Egy világ, amit elképzelni sem tudunk: 5 hétköznapi dolog, ami tilos Észak-Koreában

Az utóbbi években egyre nő az ország iránti érdeklődés, sorra szólalnak meg szökött állampolgárok a borzalmakról, aktivisták küldenek nyugati termékeket ejtőernyős csomagokban az elnyomottaknak, a hatalom pedig egyre több tiltással próbálja védeni magát.

A világ kevés totalitárius diktatúráinak egyike Észak-Korea. Vezetőjét, Kim Dzsongunt és családját istenségnek kijáró tisztelet övezi, országában semmilyen akadály nem áll előtte, élet és halál teljhatalmú ura. Valamiért azonban még így is veszélyben érzi hatalmát, és a nép feletti teljes kontrollt ártalmatlan, hétköznapi dolgok betiltásán keresztül akarja biztosítani.

Nyugati ruhák

A farmert és minden más nyugati stílusú ruhát is szigorúan tiltanak az országban, különösen a Kínához közelebb eső régiókban, mivel innen érkezik a legtöbb tiltott termék. A rezsim annyira komolyan veszi a dolgot, hogy az állami ifjúsági szervezet divatrendőrsége ellenőrizni is fogja, hogy az állampolgárok megfelelően követik-e a szabályokat.

Fotó / AFP

Frizurák

Az észak-koreai polgárok központilag meghatározott listáról választhatnak frizurát, ha fodrászhoz mennek. A nőknek 18, a férfiaknak 15 stílust engedélyeztek, ám komoly tiltólista is van, amire a közelmúltban újabb „nem szocialista" frizurák kerültek fel. A tüsi és festett haj sem megengedett már – elképzelhetetlen, hogy valaki ilyen rőzsékbe fusson bele.

Fotó / AFP

Intim termékek és fogamzásgátlás

Az eldobható egészségügyi betétek és tamponok nem elérhetőek Észak-Koreában, így a nők a régi típusú, de nyugaton környezetvédelmi okokból egyre népszerűbb mosható betétet használják. A fogamzásgátlás minden formája tilos az országban, így az óvszerhez is nagyon nehéz hozzájutni, aki csempészeken keresztül tud szerezni, az szerencsésnek mondhatja magát.

Fotó / AFP

Ingatlantulajdon

Mivel Észak-Koreában hivatalosan az állam a tulajdonosa minden ingatlannak, gyakorlatilag lehetetlen lakást vagy házat adni-venni, kivéve, ha tudod, hogy kit kell lefizetni, és van elég pénzed. A földszinti lakások a legnépszerűbbek, mivel annyi áramszünet van, hogy a lift ritkán működik.

Fotó / AFP

Kábeltévé és magazinok

Négy hivatalos csatorna van az országban, és a cenzúra annyira erős, hogy semmi más nem megengedett. Ezzel együtt minden külföldi médium be van tiltva, a kormány irányítja, hogy mi jelenik meg a sajtóban. Nincsenek életmód magazinok, az emberek hivatalosan csak politikai vagy oktatási kiadványokat olvashatnak.