A hatalmas, a büdös és a láthatatlan: ezek a világ legkülönlegesebb virágai

A tavasszal nyíló pipacsmezők és az életre kelő virágos rétek szemet kápráztatók, de a hazai virágoknál bizony vannak különlegesebb példányok is. Mondjuk, ez nem feltétlen jelenti azt, hogy ezek szebbek is náluk.

Megközelítőleg háromszázhatvankilencezer virágzó növény létezik bolygónkon, nem véletlen hát, hogy ezek közt nemcsak gyönyörűek vannak, hanem meglepően ijesztőek, veszélyesek, óriásiak vagy éppen orrfacsaróan büdösek is.

A legmenőbb nevű

És egyben egyik legnagyobb virág a titánbuzogány(Amorphophuallus Titanum), ami a kontyvirágfélék közé tartozik. A méretét jól tükrözi, hogy föld alatti része akár 75 kilogramm is lehet, hogy a több mint két méter magas virágának megfelelő alapot adjon. A súlyos névhez és termethez markáns szag is társul, ugyanis ez a rosszaság vaskos dögszagot áraszt magából, hogy legyekkel beporoztassa magát.

Titánbuzogány
TitánbuzogányFotó / AFP

A legijesztőbb

A denevérarcú cuphea(Cuphea llavea) Dél-Amerikában nyílik és különlegesen szép, de hátborzongató virágai vannak, ugyanis mindegyik egy denevér arcára emlékeztet.

Denevérarcú cuphea
Denevérarcú cupheaFotó / Pinterest

Az álcázás mesterei

Bevett szokás az állatvilágban, hogy egyes fajok úgy fejlődtek, hogy minél jobban beleolvadjanak az őket körülvevő növényzetbe. Viszont ilyesfajta álcázásra a növények közt is van példa. A lithops virágok is ezt csinálják: pozsgás leveleikkel egyszerű kavicsokra hasonlítanak, így kerülik el, hogy megegyék őket, mindemellett nagyon szívósak, bírják az extrém körülményeket.

Lithops
LithopsFotó / Wikipedia

A legbüdösebb

Nem meglepő módon a világ legnagyobb és legszagosabb virágát óriás bűzvirágnak(Rafflesia arnoldii) hívják, és becsületére szóljon a nevének mindkét tagjára rászolgál. A szagát ez a virág is annak köszönheti, hogy legyek porozzák be, de ez a faj kifejezetten a döglegyeket vonzza be. Amilyen undorító, olyan érdekes növény, amiről érdemes itt tovább olvasni.

Óriás bűzvirág
Óriás bűzvirágFotó / Pinterest

Az éjszaka királynője

Az Epiphyllum oxypetalum egy kaktusz, ami azért különleges, mert a virága egész évben csak egyetlen egy éjszakára nyílik ki. Nem beszélve arról, hogy nagyon markáns és emlékezetes illata és gyönyörű fehér virága van.

Epiphyllum oxypetalum
Epiphyllum oxypetalumFotó / AFP