Öt látnivaló, amelyért érdemes Krakkóba utazni

Fiatalos, vidám és vendégszerető, a múlt értékeit őrző, továbbá a történelmi szörnyűségeket sem feledő város Krakkó, ahol rövidebb vagy hosszabb időt töltve sem kell unatkoznod. Pláne, ha útba ejted a most következő öt látnivalót.

Lassan, de egyre biztosabban visszatér az életünk a megszokott kerékvágásba, szóval kellő körültekintéssel kezdhetünk külföldi utazásokat szervezni.Lisszabonhoz hasonlóan szuper célpont lehet Krakkó, hiszen a lengyel város eleve nevezetességekkel van tele, ráadásul a környéken is bátran kalandozhatunk.
Következzen öt látnivaló, amelyek megnézése nélkül haza se gyere a korábbi lengyel fővárosból!
1. Európa egykori főtereKrakkó főtere a Rynek Glówny, amely régebben a kontinens legnagyobb főterének számított. Mára beelőzték, ám nem lett kisebb, ráadásul a koronamentes időkben pezseg az élet itt. A téren találjuk a különleges tornyairól is ismert Mária-templomot és a Szent Adalbert-templomot. A vásárfiát beszerezheted a Posztócsarnokban, amelyben árusok sora kínálja csecsebecséit.
Kis túlzással a téren egy napot is eltölthetsz, hiszen a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Kulturális Központ is ott várja a látogatóit.

A Rynek Glówny korábban Európa legnagyobb főterének számított.
A Rynek Glówny korábban Európa legnagyobb főterének számított.Fotó / 123RF

2. A wieliczkai sóbánya

Ha több napra tervezel Krakkóban, érdemes meglátogatni a környékbeli látnivalókat is, például a wieliczkai sóbányát. A szépségéről és jelentőségéről mindent elmond, hogy a Világörökség része, plusz történelmi emlékhely is.
Az egyébként több mint 300 km hosszú bányánakcsak kis része látogatható, ám az sem kevés: mélyen kell alászállni, hogy lássuk a világ legnagyobb föld alatti templomát, a Szent Kinga-kápolnát vagy a csodás sókristályokat.

3. WawelKrakkóhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a Visztula folyó, s ha már arra járunk, adja magát, hogy felsétáljunk a partján fekvő Wawel dombra, ahol a vár és a székesegyház található. A királyi palota a sóbányához hasonlóan, a Kazimierz, azaz a zsidónegyeddel együtt a Világörökség része. Légies, szép palota árkádos udvarokkal, míg a székesegyházban uralkodók és híres emberek sora nyugszik.

Wawel
WawelFotó / 123RF

4. Auschwitz-BirkenauSokan fájdalmas kötelességüknek érzik, hogy Krakkóban járva ellátogassanak a közelben található náci haláltáborba, Auschwitz-Birkenauba.
Auschwitzban többféle időtartamú túra közül választhatunk, de a mérhetetlen kegyetlenség láttán a legrövidebb körbevezetésbe is belehal a lelkünk, csonttá soványodott emberekről készült fotók, személyes tárgyak, a barakkok sora és krematórium emlékeztet a második világháború idején elkövetett szörnyűségekre. Birkenau szellősebb, nagyobb terület, ott kevesebb barakkot látunk, ám a borzasztó körülményeket ezek is hűen tükrözik.

Krekkó Európa egyik legszebb városa, kár kihagyni a nevezetességeit!
Krekkó Európa egyik legszebb városa, kár kihagyni a nevezetességeit!Fotó / 123RF

5. ÓvárosUtolsó krakkói látnivalóként egy kisebb városrészt ajánlunk: itt található a már említett Wawel domb vagy a főtér, sőt tulajdonképpen szinte az összes látnivaló, amelyeknek köszönhetően ez gyakorlatilag egész Európa legszebb történelmi negyedeinek egyike.
Amit viszont még érdemes kiemelni, az a Planty és a városfalak összessége. A városfal veszi körbe az Óvárost, ahová régen kilenc kapun át lehetett bejutni. A legismertebb a Flórián-kapu, míg a városfalat parkos rész övezi – ez a Planty.
Pozitív, hogyZágrábhozvagyPrágához hasonlóan Krakkóban sem kell elvernünk az egész éves zsebpénzünket ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.