Sorozatajánló: Louie élete

Ha megkérnének minket, hogy soroljuk fel kedvenc FoxKids-es és Jetix-es rajzfilmjeinket, vajon miket mondanánk? Ezerféle választ adnánk, de egy közös pont biztos lenne. A Louie élete mindenki szívébe belopta magát, és nincs az a Trónok harca, ami képes lenne onnan kitúrni.

Bezzeg az én időmben!De jó is volt az az ártatlan gyerekkor a 2000-es évek környékén! Bárhová kapcsoltunk, csupa zseniális műsort találtunk: Bátor a gyáva kutya, Született kémek, Kölykök a 401-es tanteremből, Három jóbarát és Jerry, és naphosszat folytathatnánk a sort. Nem tudjuk ti is megfigyeltétek-e azt a jelenséget, hogy „felnőtt fejjel" már sokkal nehezebb leülni egy mai gyerekműsor elé, holott a régieket ugyanolyan lelkesedéssel vagyunk képesek nézni. Hiába, ilyen ez a nosztalgia! Idővel minden megszépül, de van, ami mindig az volt. Ki ne emlékezne a dundi, szarkasztikus kisfiúra és nagyotmondó, veterán apjára. A Louie élete egy olyan alkotás, amely élete végéig elkíséri az embert, és igenis okkal bizonyul hű társnak.

Könnyek a mosoly mögöttLouis Perry Anderson stand-uposként tengeti mindennapjait az 1980-as évek Amerikájában. Több kisebb szerepet tudhat magáénak, de az átütő siker csak azért sem akar jönni. Egy hirtelen ötlettől vezérelve fogja magát, és papírra veti életét egy animációs sorozat formájában, amit találóan Louie élete címre keresztel. Így született meg a klasszikus, amiről sokan azt hitték, az egész pusztán fikció, pedig valójában egy újfajta megvalósítású sitcomot látunk. Az elhangzó történetek mind igazak, vagyis részben. Anderson 39 rész alatt meséli el gyerekkorát, amit a koncepció kedvéért néhány helyen kiszínez. Sajnos a valóságban közel sem részesült a sorozatban látott felhőtlen gyerekkorból. Édesapja masszív alkoholista volt, gyakran fenyítette, és terrorizálta súlya miatt. A humorista felnőtt fejjel egyáltalán nem hibáztatja, sőt úgy hiszi, apjának minden oka megvolt, hogy ilyenné váljon. Tényleg hatalmas családban élt, így nem csoda, hogy folyton nélkülözniük kellett. Édesanyja 16 gyereket hozott a világra, azonban ötüknek csak a szülés pillanatáig adatott meg az élet ajándéka. Nem meglepő, ha minderről csak most hallotok. Mi csak ültünk a képernyő előtt, és fogalmunk sem volt főszereplőnk hányattatott sorsáról. Az ilyen események nem feltétlenül gyerekmesébe illők.

Egy átlagos vacsora Louiéknél.
Egy átlagos vacsora Louiéknél.Fotó / Loui élete

„Anderson, három kör futás!"A „mai fiatalok" és a „dicső múltba révedő aggastyánok" kedvéért itt az ideje összefoglalni, miről szól a rajzfilmsorozat. Minden rész azzal kezdődik, hogy adott a felnőtt Louie, aki felvezet egy témát, majd annak kapcsán visszaugrunk egy nagyot az időben. Belecsöppenünk az animált Cedar Knoll városkába, az akkor 8 éves kissrác életébe, miközben jelenkori énje sztorizgat és kommentálja a cselekményt. Semmi extra dolgot ne várjunk, de pont ez teszi kiemelkedő alkotássá. Olyan témákkal találkozunk, amelyeket minden korabeli kölyök megtapasztal: család; barátok; első szerelem; suli; nyaralás; limonádé árusítás; vagy amikor nagyon szeretnénk egy kisállatot, de végül csak egy aranyhalat kapunk. Felesleges lenne tovább folytatni a sort, tuti belőletek is előtörtek az emlékek: a legendás álarcos sakkozó, az óriás harcsa, a hálaadási ünnep, Szimat felügyelő, a téli karnevál, a basketball csapat, na és persze a wisconsini hómedve! Bár Anderson igyekezett kigyomlálni a sötétebb foltokat, az igazán komoly felnőttes témákból sincs hiány. Ki ne tudná felidézni Louie nagymamájának halálát? Aztán ott van az a jóval derűsebb jelenet, mikor apja a normandiai partraszálláshoz hasonlítja a gyermekáldást. A széria olyan, mint egy jól megrakott svédasztal, kizárt, hogy ne találd meg a kedvenc részed.

„Ezt hallottam!"Louien kívül a szereplőgárda magját alkotja apja, Andy; anyja, Ora; legkisebb öccse Tommy; és baráti társasága, ahonnan muszáj kiemelni gyermekkori szívszerelmét, Jeanniet. Kétséget kizárólag mindjük közül a legemlékezetesebb Andy Anderson. A II. világháborús veteránnak konkrétan az összes létező élethelyzetre - és gyanítjuk, hogy a nem létezőkre is - van egy Háry Jánost megszégyenítő, háborús sztorijai. Lehetetlen lenne egy best of kiadást összeállítani, hisz minden mondata aranyat ér.

Louie nem duci, csak kell a hely a nagy szívénekNehéz lenne pár szóban összefoglalni, mit jelentett a Louie életén felnőni. Talán azt, mennyi vidámság és kaland rejlik a fiatalságban? Vagy az olyan életbölcseleteket, minthogy evés után egy órát várni kell a pancsolásig? Így vagy úgy, Anderson egyszerűen szórakoztatni kívánta az összes korosztályt. Meg kell hagyni, sikerült neki. Ennek ellenére nem a nézettség vadászat hajtotta az írót, nincs jelen se erőszak, se meztelenség, se alpári humor. Érdekes módon az USA-ban nem számított különösen népszerűnek, viszont Európában a mai napig kultklasszikusként emlegetik. A sorozatot három Emmy és három Humanitas díjat tudhat magáénak, több ezer rajongó szeretete mellett.

Bár az idő vasfoga rajta hagyta nyomát, mindenkinek tiszta szívből ajánlani tudjuk a Louie életét! Ha esetleg nosztalgiáznál, vagy saját gyerkőcödet akarod értelmesen lefoglalni, akkor YouTube-on és Indavideo-n megtalálod az epizódok nagyrészét!