A magyar pszichothriller mágus - interjú John Cure íróval

John Cure magyar pszichothriller mágus, az egyik olyan kortárs szerző, akinek művei korosztálytól függetlenül olvasásra csábítják a műfaj iránt érdeklődőket. A rajongóknak jó hír, hogy napok múlva jön a híres trilógia, a Hontalan lelkek, záró akkordja a Démonok ivadéka. A megjelenés kapcsán faggattuk az írót munkásságáról, terveiről és az írás iránti szenvedélyéről.

A fiatalok körében is rendkívüli népszerűségnek örvendenek a könyveid. Azonban azoknak, akik nem ismernek, esetleg bemutatnád magad és a műveid pár szóban?
Egy nyírségi kis faluból származom, ahonnan a kitörést elsősorban a rajztehetségemnek köszönhettem. A rajzfilmkészítés mellett a történetmesélés, az írás is mindig jelen volt az életemben. Elsősorban természetfölötti horrort és pszichothrillereket írok. Az első regényem 2007-ben jelent meg Hontalan lelkek címmel, amit azóta hét újabb regény is követett. Szerencsés vagyok, hiszen az olvasók nagyon szeretik a történeteimet és a könyveim rendre vezetik az eladási sikerlistákat. A Rekviem egy halott lányért című regényem 2018-ban az Aranykönyv- díj közönségszavazásán ötszáz regény közül került a legjobb tíz közé, valamint tavaly ősszel szintén az olvasóimnak köszönhetően nyertem el a Dugonics András Irodalmi Díjat is.

Könyvei rendre vezetik az eladási sikerlistákat.
Könyvei rendre vezetik az eladási sikerlistákat.Fotó / John Cure

Idén júniusban az első könyved, a Hontalan lelkek trilógia utolsó kötete jelenik majd meg Démonok ivadéka címmel. Mesélnél egy kicsit róla? Mire számíthatnak az olvasók?
A történetről nem szeretnék túl sok dolgot elárulni, de annyi elmondható kedvcsinálónak, hogy egy titokzatos videóüzenet szerint létezik egy túlvilági entitás, aki a történetben szereplő fiatal pár életét fenyegeti. A kisvárosban különös események sora veszi kezdetét. Éjjel árnyalakok leselkednek az otthonaikban békésen alvókra, végül az egész város sötétségbe borul. Robin és Shelly számára pedig az események drámai fordulatával egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy bármi űzte is őket a végzetükig, most elkerülhetetlenül szembe kell nézniük a rég elfeledett sötét múlttal.
Mivel a Hontalan lelkek volt az a regény, ami elindított egy sikeres írói pályán – és a mai napig is nagyon sok új olvasót szerez számomra – így kicsit úgy tekintek a harmadik részre, mintha ezzel az alkotó éveimnek is lezárulna egy szakasza. Viszont fontos megjegyeznem, hogy a Hontalan lelkek, a Rekviem egy halott lányért, és a Démonok ivadéka ugyan egységes egészet alkot, de a könyvek önállóan olvasva is teljes értékű történetként működnek.

Az írás nem könnyű pálya, sok nehézséget tartogat magában. Győrffy-Kiss József az írói álnév mögé bújva, de közösségi oldalain felfedve a civil személyiségét szerezte meg igazi népszerűségét. Az úton sok buktatóval kellett szembenéznie, a karrierje elején több kiadó is elutasította kéziratait, de a hitével és kitartásával felülkerekedett a nehézségeken.

Tudnál esetleg tanácsolni valamit azoknak a fiataloknak, akik az írói pályát választanák?
Amit leginkább tisztáznia kell mindenkinek magában, hogy mit szeretne. Közkedvelt íróvá válni, akinek keresik a könyveit, vagy csak a saját maga örömér írni, és esetleg időnként a saját költségén 50 példányban meg e-könyvben megjelenni. Mindkettő más út és más felkészültségű embert kíván. Én a legjobb tanácsnak mindig azt tudom mondani, hogy minél több minőségi művet olvassanak, mert az írásnak az alapja, az olvasottság. Ezt követően pedig minden nap írni kell! Találják meg az életünkben azt az időt, amit minden nap a történetünkkel töltenek.

John Cure saját könyvei írása mellett nemzetbiztonsági tanulmányokat folytatott, aktívan sportol, járja a természetet és a fiatal tehetségeket is igyekszik felkarolni. Saját könyvkiadójához várja a kézirattal rendelkező, népszerűségre vágyó regénygyárosokat, ahol profi szakemberek veszik kezelésbe a nyers irományokat. A szolgáltatás, habár nem ingyenes, a kiadó csak azokat a szövegeket veszi gondozásba, amelyet megfelelő színvonalúnak és piacképesnek tart. A kiválasztott művek esetében szerkesztéssel, korrektúrával, borítótervezéssel és marketinggel látják el a kezdőket, valamint a kiadott művek bekerülnek az országos könyvesbolti vérkeringésbe is.

Keressétek John Cure korábbi és újonnan megjelenő könyveit a könyvesboltok polcain és tájékozódjatok a friss lehetőségekről aFacebookésInstagramoldalán!