Étterembe készülsz? Ezeket a hibákat semmiképp se kövesd el!

Végre úgy tűnik, hogy lassan véget ér a koronavírus-járvány. Kinyitottak a mozik, a pubok és az éttermek is. Azonban emlékszünk még, hogy hogyan kell jó vendégként viselkedni? A következő öt hibát semmiképp se kövesd el, ha étterembe mész!

Végre kinyitottak a helyek, és újra élvezhetjük a jobbnál-jobb éttermeket. A következő öt hasznos tipp megfogadásával te is tökéletes vendég lehetsz. Ha érdekel öt tény a gyorséttermekről is, olvasd el ezt a cikket is.

Mindig köszönj!

Sok vendéglátós panaszkodik arra, hogy a vendégek nem elég udvariasak. Hiába fogadják a pincérek a betérőket kedves üdvözléssel, azokat sokszor nem viszonozzák nekik. Ez sokak szerint sértő, hiszen olyan, mintha emberszámba se vennék a felszolgálókat.

Ne ordítozz és ne fütyülj a pincér után!

Sajnos nagyon gyakran történik meg, hogy amikor valaki rendelni vagy fizetni szeretne, nem várja meg amíg arra megy a pincér, hanem inkább utána ordít vagy füttyent. Ezek a szokások nagyon bántóak és lekezelőek a kiszolgálók számára.

Tegeződés és indokolatlan közvetlenség nem szükséges.

Természetesen más egy menő étteremben, és egy balatonparti vendéglőben a szituáció, de az alapvető tiszteletet mindenhol meg kell adni. Ha a pincér tegezéssel kezd, te is nyugodtan tegezheted. Azonban ha ő magázással kezd, illik ezt a formát választani.

Ha a pincér tegezéssel kezd, te is nyugodtan tegezheted.
Ha a pincér tegezéssel kezd, te is nyugodtan tegezheted.Fotó / 123RF

Ne pakolj magad után, nem segít a pincérnek!

Ez furcsán hangozhat, de valójában amikor valaki segíteni akar a felszolgálónak, csak rosszabbá teszi a helyzetet. Ha a pincér egyszerre több dolgot egyensúlyoz a karján vagy egy tálcán, könnyen kizökkenhet az egyensúlyból, ha valamit rápakolnak.

Ne dobd oda a pénzt fizetéskor!

Sokan fizetéskor csak kiszórják az asztalra a pénzt, és elhagyják az éttermet. Ez nem csak sértő a felszolgáló számára, de kellemetlen helyzetet is szül, ha esetleg nem pontos összeget hagy ott a vendég. Érdemes minden esetben megvárni a pincérünket, és diszkréten rendezni a számlát.

Érdemes minden esetben megvárni a pincérünket, és diszkréten rendezni a számlát.
Érdemes minden esetben megvárni a pincérünket, és diszkréten rendezni a számlát.Fotó / 123RF

Ha érdekelnek még hasonló jótanácsok, a Mindmegette oldalán találsz még hasznosakat.