A három torony - avagy konfliktusok a Gyűrűk Ura rendezői között

Peter Jackson Gyűrűk ura trilógiája messze földön híres, holott sokan még ezt a grandiózus adaptációt sem tartják hűnek Tolkien alapművéhez. A témában jártasak tudják, hogy más feldolgozások is elérhetők különböző rendezők "tollából". Az eltérő látásmódok ellenére sok a szembeütlő hasonlóság. Vajon ki másolt kit?

Három rajzfilm ragyogjon az animátorok vásznainA Gyűrűk Ura megfilmesítésénél az ember akaratereje kudarcot vallott, csak éppen Elrond nem volt jelen. Múlt alkalommal - ha lemaradtál róla, itt pótolhatod - kiveséztük a Jacksont megelőző Gyűrűk Ura és Hobbit adaptációkat, ám a kamera mögötti csetepaték külön fejezetet érdemelnek. Amint a rendezők megismerték egymás műveit, gyorsan eszkalólodott köztük a konfliktus, mely középpontjábanRalph Bakshiállt. Korábban említettük, hogy Rankinéknak a jogtulajdonos Fantasy Films megtiltotta a könyvek megfilmesítését, de a stúdió ragaszkodott közkincses álláspontjukhoz, így a Hobbit után belevágtak a Király visszatérbe. A Fantasy Films ezt nem hagyta annyiban, hisz mit ad Isten, történetesen hozzájuk tartozott Zaentz és Bakshi Gyűrűk Urája.

Saul Zaentz
Saul ZaentzFotó / gettyimages.com

A két stúdió csatája hamar sajtóvisszhangot keltett. Zaentz minden eszközt bevetett a Király visszatér szabotálására, miközben Rankin/Bass fittyet hányva folytatta a munkálatokat. Zaentz és a Fantasy Films kikérték maguknak, hogy ők fizetik a jogdíjat a Tolkien örökséget gondozó Tolkien Estate-nek, miközben Rankin/Bass egy petákot sem adott érte, sőt még egyeztetni sem egyeztettek velük. Bakshi nyíltan támadtaRankinék filmjeit, a Hobbitot az alapmű pocsék rip-offjának nevezte. Kijelentéseiben odáig ment, hogy a két film minőségben és stílusban meg sem közelítheti az övékét, Rankin/Bass nem akadályozhatja meg a Gyűrűk Ura II. – sőt az addig be sem jelentett Hobbit – elkészültét. A rendező ekkor még nem tudhatta biztosra, hogy folytatása és távlati terve a süllyesztőben fogja végezni. Mindeközben Rankin nem látta a problémát, sőt kifejezetten tetszett neki Bakshi verziója. A vitát végül „békés úton" rendezték, a Király visszatér langyos fogadtatás közt megjelent, a Gyűrűk Ura II. sosem készült el. Ellenben egy másik Gyűrűk Urával...

Peter Jackson a Gyűrűk Ura forgatásán
Peter Jackson a Gyűrűk Ura forgatásánFotó / AFP

Ki másolt kit?Peter Jackson és csapata hatalmas teljesítményt tett le az asztalra az egy lélegzetvételre leforgatott Gyűrűk Ura trilógiával. Összesen 17 Oscart és számos más díjat nyert, bevétele csillagászati összegre rúgott.Nem mindenki volt boldog, például Ralph Bakshi. A New Line Cinema még vetítette filmjét, amikor villámcsapásként érte a hír: készül az élőszereplős változat. Első körben sok sikert kívánt a rendezőnek, és csak régi partnerével, Zaentzvel veszett össze, aki annak ellenére eltitkolta előle a fejleményeket, hogy nyakig benne volt a Jackson-projektben. A szarumánfordulás a trilógia megjelenése után következett be. Bakshi ugyan örült, hogy valaki elvarrta azokat a szálakat, amikre neki nem adatott esély, ugyanakkor a megvalósítással koránt sem értett egyet. Véleménye szerintJackson egyszerűen „nem érti Tolkient" és egy rakás speciális effekttel teletömött szemetet hozott létre. Ha ő ekkora büdzsét kapott volna, ezerszer jobb végeredményt ér el. Erős szavak, főleg olyannak a szájából, aki állítása szerint csak az előzeteseket látta, a filmeket egyszer sem. Legjobban azt nehezményezte, hogy Jackson semmiféle köszönetnyilvánításra nem méltatta: „Peter Jackson elismerte, hogy az első film (Bakshi Gyűrűk Urája) inspirálta a sorozat befejezésére, de mindez csak azután történt, hogy elképesztően sokat picsogtam és siránkoztam az újságíróknak arról, hogy ő az elejétől kezdve végig azt állította, sosem látta a filmet. Úgy gondoltam, ez az egész el van cseszve."

John Hiwe
John HiweFotó / gettyimages.com

 

A mester és a tanítvány?

Peter Jackson először 1977-ben látta a Gyűrűk Ura rajzfilmet, mikor Harvey Weinstein egy konferencia keretében levetítette. Valóban ez keltette fel az érdeklődését a könyvek és Középfölde iránt. A Gyűrű szövetsége rendezői kommentárjában elárulja, Bakshi „bátor és ambiciózus kísérlete" máig nagy hatással van rá. Emlékezetébe égett a Megye, a harcjelenetek, illetve mikor a fekete lovasok elhagyják Bree-t. Az adaptáció kérdésében is igazat adott Bakshinak. A kor fejlettségét tekintve szintén az animációs megoldást tudta egyedül elképzelni. Jackson - akinek még közös képe is van Bakshival 1993-ból - teljesen értetlenül állt a rendező felháborodása előtt. Bakshi számlájára írható, hogy létezikkétjellegzetes jelenet, ami megmásíthatatlanul az ő rajzfilmjéből lett átemelve. Az egyik Bilbó születésnapi partyján a Csülkök-Csülökök felszólalás, a másik a hobbitok első találkozása a fekete lovasokkal, ami a könyvben egyáltalán nem ilyen formában szerepelt. A fa gyökerei alatt reszkető hobbitok képe rabul ejtette John Howe-t, aki a trilógia konceptuális művészeként tevékenykedett. Jackson ezeket az „átemeléseket" sosem tagadta, sőt büszkén és szándékosan csinálta. Ha az idő a törp-tünde ellentétet is meg tudta szépíteni, itt miért vallott volna kudarcot? 2015-ben Bakshi bocsánatot kért korábbi megjegyzéseiért és kivonta magát a további vitából.
A sztoriból úgy tűnhet, hogy Ralph Bakshi egy házsártos vén szivar, akinek semmi se jó. A valóság nem ilyen fekete-fehér. Csupán egy szívét lelkét beleadó művészről van szó, aki a körülmények áldozatává vált, és ettől megkeseredett. A Gyűrűk Ura rajzfilm ha nem is tökéletes, egy olyan úttörő alapmű, ami nélkül sosem elevenedhetett volna meg Középfölde mesés világa.Reméljük, ha eljön az idő, Bakshi is helyet kap azon a Nyugat felé tartó hajón.