Irányíthatatlan kéz és pokoli neszek: 5 rejtélyes mentális betegség, amiről kevesen hallottak

A betegségek számos formában jelentkezhetnek az embereknél. Nemcsak testi problémák okozhatnak szenvedést, ugyanis néha minden ok nélkül agyunk is meg tud betegedni. Az ilyen eseteket sajnos sokszor nehezebb gyógyítani, valamint a betegségek felismerése is bonyolultabb.

Az efféle pszichés betegségek legtöbbször lelki problémákkal párosulnak, és szerencsére javíthatóak orvosi kezelésekkel. Elhoztunk öt ritka mentális zavart, amelyeket csak kevesen ismernek, pedig igazán különleges tünetekkel párosulnak.

Quasimodo-szindróma

Azok az emberek, akik ebben a mentális betegségben szenvednek, végletekig felnagyítják a legapróbb testi hibáikat, és rettegnek tőle, hogy mások is észreveszik őket. Önbecsülésük rendkívül alacsony, ezért nehezen alakítanak ki kapcsolatokat, nem szeretik, ha a középpontba kerülnek, hiszen félnek attól, hogy mások kinevetik őket hibáik miatt.

Hisztéria

A hisztéria leggyakrabban a nőknél megfigyelt zavar, amely során a beteg komoly testi tüneteket produkál minden mögöttes szervi megbetegedés nélkül. Általában valamilyen élethelyzeti krízis vagy lelki probléma idézi elő a tüneteket, amelyek között a bénulás, vakság, epilepsziát idéző rohamok megjelenése a leggyakoribbak. A testi megbetegedés kizárása után pszichoterápiás kezeléssel javítható a hisztériás betegek állapota.

.
.Fotó / Shutterstock

Mizofónia

A mizofónia szó jelentése "a hang gyűlölete". A betegség 9 és 13 éves kor között szokott kialakulni, főként lányoknál. A mizofóniások számára a ritmikusan ismétlődő zajok olyan erős érzelmi reakciókat váltanak ki, amelyek szorongást, pánikrohamokat, dühöt, öngyilkos gondolatokat okozhatnak.

Elég egy csöpögő csap, csámcsogó ember vagy horkoló lakótárs ahhoz, hogy az ebben a betegségben szenvedő ember élete pokollá változzon. Szerencsére egy füldugóval, lágy zenével és stresszkezeléssel kezelhető a betegek állapota.

Klinikai lycanthropia

A lycanthropia gyakran párosul skizofréniával. Az ettől szenvedő betegek önmagukat állatnak (legtöbbször farkasnak) képzelik. Bár nagyon ritka, mégis régóta léteznek feljegyzések szőrös, farkasként viselkedő emberekről. Valószínű, hogy a vérfarkasokról szóló legendák is emiatt a betegség miatt indultak útnak.

A jelenségre több magyarázat is létezik: az egyik szerint a lycanthropiában szenvedőknek olyan vérbetegségük van, amely hatására arcukon sokkal több szőr nő, valamint érzékenyebbé válnak a fényre. Egy másik magyarázat szerint a betegség összefügg a halántéklebeny működési zavarával, amely hallucinációkat okozhat.

Fotó / 123rf

Idegenkéz-szindróma

Egy neurológiai rendellenesség, amely során a páciens úgy érzi, hogy elvesztette keze felett az uralmat. A kutatások szerint főként azoknál a személyeknél jelentkezik a betegség, ahol a két agyféltekét összekötő terület sérül. A tünetek során az irányíthatatlan kéz sokszor ellentétes mozgásokat végez, mint a másik. Szabotálja a cselekedeteket, például begombolkozás során leszorítja a jól működő végtagot.

Az idegenkéz-szindróma része lehet, hogy a rossz végtag lebegésszerű mozgást végez vagy abnormális pózokat vesz fel. Sok beteg úgy hiszi, hogy szellem, démon szállta meg a végtagot, amelyet sokszor korlátozó kötésbe, vagy kesztyűbe bújtatnak el. A rosszul működő kezet le lehet foglalni (például egy sétabottal), és bizonyos szintig újra lehet tanulni a kontrollálását.

Ha további érdekes és rejtélyes mentális zavarokról olvasnál, a Bors oldalán találsz még hasonlókat.