Tudtad? Ezeket a hétköznapi dolgokat nőknek köszönhetjük

Többet beszélünk a nagyszabású, formabontó, nők által feltalált dolgokról, de a kisebb, ma már mindennapos tárgyakra is érdemes emlékezni, mivel ezek épp attól fontosak, hogy már észre sem vesszük, hogy ott vannak.

Marie Sklodowska-Curie a radioaktivitás terén ért el korszakalkotó eredményeket, Hedy Lamarr pedig amellett, hogy ünnepelt színésznő volt, a WiFi alapjául szolgáló technológiát is feltalálta a II. világháború során. De mi a helyzet a vasalódeszkával, a hibajavítóval és a mosogatógéppel?

Mosogatógép

Lehet, hogy először arra gondolnánk, Josephine Cochrane azért állt elő az ötlettel, hogy ne neki kelljen kézzel mosogatnia, de nem ez történt. Jómódú társasági hölgy volt, és attól félt, hogy a személyzet eltöri a drága porcelánt. Bár voltak előtte más mosogatógépek, az övé volt az első, ami víznyomást használt a tisztításhoz és a különböző tényéroknak saját része is volt.

Josephine Cochrane attól félt, hogy a személyzet eltöri a drága porcelánt
Josephine Cochrane attól félt, hogy a személyzet eltöri a drága porcelántFotó / Wikipedia

Kávéfilter

Melitta Bentzet az zavarta, hogy a vászonból készült filtereket nehéz kimosni és még úgy is került zacc a kávéba. Kísérletezni kezdett, egy idő után a fia egy tankönyvéből használt fel egy lapot. Akkora sikert aratott, hogy ötletét 1908-ban szabadalmaztatta is és megalapította cégét, ami a mai napig működik, az ő nevét viseli, és kávét, filtereket és kávéfőzőket árul.

Melitta Bentzet akkora sikert aratott, hogy ötletét 1908-ban szabadalmaztatta is és megalapította cégét, ami a mai napig működik
Melitta Bentzet akkora sikert aratott, hogy ötletét 1908-ban szabadalmaztatta is és megalapította cégét, ami a mai napig működikFotó / AFP

Hibajavító

Bette Nesmith Graham vezető titkárnőként dolgozott egy texasi bankban a II. világháború után, amikor az elektromos írógépek elkezdtek megjelenni. A munkát megkönnyítették, de már nem lehetett a hibákat kijavítani. Eszébe jutott, hogy a festők is fehér festékkel javítják ki a hibákat, így ő is ezt tette, így állt elő fantasztikus találmányával. A festék állagával folyamatosan kísérletezett, míg 1958-ban szabadalmaztatta a „Folyékony Papírt", majd 1979-ben eladta 47 millió dollárért.

Bette Nesmith Graham fantasztikus találmánnyal állt elő.
Bette Nesmith Graham fantasztikus találmánnyal állt elő.

Vasalódeszka

Eredetileg tényleg csak egy deszka volt, ami Sarah Boone ruhakészítőt nagyon zavarta. Egyrészt, mert bár a ruhák szoknyáit rá tudta húzni a deszkára, ahhoz túl széles volt, hogy a ruhaujjakat is alaposan ki tudja vasalni és a fa még lenyomatot is hagyott. Előállt egy keskenyebb, párnázott és összecsukható vasalódeszkával, amit 1892-ben védett le, így az első afrikai-amerikai nő lett, aki szabadalmat kapott.

Sarah Boone az első afrikai-amerikai nő lett, aki szabadalmat kapott
Sarah Boone az első afrikai-amerikai nő lett, aki szabadalmat kapottFotó / AFP