Csak ezt ne! Állatok által terjesztett betegségek, amiket nagyon nem akarsz elkapni

Nem ajánlott minden állatot megsimogatni, kézbe venni. Léteznek olyan általuk terjesztett betegségek, amik komoly problémákat okozhatnak, ha elkapod őket. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: mindig érdemes tájékozódni, mielőtt kontaktusba kerülsz a természettel.

A koronavírus mellett rengeteg olyan betegség létezik, amely komoly kockázatot jelent az emberek életére, még akár járványhelyzetet is okozhatnak. Ezeket több esetben állatok terjesztik, tehát érdemes vigyázni bizonyos fajokkal, élőlényekkel. Összeszedtünk néhányat, amik ráveszik az embert arra, hogy gondolkodjon, mielőtt cselekszik!

Veszettség

A veszettség végzetes, ám könnyen megelőzhető betegség. Karmolás, harapás útját terjedhet át kedvenceinkre vagy akár az emberre is. Leggyakrabban denevérekben, mosómedvékben, borzokban és rókákban mutatják ki a fertőzöttséget, de mellette kutyákban is előfordulhat, a világban a legtöbb halálesetet a kutyák általi harapás okozza.

A világban a legtöbb halálesetet a kutyák általi harapás okozza
A világban a legtöbb halálesetet a kutyák általi harapás okozzaFotó / Shutterstock

A tünetek fajonként eltérhetnek. Emberek esetében három szakaszt különböztetünk meg: bevezető, dühöngési és bénulási szakasz. Az elsőre zavartság, láz, csapongó hangulat, étvágytalanság; a másodikra a lélegzet gyakori elakadása, nyelési görcsök; míg a harmadikra bénulás és eszméletvesztés. Sok esetben már a második szakaszban meghal a beteg.

Brucellózis

A brucellózis egy fertőző betegség, amit a Brucella nemzetségbe tartozó fajok okoznak. Az emberek akkor kapják el, ha fertőzött állattal vagy állati termékkel kerülnek kapcsolatba. Legtöbbször birkák, szarvasmarhák, kecskék, sertések és kutyák terjesztik.

Tünetei legtöbbször a vérmérgezésre emlékeztetnek, de előfordulhat miatta vetélés is. Enyhe esetben lehet tünetmentes, de okozhat influenzára és reumás betegségre emlékeztető panaszokat is. A megbetegedés felismerése nem egyszerű.

A brucellózis egy fertőző betegség, amit a Brucella nemzetségbe tartozó fajok okoznak.
A brucellózis egy fertőző betegség, amit a Brucella nemzetségbe tartozó fajok okoznak.Fotó / Shutterstock

Lyme-kór

A Lyme-kórt a borrelia burgdorferi, valamint a borrelia mayonii baktériumok okozzák. Az emberi szervezetbe a kullancsok csípése által kerülhet, leggyakoribb tünetei a láz, fejfájás, fáradékonyság, és a jellegzetes, körkörös Lyme-folt jellemzi.

Ha a betegséget nem ismerik fel időben, és nem kezelik, a fertőzés átterjedhet az ízületekre, a szívre, valamint az idegrendszerre is. Ha időben felismerik, a kezeléséhez elegendő egy antibiotikumos kúra is.

Lepra

A lepra egyik legismertebb hordozója a kilencöves tatu. A cuki állat a brazil-amazóniai Pará állam nyugati felében okozza a legnagyobb problémát, ugyanis a populáció körülbelül hatvankét százalékában mutatták ki a baktériumot. A leprás megbetegedésekről és azok terjedéséről az Origo oldalán találsz több információt.