Szereted a sört? Ezeket a dolgokat mindenképp tudnod kell róla!

A sör napjaink egyik legnépszerűbb és legtöbbet fogyasztott alkoholos itala, ami igen hosszú múltra tekint vissza. Vannak viszont olyan érdekességek vele kapcsolatban, amit még a legnagyobb sörimádók sem feltétlen tudnak. Következzenek tehát a sörtörténelem legjei!

Ha téged is érdekel, hogy melyik a világ legerősebb söre, vagy egyszerűen csak szeretnéd lenyűgözni a tudásoddal a haverjaidat egy közös iszogatás alkalmával, akkor mindenképpen olvass tovább!

Legrégebbi sörfőzde

Sörhöz hasonló alkoholos italt kis mennyiségben már az ókori Mezopotámia lakói is készítettek, a legrégebbi főzdét viszont hivatalosan "csak" 1040-ben alapították. A Weihenstephaner Sörfőzde bencés apátságként indult 725-ben, a sörfőzést 768-ban kezdték meg, az árusításra való hivatalos engedélyt pedig 1040-ben kapták kézhez.

Weihenstephaner Sörfőzde
Weihenstephaner SörfőzdeFotó / Wikipedia

Legdrágább sör

A világ legdrágább söre a BrewDog's The End Of History névre keresztelt, rendkívül bizarr ital. Az 55 százalékos alkoholtartalmú sört 2016-ban kezdték el újra gyártani, egy üvegért pedig 20 ezer dollárt (körülbelül 5 700 000 Ft-ot) kértek. Ami még ennél is bizarrabb, hogy minden üveg egy kitömött mókusban került forgalomba.

BrewDog’s The End Of History
BrewDog’s The End Of HistoryFotó / BrewDog

Legerősebb sör

Talán meg fogsz lepődni, de nem a fent említett sör a legerősebb a világon. A Brewmeister Snake Venom (vagyis kígyóméreg) névre keresztelt sörkülönlegessége a maga 67,5% százalékos alkoholtartalmával minden mást leköröz a piacon.

Brewmeister Snake Venom
Brewmeister Snake VenomFotó / Pinterest

Legundorítóbb sör

Mondhatnánk, hogy a legundorítóbb sör egyéni megítélés kérdése, hiszen mindenki maga dönti el, hogy mi az, ami már számára is túl sok. Mi a Bilk nevezetű furcsaság mellett tesszük le a voksunkat, ami nem lenne más, mint tej és sör egyvelege.

Legtöbb sört fogyasztó ország

2019-es adatok szerint az egy főre jutó sörfogyasztás alapján Csehország áll az élen évi 188 liter/fővel. Magyarország ugyanebben a listában 19. helyezett lett évi 73,7 liter/fős eredménnyel.

Az egy főre jutó sörfogyasztás alapján Csehország áll az élen.
Az egy főre jutó sörfogyasztás alapján Csehország áll az élen.Fotó / 123rf

Bár a korlátozások enyhülésével kinyithattak a teraszok is, azért semmiképp ne érezd magadban a késztetést, hogy ebben az évben a barátaiddal karöltve megváltsd a világot, és lekörözd a cseheket sörfogyasztásban. Mindig törekedj a felelősségteljes és mértékletes alkoholfogyasztásra!

Ha további érdekességeket is olvasnál erről a népszerű italról, a Mindmegette cikkében megteheted.