Párna a hűtőn és jégkrém reggelire: ezek a legfurcsább ünnepnapok a világon

Ha ünnepnapokról van szó, valószínűleg neked is a karácsony, húsvét, esetleg a szülinapod ugrik be elsőként. Nem is gondolnád, hogy a világszerte elterjedt hagyományokon kívül mennyi furcsaság van még, aminek megünneplésére egy külön napot, hetet vagy épp hónapot tűztek ki az emberek.

A legfurcsább eseményekről egy külön erre a célra készült weboldalon részletesen is lehet olvasgatni, mi pedig ezek közül gyűjtöttünk össze néhány igencsak meglepő ünnepnapot.

"Tegyél párnát a hűtőre" nap

Talán úgy tűnhet, hogy ezt valaki csak viccből találta ki, azonban a május 29-én tartandó ünnep teljes mértékben valós, ráadásul egy évtizedekre visszanyúló hagyomány eredménye.

A 19. század tájékán (főleg Európában és Amerikában) szokássá vált egy darab szövetet elhelyezni a kamrában, hogy szerencsét és bőséget hozzon. A hűtő megjelenése után pedig kicsit átalakult ez a szokás, a szövetdarabból párna lett, a kamra helyett pedig a hűtőre (olykor a hűtőbe) került.

A kalózbeszéd világnapja

A szeptember 19-én tartandó nemzetközi ünnepnap John Baur és Mark Summers nevéhez köthető, egyikük ugyanis raketballozás közben megsérült, és egy igazán kalózos "aaaaarrgh" felkiáltással megalapozta a kalózbeszéd világnapját.

És hogy miért pont szeptember 19-e lett a hivatalos nap? Elmondásuk szerint ennek nincs különösebb oka, csupán ez Mark exfeleségének születésnapja, és lényegében az egyetlen dátum, amit a férfi meg tud jegyezni, és nincs átfedésben más ünnepekkel.

Egészen érdekes az eredete a kalózbeszéd világnapjának. Gondoltátok volna?
Egészen érdekes az eredete a kalózbeszéd világnapjának. Gondoltátok volna?Fotó / Unsplash / Markus Spiske

 

"Reggelizz jégkrémet" nap

Bár ez az esemény egy téli hónapra, egészen pontosan február 3-ra esik, abban biztosak vagyunk, hogy minden gyermek (de akár még felnőtt is) örömmel venné, ha itthon is elterjedne ez az ünnep.

A jégkrém-reggeli hagyományát Florence Rappaportnak köszönhetjük, akinek hat gyermeke egy hideg februári reggelen arról panaszkodott, hogy túl hideg van ahhoz, hogy bármit is csináljanak. Florence ekkor javasolta azt, hogy egyenek jégkrémet reggelire, a többi pedig már történelem.