Sorozatajánló: Vaják

Egy videójáték trilógia kellett hozzá, de a világ végre megismerte Rívai Geralt történetét. A szörnyvadászok élete azonban nem olcsó mulatság. Vajon van annyi pénz a tarsolyodban, ami elég lesz a kerted alatt megbúvó szörnyek kiírtására?

A videójátékok nem erőszakot, hanem hírnevet szülnekMikor Andrzej Sapkowski fia unszolására 1986-ban papírra vetette a Wiedźmin-et - angolul Witcher, magyarul Vaják - még fogalma sem lehetett róla, hogy évtizedekkel később ez hozza meg számára a világhírt. Első írását a Fantastyka lengyel fantasy magazin versenyére készítette, ahol bár "csak" harmadik helyezést ért el, a közönség szívébe zárta az alkotást. A sztorit Ríviai Geralt kalandjait meséli el egy 5 részes regényciklusban, amihez még kapcsolódik 4 elbeszélőgyűjtemény és egy önálló kötet. Sapkowski hazájában ismert szerzővé vált, de a határon túl alig hallottak róla. Mindez megváltozott, mikor egy kis lengyel csapat, a CD Projekt megvásárolta a Witcher jogait, hogy videójátékot fejleszthessenek belőle. A trilógiává duzzadt RPG-sorozat tarolt - igazából főleg a harmadik felvonás - a nemzetközi piacon. A szerző később nehezményezte az üzletet, mivel akkoriban nem remélt sikert a játékoktól. "Potom" összeget kapott a felvásárlás után, a későbbi mérhetetlen bevételtől elesett. A Witcher-univerzum sikerét mások is megszimatolták, veszett bargeshekként vetették rá magukat Sapkowski-ra, aki végül a Netflix ajánlata mellett tette le voksát.

„A végzet kardjának két éle van..."Bár a Netflix szeme előtt ott lebegett a videojáték és egy nem túl fényes lengyel sorozat példája, inkább új irányt szabtak. A showrunner székébe Lauren S. Hissrich ült, főszereplőnek pedig a hevesen kampányoló Henry Cavilt választották. A készítők elmondásuk szerint ugyan egyedi koncepciót dolgoztak ki, mégis pár elem - például Geralt orgánuma vagy a dézsás jelenet - ismerős lehet a gamereknek. Ettől függetlenül igaz, hogy sajátos szemszögből értelmezték a Witcher világát, ami nem kevés rajongót felbosszantott. A legtöbb kritika a színes - szó szerint - szereplőgárdát érte. Tisztázzuk, hogy nem rasszizmusról van szó, pusztán arról, hogy a könyv karakterei sok esetben teljesen más formában köszönnek vissza a képernyőn. A hófehér bőrű Yennefert a fél-indiai Anya Chalotra alakítja, a könyvekben Yenneferre kísértetiesen hasonlító Fringilla Vigo megszemélyesítését afroamerikai színésznőre bízták, a vörös hajáról nevezetes Triss pedig minden lett, csak nem vörös hajú. Hissrich már az elején leszögezte, hogy több esetben kifejezetten kisebbségi népcsoportból származó színészeket keres. A rajongókat az ilyen eltérések okkal zavarják, hiszen úgy érezték, a változtatások érdemben nem tesznek hozzá semmit a karakterek mélységéhez, inkább megfosztják őket jellemüktől. Mindezekre rátett egy lapáttal, hogy a cselekményt is átdolgozták, kikerült a Geralt és Ciri kapcsolatát megalapozó "végzetes" történetszál. Többen úgy vélik, hogy a Witcher sorozat esetében nem adaptációról beszélünk, hanem egy átdolgozásról. Hosszas diskurzust lehetne folytatni az alkotói szabadság és az alapanyaghoz való hűség kapcsolatáról, viszont nem győznénk számolni az álmatlan éjszakákat.

Egy videójáték trilógia kellett hozzá, de a világ végre megismerte Rívai Geralt történetét.
Egy videójáték trilógia kellett hozzá, de a világ végre megismerte Rívai Geralt történetét.Fotó / Netflix

Falu végén kurta kocsma... és pár ghoulNemes egyszerűséggel csak Kontinensnek nevezett feudális fantasy földrészen járunk, amit elfek, törpök, gnómok és más mesebeli fajok uralnak. Vagyis uraltak, egészen a Szférák Együttállásáig. A kaotikus esemény következtében a világokat elválasztó határ felbomlott, a Kontinenst ellepték a szörnyek és az emberek – a kettő közti határ gyakran elmosódik -, csak úgy mellékesen felütötte fejét a zabolátlan mágia. A régi nemes népekből kitaszított "másfajúak" lettek, az emberek - természetükhöz hűen - széthúzó királyságokat emeltek. A szörnyek jelentette új fenyegetés leküzdésére mutáns harcosokat neveltek, kiknek küldetésük teljesítéséhez maguknak is szörnnyé kellett válni. Az emberfeletti reflexszel és képességekkel rendelkező számkivetett witcherek ocsmányságokra és megélhetésre vadászva, egy ezüst és egy acél karddal a hátukon magányosan róják az utat. Közülük való főhősünk, a Farkas iskola neveltje, Rívia Geralt. Fehér hajú witcherünk sosem nyugodhat, az „átlagos" szörnyvadászaton túl folyamatos harcot vív a politika és varázsnők szeszélyeivel, a Végzetet már ne is említsük.

HmmNem csak Geralt száját hagyta el ez az azóta ikonikus „megszólalás", hanem úgyszintén a nézőkét. A cselekmény ugyanis több idősík között ugrál. Ez a rendezői döntés ugyan elősegíti, hogy egyszerre haladjon a cselekmény, valamint hőseinket jobban megismerjük, viszont rettentően összezavarodhatnak azok, akik most először pottyannak bele ebbe az univerzumba. Bár az epizódokban elejtett egy-egy félmondatos utalások segítségével eligazodhatunk az idővonalon, de elég egyszer rápillantani telefonunkra, és elvesztünk. A múltban két szál fut, Geralt és Yennefer története, amely idővel összekapcsolódik. Geralt éli a szörnyvadászok mindennapjait: nőzik, vedel, mocskosabbnál mocskosabb helyeken harcol, tűri a megvető pillantásokat és igyekszik elviselni Kökörcsin, a bárd társaságát. Időben ennél korábban kezdődik Yennefer története. A rút lány az Aretuza varázslóiskolában igyekszik elsajátítani a mágia művészetét, de mindennek megvan az ára. Termékenységét áldozza fel, hogy szert tegyen a hőn áhított hatalomra és „varázslatos" szépségre. A sztori előrehaladtával hőseink akarva-akaratlanul keresztezik egymást, ebből a kapcsolatból aztán egyikük sem menekül. A jelenben a fiatal Cirilla, Cintra Királyság várományosának fékevesztett menekülésébe pottyanunk. A déli Nilfgaardi Birodalom az Északi Királyságok elleni hódító hadjáratba kezd, titokban pedig egy titkos hajszát folytatnak. A felperzselt, háború dúlta vidéken Ciri és Geralt reményvesztve keresi egymást, mivel a mogorva witchert a Végzet láncolta a prófécia gyermekéhez.

Ha láttad a sorozatot, akkor a kép láttán szinte hallod, ahogy felcsendül a Toss a coin to your witcher című fülbemászó dal.
Ha láttad a sorozatot, akkor a kép láttán szinte hallod, ahogy felcsendül a Toss a coin to your witcher című fülbemászó dal.Fotó / Netflix

Nem ezeket tündérmeséket hallottuk az ovibanHogy miért örvend ekkora népszerűségen a Witcher? A válasz az atmoszférában rejlik. A közép-kelet európai mondakörnek hála, magyarként sokkal közelebb érezhetjük magunkhoz, mint egy amerikai, vagy ázsiai produkciót. A Kontinenst népei között nincsenek jók és rosszak, mindenki a saját boldogulásért küzd, hol így, hol úgy. Ebben a szürke világban az ember – vagy witcher – csak magára számíthat, a hűséges társak ritkábbak, mint az aranysárkányok. Minden döntésünknek viselni kell a súlyát, annak ellenére, hogy lehet nem is mi hoztuk őket, csak a Végzet láthatatlan keze rángatja zsinórjainkat. Bár az első évadon meglátszik, hogy a Netflix nem eresztette bő lére a költségvetést, a látvánnyal nincsenek nagyobb gondok. Igaz, a kosztümök és egyes jelenetek tekintetében akad kivetnivaló, de minden más kárpótol, példának okáért a zene és amagyar helyszínek! A készítők tökéletesen eltalálták a szlávos-középkorias, mégis modern dallamokat. Nem lennénk meglepve, ha a játékokból inspirálódtak volna. A visszatérő főtéma mellett vétek nem megemlíteni Toss a coin to your witcher fülbemászó slágert.

Megkapta jussát a vaják?Summa summarum, bár a Witcher finoman szólva sem nyűgözött le minden rajongót, túlzás lenne rossz sorozatnak titulálni. Valójában az elmúlt időszakban 76 milliós nézettséggela Netflix legnépszerűbb darabja lett. Olyanokat is képes volt bevonzani ebbe az univerzumba, akik régen egy szóra sem méltatták. Minden indulás döcögős, de Sapkowski könyveiben rengeteg kiaknázatlan potenciál rejtőzik a következő – már bejelentett – évadok számára. A folytatás sikere azon áll vagy bukik, hogy Lauren S. Hissrich képes lesz-e hallgatni a nézők véleményére. Reméljük a legjobbakat.

Sorozat címe: Vaják
VoD szolgáltató: Netflix
Műfaj: animáció, vígjáték
Nyelv: angol, magyar felirat és szinkron
Évadok: 1
Részek: 8
Hossz: 47-67 perc
Korhatár: 18
Megjelenés: 2019. december 20.