Első kézből: így történik az oltás valójában

Már több hete annak, hogy a koronavírus elleni oltásra való regisztráció és időpontfoglalás mindenki számára elérhetővé vált. Így már te is megkaphatod szinte bármelyik nap, kortól függetlenül! Ha még vannak aggodalmaid, vagy nem tudod hogyan zajlik a folyamat, akkor most saját tapasztalatból megosztjuk veled mire számíthatsz!

Ha még nem tetted volna meg, az első lépés az oltásra való regisztráció. Az 5 perc alatt kitölthető adatlap után általában néhány nap szükséges a rendszerbe való bekerülésre, ami után szabadon válogathatsz a lakóhelyed közeli szabad időpontok között.

Egyszerű folyamatAhogy a regisztrációnál is tapasztalhattad az egyszerű folyamat nem igényel sok időt, így két vizsga között már be is jelentkezhetsz. Ha megvan az időpontod, arról a megadott e-mail címen visszaigazolást kapsz. Az oltást igazoló behívót érdemes kinyomtatni és magaddal vinni, hogy az oltóponton történő ellenőrzés gyorsabb és egyszerűbb legyen.

Már szinte mindegyik oltóanyagra tudsz regisztrálni.
Már szinte mindegyik oltóanyagra tudsz regisztrálni.Fotó / 123RF

Csupán néhány percA kapott időpont előtt érdemes pár perccel hamarabb érkezni. Nem kell aggódnod, hogy hosszú órákat kellene várnod. Már nem özönlenek az emberek, mint az első pár hétben. Ha kevésbé forgalmas oltópontot választasz, akkor akár még hamarabb kerülhetsz sorra is, mint ahogy a lefoglalt időpontban szerepelt. Mivel többféle vakcinával is oltottak, volt aki az elsőre, mások a másodikra érkeztek, színes karszalagokat kaptunk, amivel jól elkülöníthetőek voltak a csoportok.

Ha tűfóbiád vanHa maga a tűtől és az oltástól tartasz, akkor tudnod kell, hogy szinte észre sem veszi az ember a szúrás pillanatát, olyan kisméretű tűvel és annyira gyorsan történik az egész. Ne feledd az ellentétes kezedbe kérni, mint amivel írsz!

Erre a kis papírra nagyon vigyázz, mert ezzel kaphatod meg a 2. oltást és külföldi utazáskor is megnézetik!
Erre a kis papírra nagyon vigyázz, mert ezzel kaphatod meg a 2. oltást és külföldi utazáskor is megnézetik!Fotó / Mediaworks

 Már csak a második oltás vár rád

A rövid procedúra után az oltási kiskönyvet megkapva és a 20 perces várakozást követően boldogan távozhatunk, azzal a nyugalommal, hogy már túl vagy rajta. Ne feledd viszont, hogy legalább két hét eltelte szükséges az antitestek kialakulásához és a második oltásra is szükség van a teljes védettség érdekében!

Ilyen egyszerű folyamat és nyugodtan vághatsz neki a nyárnak, kiélvezve annak minden pillanatát. Legyél te is tudatos fiatal, védd a saját és a körülötted lévők egészségét!