarkodott a dicsérő szavakkal, mikor kollégáitól búcsúzott. Magánéletét sosem forgatták fel a botrányok, utolsó éveit meghitt családi közegben töltötte. 2015. június 7-én 93 évesen hozta meg döntését, miszerint eljött az idő, hogy Halhatatlan Földre utazzon. Családja, barátai, rajongói és az egész filmipar gyászolta. Megemlékeztek róla 88. Oscar gálán, David Cameron miniszterelnök pedig „a mozi aranykorának titánjának" nevezte. Ugyan mi tartotta benne a lelket közel 100 éven keresztül? Nos, erre ő maga adta meg a választ: „Az én koromban a legfontosabb az, hogy továbbra is aktív maradjak olyan tevékenységek által, amiket őszintén szeretek. Nem tudom, még meddig leszek itt, ezért számomra minden nap ünnep, amit szeretnék megosztani rajongóimmal."